Gardie SUŠI – pagatavo tos PATI!

Suši ir viens no pasaulē populārākajiem japāņu ēdieniem. Ja vēlies to pagatavot, bet nezini – kā, espati.lv sniegs padomu, kā suši uzburt mājas apstākļos, iepriecinot sevi un savus draugus. 

Suši rašanās   
Suši, kādus pazīstam mūsdienās, izgudroja japānis Hanaja Johei (1799–1858). Tie bija ātri pagatavojami, un tos varēja apēst pa ceļam vai teātrī. Suši bija tāda kā ātrā uzkoda (līdzīgi hamburgeriem, frī kartupelīšiem un tml.), kādas pieejamas dažādos ātrās ēdināšanas restorānos.

Suši veidi
Vārds suši apvieno bezgala daudz šā gardā ēdiena variāciju. Protams, to arī gatavo atšķirīgi.

Nigiri suši – visvairāk izplatītais suši veids. Tas sastāv no rīsa bumbiņas, kurai virsū uztupināts gabaliņš no jūras veltēm. Nigiri suši mēdz būt dažādi, bet populārākie ir ar tunzivi, garnelēm, zuti, kalmāriem, astoņkājiem.


Maki suši – tajā rīsi un pārējās sastāvdaļas tiek ietītas kaltētas jūras aļģu lapā (nori), veidojot tievu ruletīti, ko sagriež nelielos gabaliņos. Šie suši mēdz būt dažāda biezuma un ar dažādām sastāvdaļām – pēc katra paša gaumes.

Temaki suši – lieli konusveida suši, kas sastāv no rīsiem ar dažādām dārzeņu un jūras produktu piedevām, kas ietītas nori lapā. Parasti temaki ir 10 cm gari, un tos ēd ar rokām, jo ar irbulīšiem tas ir pārāk sarežģīti.

Suši rīsi
Lai pagatavotu suši, protams, būs vajadzīgi rīsi. Nevis kaut kādi, bet īpaši šim ēdienam paredzēti – pareizi izvēlēti un pagatavoti. Esot ārzemēs, visu nepieciešamo vari iegādāties japāņu sīkbodītēs; pie mums – teju katrā lielveikalā pieejams neliels stends, kur ir ne tikai suši rīsi, bet arī  nori lapas, rīsu etiķis, marinēts ingvers un pārējais. 

No tā, cik labi būsi pagatavojusi rīsus, atkarīga suši garša. Tādēļ pastāstīsim, kā pareizi vārīt rīsus.
Lai rīsi labi liptu un būtu ar īsto garšu, nepieciešams rīsu etiķis, ½ tējkarote sāls un divas tējkarotes cukura. Etiķa maisījumu vari pagatavot jau iepriekš. Tasīti etiķa ar sāli un cukuru karsē, bet nevāra, līdz izkūst sāls un cukurs.
Rīsus liek vēsā ūdenī un 20 minūtes izmērcē. Tad tos nokāš un noskalo. Atkārto vēlreiz. Ja nepieciešams, skalošanu veic trešo reizi – skalojamais ūdens (nokāšot sietiņā) nedrīkst būt pienains, bet rīsiem jābūt nedaudz caurspīdīgiem. Rīsus liek vārīties, vienādās proporcijās ņemot rīsus un ūdeni un visu laiku maisot, lai nepiedegtu. Vārīšanu turpina, līdz daļa ūdens ir iztvaikojusi, daļa sasūkusies rīsos. Kad redzi, ka ūdens katliņā vairs nav, noņem to no uguns un piejauc rīsu etiķi. Rīsiem ļauj padzist, bet nekādā gadījumā neliec tos ledusskapī. Suši, tie būs lieliski istabas temperatūrā.

Iesācēju suši
Ja vēl pagaidām ar suši pagatavošanu esi uz jūs, ieteicams sākt ar vienkāršāko – maki  suši. Iespējams, pirmās reizes suši vēl neizdosies tik nevainojams, kā tu vēlētos, bet nezaudē drosmi – arī šim darbiņam ir vajadzīgs treniņš.

Suši ar lasi un gurķi
250 g suši rīsi
3 ēdk. rīsu etiķa
aļģu lapas (nori)
bambusa paklājiņš
PILDĪJUMAM: svaigs lasis un gurķis vai avokado

Sākumā liek vārīties suši rīsus un sagatavo etiķa maisījumu. Sagriež plānās šķēlītēs lasi, gurķi un/vai avokado. Kad rīsi ir gatavi un nedaudz padzisuši, uz bambusa paklājiņa izklāj nori, uz tās liek siltus rīsus visā lapas platumā. Ar pirkstiem tos stingri piespiež plānā vienmērīgā kārtiņā (5 mm), atstājot brīvu lapas augšējo daļu (1 cm platumā) un apakšējo daļu (apmēram 3 cm). Gurķi var likt tieši blakus lasim vai mazliet palokot suši rullīti uz priekšu, veidojot interesantāku suši kārtojumu. Lai nostiprinātu brīvi palikušo augšmalu pie pārējā rullīša, to samitrina. Rullītis jātin ļoti stingri un vienmērīgi, lai rīsi tiktu stingri saspiesti un griežot neizjuktu. Kad rullītis ir satīts, to var sagriezt glītos 2 cm platos gabaliņos.
Suši pasniedz ar marinētu ingveru, vasabi un sojas mērci.

Maki ar lasi un citronu sulu
6 nori (aļģu lapas)
4 gabaliņi krabju nūjiņu
3 tasītes suši rīsu
1 mazs gurķis
1 mazs avokado
6 loksnes kūpināta  mazsālīta laša
1 sulīgs citrons
Sojas mērce
Rīsu etiķis
Bambusa paklājiņš

Katliņā liek vārīties suši rīsus. Tikmēr sagriež plānās, garās šķēlēs gurķi. Pārgriež uz pusēm avokado, izņem kauliņu un, cik vien uzmanīgi iespējams, ar karoti atdala avokado mīkstumu no mizas. Sagriež un uzliek uz gurķa šķēlēm. Sasmalcina krabju nūjiņas. Kad rīsi izvārījušies, pievieno nedaudz etiķa. Šos suši gatavo ar iekšu uz āru. Tātad izklāj nori lapu uz bambusa paklājiņa un uzliek rīsus. Pārliecinās, vai rīsi ir pietiekami lipīgi, ar plaukstu piespiež tos pie nori. Uzmanīgi apgriež lapu uz otru pusi – lai rīsi būtu pie bambusa paklājiņa. Nori lapas vidū uzliek sasmalcinātas krabju nūjiņas, gurķi un avokado. Uzmanīgi pārloka paklājiņu, tad atver to vaļā, pārliecinās, ka nekas nav izjucis, un uzmanīgi ar paklājiņa palīdzību sarullē rīsus. Rullītim aptin kūpinātu lasi un pārslaka ar citronu sulu, sagriež gabaliņos. Servē uz šķīvja, blakus noliek trauciņu ar sojas mērci, kur pamērcēt suši.

Tunča nigiri
100 g svaiga tunča
1 tasīte suši rīsu
Vasabi
Sojas mērce
Liek vārīties suši rīsus. Tikmēr sagriež šķēlītēs tunci. Kad rīsi izvārījušies, ļauj tiem nedaudz padzist, pievieno rīsu etiķi, tad sadala rīsus 5–6 vienādās daļās un izveido bumbiņas, kam uzklāj tunča šķēlītes. Pasniedz uz šķīvja, blakus novieto vasabi un sojas mērci.


Atceries!   
Suši gatavošana ir visai radošs process – tu vari droši eksperimentēt. Mēs piedāvājām tikai trīs receptes, bet suši paveidu dažādība ir diezgan liela. Pastāv iespēja lietot dažādus pildījumus – lasi, tunci, garneles, krabju nūjiņas, Filadelfijas sieru un tml. Tikai izmēģinot, atklāsi, kas tev padodas un garšo vislabāk.
Gatavojot suši ar iekšu uz āru, tos no ārpuses var apviļāt ar sezama sēkliņām.
Suši lieliski papildina vasabi pasta (garša līdzīga mārrutkiem), marinēts ingvers un sojas mērce. Bet šo papildinājumu lietošana ir gaumes jautājums, jo vasabi un ingvers padarīs suši nedaudz asāku. Arī sojas mērces mēdz būt dažādas – sāļas un ne tik ļoti.

22 komentāru
  1. Vēl ieteikums – bambusa pakļāiņu ietīt caurspīdīgā pārtikas plēvē, tad rīsi nelips tik daudz pie paklājiņa – mums ar vīru jau ir liela pieredze sušī rullēšanā :))

  2. nemaz nezinaaju ka lai riisi nesaliptu vajadziigs arii pievienot cukuru….aaa un starpcitu man majas bija visas sushi sastaavdaljas iznemot riisus kurus kkaa aizmirsaas visaa paartikas pirksaanaa iegadaties bet vakaraa gatavojot tikai attapos ka nav riisu un lielisku alternatiivu riisiem izmantoju biezpienu un jaasaka sushi garssoja lieliski!!!tagad pat taa ka vairaak velk uz sushi ar biezpienu nevis riisiem:) jauns mans atklaajums!

  3. Biezpienu pirku vaajpiena(jo peec konstistenvces labaak lipa klaat)izliku uz lapaam un pildiiju ar pildiijumiem(krabju nuujinjas,gurkjis utt) un garssoja peec sushi protams :)) man pat labaak iegarssojaas nekaa kad riisi bija!pat vairs riisus negribas likt gatavojot!Ja veelies pameegjinat pagatavot,iesaku 😉

  4. Ar biezpienu? Izklausās vājprātīgi. Diez vai to var saukt vairs par suši, drīzāk par rullīšiem Litas gaumē… 🙂

  5. esmu cilveeks kas vienmeer veelas pagatavot kko savaadaaku no ierastaa un ja pietam rezultaats izdodas lielisks tad pie taa arii pieturos 🙂 Sabine tev jau neviens neliedz gatavot ar mannu un ja tev garsso kaa viss beigaas pagatavots,prieks par to 😉

  6. ļoti vienkārši, garšīgi un galvenais maz laika aizņem. var arī papildināt ar citiem produktiem.

  7. kā man garšo suši! un cik sen nav ēsts!!.. vispār kaitīgi šitādus rakstus lasīt, vēders sāk burkšķēt!

  8. Es pagatavoju, bet garšoja pēc vecām renģēm (atvainojos.) bet vilšanās pamatīga

  9. slikts raksts, saturiski slikts, neprecīzs. Par suši attīstības vēsturi noteikti ir ko pastāstīt vairāk un sakarīgāk, kaut pieminēt to no kā tad “suši, kadu mēs to pazīstam šodien” ir veidojies. Lai saprastu, kas ir uzkoda, nav noteikti tas jāsalīdzina ar amerikāņu fast food.
    Taisnība ir tā, ka suši rīsu pagatavošana ir būtiskākā suši gatavošanas sastāvdaļa. Taču tos tvaicējot parasti nemaisa. Parasti tieši pretēji tiek uzsvērts, ka rīsus nedrīkst maisīt. Lai tie nepiedegtu, tie jātvaicē uz mazas uguns. Arī rīsu etiķi, ko pievieno, var iegādāties jau gatavu un ir jāskatās, varbūt, ka šī karote sāls un cukurs nemaz vairs nav jāpievieno. Udens ir jāņem nedaudz vairāk kā rīsi. Uz 250 gr rīsu, apt. 400ml ūdens. Par skalošanu arī – ne visiem suši rīsiem ir nepieciešama šī darbība. Tas atkarīgs no tā, ar ko rīsi apstrādāti.

  10. paklājiņu vajag aptīt ar pārtikas plēvi un čutj iesmēret ar majonēzi.
    Filadelfijas vietā var droši ņemt dzintars svaigais siers un arī parasto klass°isko dzintaru. nekādus speciālos – dārgos rīus, bet parastu 1kg paku ar apaļgraudu rīsiem

  11. EsMūsu sushi galvenais pavārs. Kādreiz strādāju Rīgas restorānā “Melnā pērle”. Tagad strādāju ārzemēs vienā no top 10 japāņu restorāniem.
    Un varu pateikt vienu. Rīsus var tikai noskalot reizes 3-4. Nav nepieciešams tos mercet. Ir specializēts sushi etiķis “mitsukan” kas atvieglo vārīšanu.

Komentēt sushishef Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.