espati.lv lasītāju ieteikumi citu valstu kulinārijā. Otrā sērija

Pirms neilga laika uzsākām rakstu sēriju – ceļvedi citu valstu kulinārijā. Šoreiz – lasītāju spilgtākie iespaidi par Slovēnijas, Gruzijas, Bosnijas un Ungārijas virtuvi. Atgādinām, ka informācija ir apkopota no espati.lv aptaujas rezultātiem, kur sievietes – aktīvas ceļotājas dalās savā pieredzē par citu valstu virtuvi.

Slovēnija
Slovēnijā pamatēdienos izmanto gaļu, jūras veltes, dārzeņus. Šeit ciemojoties, jānogaršo gulaša zupa, vējā kaltēts šķiņķis pršut, kas tiek sagriezts plānās šķēlītēs, cepti kastaņi un saldajā ēdienā potica – salda rulete ar biezpienu, valriekstu, rozīņu un magoņu pildījumu.

Ja garšo alus, vērts iemalkot pa kausiņam vietējā alus – Lasko un Union. No vīniem populārākie ir Riesling, Muskat, Otonel un Teran. Slovēnija pārsvarā vīnu ražo vietējam tirgum. Vienai no aptaujātajām ceļotājām atmiņā palikusi vizīte pie kāda saimnieka, kurš lieto tikai ekoloģiski tīru pārtiku un ražo ekoloģiski tīru vīnu. Tas tiek gatavots no vīnogām, ko novāc pēc pirmās salnas, laujot ogām nedaudz apsalt – šāds vīns esot fantastisks.

Ļubļanā, Slovēnijas galvaspilsētā, jāiegriežas Palacinka1– tā ir pankūku ēstuve, kur pasniedz lielas, garšīgas pankūkas ar dažādiem pildījumiem. Tur tu varēsi nobaudīt pankūkas ar jūras veltēm, ar tunci un dārzeņiem, veģetārās pankūkas un dažādas saldās pankūkas. Vēl ir vērts doties uz slovēņu restorānu Sokol2, kur varēsi nobaudīt Slovēnijas gardo virtuvi.

Ja vēlies pabūt kādā pikantā, oriģinālā vietā, aizej uz Skeleton Bar3. Putekļi, skeleti, zārciņi… „Stilīgi baisa vietiņa", raksta bāra ieteicēja. Romantikas cienītājas spēs novērtēt Cafe Romeo4, kur var gan paēst, gan kaut ko iedzert. Kafejnīca atrodas pagrabstāvā un, skatoties pa logu, vari vērot cilvēku kājas un bruģi, kas ļoti patika vietas ieteicējai.


Gruzija

Gruzijā noteikti jānogaršo hinkāļi. Tie ir lieli pelmeņi, kuri izveidoti puķes formā ar ziedlapiņām. Pareizi pagatavots hinkālis ir ar 18 ziedlapiņām – leģenda vēsta, ka sievas var saņemt lielus vīru pārmetumus un piedzīvot ģimenes skandālu, ja hinkālim nav pareizais ziedlapiņu skaits. Iespējams, tā ir tikai leģenda, jo, kā stāsta ceļotāja, gruzīniem patīk lietas nedaudz piepušķot un padarīt krāšņākas. Hinkāļa ēšanas process ir ļoti interesants – vispirms jānokož hinkāļa ziediņa pats viducis, tad jāizsūc šķidrums (buljons) un tikai tad var ēst pašu hinkāli.

Īpaši labi hinkāļi garšo kopā ar Čaču – 60 grādu stipru mājās taisītu šņabi uz vīnogu bāzes. Čaču dzer no atdzesētām glāzēm, uzkožot sālītu gurķi, marinētus ķiplokus vai marinētus šampinjonus. Izklausās stipri un nebaudāmi, bet tā nav – Čača pēc garšas ir ļoti viegla un pārsteidzoši labi dzeras.

Vēl esot Gruzijā ir jāpagaršo hačapuri – liels plācenis/pīrāgs ar sālīta siera pildījumu.

Uzmanies, ja tev negaršo koriandrs (pazīstams arī kā kinza) – to Gruzijā, gatavojot ēdienus, izmanto īpaši bagātīgi. Ēdieni ir ļoti garšīgi, taču kinzas garšu ēdiens saglabā arī tad, ja šo garšaugu izlasīsi ārā no ēdiena. Vari mēģināt palūgt ēdiena gatavotājiem kinzu nepievienot, taču tad tu riskē aizvainot gruzīna jūtas. Visbiežāk Tavu lūgumu izpildīs daļēji – tiks nedaudz samazināts kinzas daudzums ēdienā 🙂

Bosnija – Hercegovina
Bosnijas – Hercegovinas tradicionālo ēdienu klāstā atradīsi jēra gaļu, teļa gaļu, dažādus pīrāgus, no kuriem pats populārākais ir burek – gaļas pīrāgs, dolmas, kas ir dažāda veida dārzeņi pildīti ar gaļu un cevapi – Bosnijas – Hercegovinas versija turku kebabam.

Ja nokļūsti Bosnijas – Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā, noteikti apmeklē restorānu Kibe5, kas atrodas pilsētas ziemeļdaļā, kalnos, uz kādas pavisam necilas, mazas ieliņas. No ielas puses to nemaz nevar ieraudzīt, jo restorānam ārpusē nav norādes un tajā var iekļūt, tikai zvanot pie durvīm. Ja tu nolem doties uz restorānu, iepriekš noteikti piezvani un rezervē galdiņu, jo parasti šeit ir pilns ar cilvēkiem. Rēķinies, ka tev nepasniegs ēdienkarti, no kuras izvēlēties ēdienus, bet gan atnesīs no katra ēdiena pa drusciņai – dažādi starteri, vietējais vīns, maize un gaļas ēdiens – jēra gaļa. Viss esot ļoti garšīgs – būsi gan paēdusi, gan nogaršojusi visus labākos vietējās virtuves ēdienus.

Ungārija
Ungārijas slavenākais ēdiens ir gulašs – gaļas un dārzeņu sautējums ar asām garšvielām. Ungārijas apmeklējums nav iedomājams bez ungāru gulašzupas nogaršošanas. Ja tevi neuzrunā gulašs, tad pamēģini kādu no iecienītajām ungāru zupām – sēņu, makaronu, saldskābo ķiršu zupu vai hasazlē – biezi savārītu līdakas zupu. Arī karpa paprikas mērcē un ar aknu pastēti pildīti pīrādziņi ir ungāru tradicionālie ēdieni. Ungārijā pie gaļas ēdieniem parasti pasniedz mazos, asos turku piparus un langoši – mīklā ceptus rīvētus kartupeļus ar ķimenēm. Ēdieniem Ungārijā bagātīgi tiek pievienotas garšvielas – ja neesi asu ēdienu cienītāja, tad uzmanies.
   
Pie asās un piparotās maltītes noteikti pasūti ūdeni vai vēl labāk – kādu no Ungārijas slavenajiem vīniem. Ungārija ir vienīgā no Austrumeiropas valstīm, kas patiesi var lepoties ar sasniegumiem vīna ražošanas nozarē. Vīnu karalis un arī viens no Ungārijas simboliem ir Tokajas vīns. Šis vīns, ko gatavo no labākajām vīnogu šķirnēm, koncentrē sevī visas tā izcilās īpašības: skaistu zeltainu krāsu, izsmalcinātu buķeti, garšu, kurai piemīt muskata ziedu un medus nianses, ar ļoti vieglu, tikko ceptas rudzu maizes piegaršu.

Viens no restorāniem, ko iesaka ceļotājas ir Mátyás Pince6, kas atrodas Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. Šeit tu varēsi nobaudīt kādu no restorāna plašā sortimenta vīniem un  baudot maltīti klausīties čigānu mūziku dzīvajā izpildījumā. No  Mátyás Pince ēdienkartes nobaudi zivju zupu, kuru kāda ceļotāja atceras kā garšīgāko zupu, kādu jebkad ēdusi.

Cita ceļotāja iesaka iegriezties vienā no Budapeštas restorāniem Karpatia7, kur arī katru vakaru var baudīt maltīti čigānu mūzikas pavadījumā. Šeit nobaudi gulašzupu, kura neliks Tev vilties Ungārijas virtuvē un šeit Tu spēsi novērtēt tās garšu. Saldajā ēdienā nobaudi šampanieša krēma kūku.

Ja tavs maciņš ir biezāks, tad dodies uz Gundel8 restorānu, kas atrodas pašā Budapeštas centrā. Šeit ungāru virtuves brīnumi tiek sagatavoti īpaši smalki, un noteikti vērts ir pagaršot Gundela pankūkas, kas ir šī restorāna kroņa ēdiens – šīs pankūkas kāda ceļotāja nevar aizmirst vēl joprojām…

Nākamajā sērijā stāstīsim par eksotiskākām valstīm, un gaidīsim arī tavus ieteikumus par neaizmirstamām garšas baudām tavos ceļojumos!

1 Pankūku ēstuve Palacinka: Trubarjeva 9, Ļubļana
2 Restorāns Sokol: Ciril Metodov trg 18, Ljubljana, tālr. 01/439-6855
3 Bārs Skeleton Bar: Kljucavnicarska 5, Ljubljana, tālr. +386 (0)1 252 7799
4 Kafejnīca Cafe Romeo: Stari trg 6, Ljubljana, tālr. +386 (0)1 426 90 11
5 Restorāns Kibe: Vrbanjuša 164, Sarajevo, tālr. +387 33 441-936
6 Restorāns Mátyás Pince: Március 15. tér 7-8, Budapest
7 Restorāns Karpatia: Ferenciek tere 7-8, Budapest
8 Restorāns Gundel: Állatkerti út 2, Budapest
                                                                                                                  

Saistītie raksti:
espati.lv lasītāju ieteikumi citu valstu kulinārijā. Pirmā sērija http://garsasbaudas.espati.lv/index/view/id/184/espatilv-lasitaju-ieteikumi-citu-valstu-kulinarija-Pirma-serija/

1 komentārs

Komentēt di-di Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.