Gardākais IEVĀRĪJUMS – 6 varianti, ar ko našķēties jau ŠOZIEM

Mmm… Ievārījuma smarža un garša. Pa īstam to novērtējam ziemā, kad aukstā rītā ieslidinām karoti zaptē un tad skaisti izdekorējam siltu, kūpošu putras šķīvi. Taču ne tikai tam izmantojam ievārījumu. Arī taisot dzērienus, pildījumus kūkām vai smalkmaizītēm, kā arī tāpat panašķējoties.
 
Mājās gatavotajam ievārījumam vienmēr ir tā neatkārtojamā, īpašā garša, ko nekādi nevar izjust pirktajam. Tāpēc varbūt tieši šī vasara ir īstais laiks, lai salasītu vai nopirktu dažus kilogramus ogu, savāktu rožu augļus vai iegādātos kādu tālākas zemes citrusaugli un saliekot to kopā ar mūsu pašu burkāniem, ķertos klāt brīnuma radīšanai!
Mēs dalāmies ar vairākām receptēm, kas īpaši atlasītas dažādām gaumēm un garšas dažādībai, bet tu pastāsti, kā veicās!
 

Upeņu – jāņogu ievārījums
2 kg upeņu
1 kg jāņogu
2 kg 500 g cukura
Ogas attīra no kātiņiem, liek caurdurī un nomazgā aukstā ūdenī. No cukura un apmēram 1,5 l ūdens savāra sīrupu. Gatavajam sīrupam pievieno nomazgātās ogas un vāra uz lēnas uguns. Ik pa laikam noņem putas, kas izveidojas vārīšanas laikā. Kad ievārījums gatavs, to karstu pilda burkās, atdzesē un tad aizvāko.
 
Rabarberu ievārījums ar kanēli
2 kg rabarberu
1 kg 200 g cukura
1 tējkarote kanēļa
Rabarberu kātus sagriež smalkās ripiņās un liek katliņā vārīties (bez ūdens). Visu laiku apmaisa, līdz izdalās šķidrums. Tad liek klāt cukuru un kanēli, turpina maisīt, atstājot mazu uguni. Rabarberu ievārījumu vāra apmēram vienu stundu, līdz tas kļūst biezs un sasniedz vēlamo konsistenci. Kad tas gatavs, karstu pilda iepriekš sagatavotajās burkās.
  
Bumbieru ievārījums ar mandelēm
20 vidēji lieli, mīksti bumbieri
1 citrons
1 kg cukura
50 g mandeļu skaidiņas
Bumbierus nomazgā, nomizo un sagriež smalkos gabaliņos. Ņem cukuru savāra ar 300 ml ūdens, izspiestu citronu sulu. Klāt pielikta arī smalki strēmelēs sagriezta citrona miza. Kad sīrups gatavs, klāt liek bumbierus un vāra uz mazas uguns. Tas ir gatavs, kad kļūst gaišs un dzidrs. Gatavajā ievārījumā ieber mandeļu skaidiņas, samaisa un lej burciņās.
 
Mežrozīšu ievārījums
4 kg mežrozīšu augļu
4 kg cukura
Mežrozīšu augļus notīra un nomazgā. Vissarežģītākais un laikietilpīgākais darbs ir to iztīrīšana no sēklām. Katrs auglis ir jāpārgriež, no tā jāizņem sēklas un spurainās daļas. Iztīrītie augļi jānomazgā aukstā ūdenī un jāliek vārīties verdošā ūdenī. Jāpavāra 2 – 3 minūtes, jānokāš.
Pa to laiku jāsavāra sīrups no cukura un 2 l ūdens. Tajā liek vārīties iztīrītos mežrozīšu augļus ~ 20 minūtes. Ik pa laikam jānosmeļ putas. Gatavo ievārījumu salej lielā bļodā un atstāj uz nakti. Nākamajā dienā no virspuses nosmeļ neiztīrītās sēkliņas, ja tādas ir uzpeldējušas. Lej burciņās.
 
Burkānu ievārījums ar apelsīniem
1 kg burkānu
4 vidēji apelsīni
500 g cukura
1 tējkarote vaniļas cukura
1 tējkarote kanēļa
Burkānos notīra un sarīvē skaidiņās. Apelsīnus nomizo, un no tiem izspiež sulu. Burkānus, apelsīnu sulu un arī pāri palikušo mīkstumu liek katliņā, pievieno cukuru, vaniļas cukuru un kanēli. Vāra līdz sabiezē, pilda burciņās karstu, atdzesē un aizvāko.
 
Pīlādžu ogu ievārījums
1kg pīlādžu ogu
1 kg 500 g cukura
No cukura un 0,5 l ūdens savāra sīrupu, atdzesē. Atdzesētu pārlej nomazgātām pīlādžogām, atstāj uz diennakti. Nākamajā dienā sīrupu nolej, atkal uzvāra, atdzesē un vēlreiz pārlej ogām. Kad tas noturēts vēl vienu diennakti, uzvāra līdz tas kļūst biezs un pilda burciņās.
 
Uz katras gatavās ievārījuma burciņas uzliec etiķeti, kurā rakstītas sastāvdaļas un izgatavošanas datums. Lai gan tagad liekas, ka tas ir lieki, pēc kāda laika būs ļoti noderīgi. Varēsi gan atsaukt atmiņā, kas katrā burciņā ieslēpts, gan kā tas tapis.

4 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.