Gardi un veselīgi RĪSU ĒDIENI – 4 receptes iedvesmai

Rīsi ir gan garšīgs, gan veselīgs produkts, ko diemžēl latviešu virtuvē bieži vien nenovērtē. Ja vien tos pareizi izvēlies un pagatavo, rīsus var pārvērst izsmalcinātos ēdienos.

Ja es mācētu dziedāt, es rīsiem nodziedātu slavas dziesmu. Mazie baltie (un dažkārt arī dzeltenie, sārtie vai melnie) graudiņi ir tik universāli, ka nenopriecāties. No rīsiem var gatavot praktiski visu – gan salātus, zupas, sāļus un saldus ēdienus, pat tortes un pīrādziņu pildījumu. Veiklie austrumnieki no rīsiem māk pagatavot arī makaronus. Turklāt, ja vien neaizrausies ar treknām mērcītēm, tie ir arī ļoti diētiski. Eksistē pat īpašas rīsu diētas. Tie, kuri izmēģinājuši, apgalvo, ka daudz vieglāk izturamas un tīkamākas, salīdzinot ar citām drastisku aizliegumu diktētām.

Kāpēc rīsi tik bieži netiek pienācīgi novērtēti? Droši vien tāpēc, ka, ja gadās nopirkt ne pārāk kvalitatīvus, turklāt neprasmīgi pagatavojot, tik tiešām var iegūt vienīgi ķepīgu un ne pārāka garšīgu klīsteri…

Katram nolūkam – savi
Lai rīsu ēdienus patiešām izbaudītu, jāizvēlas attiecīgam gadījumam un maltītei piemērotākie. Tāpat kā pastai, rīsiem ir ļoti daudz dažādu veidu un katrs no tiem īpašs ar kaut ko citu.

  • Gargraudu rīsi tiek izmantoti ļoti plaši. Tie lieliski der gan kā plova vai desertu pamatsastāvdaļa, gan kā patstāvīga piedeva gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem. Var pagatavot salīdzinoši ātri, aptuveni 15 minūtēs.
  • Basmati rīsi ir gargraudu rīsu paveids. Gan brūnie, gan baltie basmati rīsi ir neiztrūkstoša indiešu ēdienu sastāvdaļa. Tos vāra aptuveni 12 līdz 15 minūtes.
  • Apaļgraudu jeb īsgraudu rīsi (arborio) nepieciešami visiem, kuri vēlas apgūt itāļu virtuves gudrības. Bez šiem nav iedomājama nedz paelja, nedz risoto. Tā kā apaļgraudu rīsi satur daudz cietes, tie ir arī visai lipīgi un labi noder suši gatavošanai vai putru vārīšanai. Jāvāra aptuveni 20 minūtes.
  • Sarkanie jeb Kamargas rīsi ir ieapaļas formas neattīrīti rīsu graudi. Šie rīsi jāvāra samērā ilgu laiku, līdz pat 45 minūtēm. Ja vēlies gatavošanas laiku samazināt, pirms izmantošanas sarkanie rīsi jāizmērcē.
  • Savvaļas rīsi patiesībā ir viltvārži. Šim augam kopīgs ar rīsiem ir tikai nosaukums. Patiesībā melnos graudiņus iegūst no Ziemeļamerikā audzētas ūdenszāles. Tomēr tie ir ļoti veselīgi, jo satur daudz  vērtīgu uzturvielu un veicina holesterīna samazināšos. Visgaršīgāk, ja savvaļas rīsus nedaudz pievieno parastajiem. Dekoratīvs akcentiņš vienmuļajā rīsu baltumā.

Dažādi apstrādāti rīsi
Rīsu izskats un garšas īpašības var atšķirties arī tāpēc, ka tie var būt dažādi apstrādāti.

  • Brūnie rīsi ir neslīpēti, tāpēc tie satur vairāk minerālvielu un vitamīnu. Arī diētas ievērošanai brūnie rīsi ir veselīgāki. Tiem ir patīkama faktūra un novārīti tie nedaudz garšo pēc riekstiem. Tomēr vārīšana parasti ir ilgāka, sākot no 25 līdz aptuveni 35 minūtēm.
  • Baltie rīsi ir pilnībā apstrādāti, tāpēc ir daudz gludāki un līdzenāki. Apstrādāšanas procesā (slīpējot) tie iegūst baltu, dzidru krāsu, kas saglabājas arī pēc vārīšanas. Tāpēc pagatavoti šie rīsi izskatās ļoti glīti un ir arī ļoti garšīgi. Diemžēl minerālvielu un vitamīnu baltajos rīsos ir krietni mazāk. Toties izvārās 15 līdz 20 minūtēs.
  • Tvaicētie rīsi pirms slīpēšanas tiek īpaši mērcēti un apstrādāti ar tvaiku. Tāpēc tie satur vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā baltie rīsi, tomēr ir gandrīz tikpat izskatīga ēdienu sastāvdaļa. Vārot tie nesalīp un nezaudē garšas īpašības arī sildīti. Vien jāgatavo ar tvaiku apstrādātie rīsi ir nedaudz ilgāk – aptuveni 20 līdz 25 minūtes. 

Gatavošanas paņēmieni

  • Vārot rīsus, rēķinies, ka tiem nepieciešams ļoti daudz ūdens. Vidēji rīsi iesūc pat divas reizes vairāk ūdens, nekā sver paši.
  • Ja vēlies, lai rīsi būtu irdeni un katrs graudiņš pats par sevi, izvēlies gargraudu rīsus. Pirms vārīšanas rīsi jāizskalo no cietes. To dara, rīsus ievietojot lielā bļodā ar ūdeni un virpinot tik ilgi, līdz ūdens iegūst pienīgu nokrāsu. Tad ūdeni nolej un atkal uzlej tīru. Atkārto procedūru, līdz ūdens pēc skalošanas paliek dzidrs.
  • Noskalotus rīsus liek katliņā ar verdošu ūdeni (uz vienu glāzi rīsu ņem aptuveni divas glāzes ūdens) un ātri apmaisa. Samazina uguni un nemaisot vāra aptuveni 15 minūtes. Nogriež uguni un nenoceļot vāku ļauj rīsiem briest vēl aptuveni 10 minūtes.
  • Lai padarītu rīsu garšu izteiktāku, gatavojot risoto, rīsus vispirms katliņā apcep sviestā vai eļļā. Pirms tam taukvielām var pievienot nedaudz sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus un tikai tad – rīsus. Visu laiku maisot, cep aptuveni vienu līdz divas minūtes, līdz rīsi kļūst viegli caurspīdīgi un viendabīgi apviļājas ar taukvielām.
  • Rīsus pirms vārīšanas vari apcepināt arī tad, ja nevēlies tos skalot. Ar taukvielām pārklājušies graudiņi nesalips un būs daudz irdenāki. Pēcāk pārlej rīsus ar verdošu ūdeni un vāri gatavus.
  • Rīsiem ļoti piestāv sviests, tāpēc, ja nebaidies no liekām kalorijām, vārīšanas laikā pievieno pāris piciņu sviesta.
  • Savukārt iekrāsot rīsus var ar dažādām garšvielām, piemēram kariju, kurkumu, safrānu vai paprikas pulveri.

Un vēl…

  • Rīsi ir veselīgi, jo satur visai daudz cietes, dažus mikroelementus (kāliju, cinku un citus) un B vitamīnu. Turklāt, ja nepievienosi tiem treknas sastāvdaļas, rīsi ir arī samērā diētiski.
  • Nopērkot nevārītus rīsus, tos bez bažām ilgāku laiku vari uzglabāt virtuves skapītī. Ievietoti slēgtā traukā, vēsā un tumšā vietā tie var gaidīt savu triumfa uznācienu pat gadu.

Indiešu rīsi
350 g basmati vai citu irdeno rīsu
3 ēdamkarotes eļļas
1 sīpols
½ čili pipara
2 ķiploka daiviņas
½ tējkarotes garam masalas
1 lauru lapa
2 krustnagliņas
1 tējkarote kurkumas
500 ml buljona

Katliņā sakarsē eļļu un nedaudz apcep sīki sagrieztu sīpolu. Pievieno rīsus un turpini cept, līdz tie nedaudz apcepas. Tikmēr atbrīvo no sēklām un sasmalcini čili piparu un izspied ķiploka daiviņas. Tos kopā ar citām garšvielām un buljonu pievieno rīsiem, uzliec vāku un sautē aptuveni 20 minūtes. Ja mājās nav kurkumas, to var aizstāt ar karija pulveri – iespējams, tev garšos pat labāk. Apmaisi un liec situmā, lai vēl aptuveni 10 minūtes ievelkas. Pasniedz ar eļļā vārītām garnelēm, zivs gabaliņiem un salātiem indiešu gaumē.

Plovs
375 g gargraudu rīsu
350 g sīpolu
350 g vistas gaļas (var izmantot no šķiņķīšiem atdalītu mīkstumu ar visu ādiņu)
5 burkāni
1 sauja žāvētu aprikožu, plūmju un rozīņu
50 g sviesta
2 ēdamkarotes eļļas cepšanai
Saišķītis svaigas kinzas
Sāls un pipari pēc garšas

Vistas gaļu, ja nepieciešams, atdali no kauliem un sagriez nelielos gabaliņos. Katliņā uzkarsē eļļu un apcep vistas gabaliņus. Pievieno sasmalcinātus sīpolus, sāli un piparus un vēl nedaudz visu apcep, līdz sīpoli kļūst viegli caurspīdīgi. Samaisi un pārklāj ar smalkos salmiņos sagrieztiem vai rīvētiem burkāniem. Uzliec virsū sviesta gabaliņus, sagrieztas žāvētas aprikozes, plūmes un rozīnes un pārber ar rīsiem. To visu aplej ar ūdeni, lai tas aptuveni pirksta platumā pārsedz rīsus, un nemaisot vāri uz vidēji lielas uguns, līdz virsējie rīsi mīksti. Pārkaisi ar sasmalcinātām kinzas lapiņām un visu kārtīgi samaisi.

Rīsu sacepums
375 g rīsu un savvaļas rīsu maisījuma
½ galviņas brokoļu
2 sīpoli
3 ķiploka daiviņas
125 ml skābā krējuma
125 g Mocarellas siera
60 g Parmas siera
15 g sviesta
1 zariņš rozmarīna
Sāls un pipari pēc garšas

Rīsus novāri gatavus un kārtīgi nosusini. Brokoļus izvāri mīkstus un notecini. Pannā izkausē sviestu un apcep sasmalcinātus sīpolus, pievieno ķiplokus un visu vēl nedaudz apbrūnini. Brokoļus sagriez vidēji lielos gabaliņos un kopā ar sīpolu, ķiploku maisījumu, rozmarīna lapiņām, skābu krējumu un aptuveni divām trešdaļām Mocarellas un Parmas siera pievieno rīsiem. Pieber sāli un piparus.
Karstumizturīgu trauku ietauko un iepildi sagatavoto maisījumu. Pārkaisi ar atlikušo sieru un cep 180 grādu karstumā aptuveni 20 minūtes.

Rīsu kūka
Pamatnei
125 g sviesta
200 g miltu
80 g cukura
½ tējkarotes sāls
Pildījumam
1 l piena
300 g apaļo rīsu
½ tējkarotes sāls
3 laimi + 1 dekorēšanai
400 g saldā krējuma
2 olu baltumi
80 g cukura
Pūdercukurs rotāšanai

Katlā uzvāri pienu un pieber rīsus un sāli. Uz lēnas uguns uzvāri rīsu putru un atdzesē. Samīci viendabīgā masā sviestu, miltus, cukuru un sāli. Izrullē ripā un ieklāj cepamajā formā ar noņemamām malām, lai veidotos trauciņš. Laimu applaucē ar verdošu ūdeni un kārtīgi nomazgā. No trim laimiem norīvē miziņas, bet no mīkstuma izspied sulu. Saldo krējumu saputo stingrās putās tāpat arī olu baltumus. Putru samaisa ar laimu sulu un miziņām, cukuru, krējumu un olu baltumiem. Pildījumu lej veidnē un liec 180 grādos sakarsētā krāsnī. Cep aptuveni stundu. Kad kūka atdzisusi, to apber ar pūdercukuru un dekorē ar laima šķēlītēm.

5 komentāri
  1. Šovakar pat izmēģināšu indiešu rīsus! Pati gatavoju tos mazliet savādāk, bet šādi te arī varētu būt dievīgi!!!

  2. Te bus Pakistanas(Indijas ari) Basmati risu pagatavosanas recepte:Nemam 1 glazi sho risu un skalojam mainot udeni 3-4reizes. Tad briedinam tos udeni uz 30min.Pec ka uzvaram 2glazes ar udeni un nosusinatos risus ieliekam katlina ar varosho udeni. Garshai varam pielikt skipsnu sali un 1/s tejkarotes ellas vai sviesta. Tad nogriezham uguni lidz mazumam un laujat sutinaties ar velams aizvertu vaku lidz 25min lidz udens bus izgarojis. Tad laujam vel pastavet 10min un varam servet…:)

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.