Dievu sviedri – kāposti

Stāsta, ka pērkona pavēlnieks Jupiters reiz esot bijis spiests izšķirt strīdu. Lēmumu pieņemt bijis tik grūti, ka debesu pavēlnieks pārklājies sviedriem un dažas lāses nokritušas uz zemes. No tām izauga kāposti.

Teju ceturtā daļa no pasaulē audzētajiem dārzeņiem ir dažādi kāposti. Reti kurš vēl ir tik garšīgs, lēts un viegli uzglabājams dārzenis.
Vislielākie kāpostēdāji pasaulē dzīvo mums blakus, Krievijā. Pētījumi rāda, ka viņi mielojas ar kāpostiem pat septiņas reizes biežāk nekā Eiropā. Un arī mums nav sveša tradīcija taisīt kāpostu tīteņus, ēst kāpostu zupas un uz svētkiem sautēt skābētus kāpostus.
Domājot par kāpostiem, lielākoties nāk prātā baltās kāpostgalviņas un varbūt vēl ziedkāposts, bet patiesībā šai saimei pieder daudz vairāk pārstāvju. Pie kāpostiem pieskaitāmi arī brokoļi, Briseles kāpostiņi un pat kolrābji un vēl citi. Ne vairāk, ne mazāk kā aptuveni 150 dažādas šķirnes. Tāpēc, pat ja tradicionālais kāposts nav tavs favorīts, lielajā kāpostu saimē noteikti atradīsi ko sev piemērotu.

Kāpostos atrastais
Pirmkārt, kāposti ir ļoti diētiski, jo satur vidēji 25 kilokalorijas simts gramos. Iespējams, tieši tāpēc kāposts ir tik populārs diētās – eksistē pat īpaša kāpostu zupas diēta. Lai gan, ja kāpostu zupas vietā dzersi svaigu kāpostu sulu,
vari cerēt nomest lieko vēl ātrāk. Kāpostos atrodama tartronskābe, kurā ir ferments, kas noārda taukus. Tiesa gan, izdzert 200 gramus kāpostu sulas ir īsta varonība. Nedaudz vieglāk to izdarīt, ja atšķaidīsi ar kāda cita dārzeņa sulu. Tomēr par garšīgu šo dzērienu vienalga nevarēsi nosaukt.
Lai gan olbaltumvielu kāpostos nav daudz, tajos ir ļoti labs aminoskābju sastāvs un daudz C vitamīna. Šeit kāpostgalviņa neatpaliek no apelsīniem un pārspēj pat citronus. Turklāt tas īpaši nesamazinās pat uz pavasara pusi. Izcelšanas vērts ir arī P vitamīns, kurš stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo aknu darbību.
Ja stresainā dzīve un nekārtīgais ēšanas režīms ir novedis pie gastrīta vai kuņģa čūlas, arī tad nav nekā labāka par svaigu kāpostu sulu. Tajā ir U vitamīns, kas palīdz atjaunoties kuņģa gļotādai.
Savukārt cita kāpostu īpašība – lielais  folijskābes daudzums, var šķist ļoti noderīga topošajām māmiņām, jo tieši šis vitamīns tik nepieciešams, lai mazulis attīstītos stiprs un vesels.

Svaigi, vārīti un skābēti
Kā jau vairākums dārzeņu, arī kāpostus vislabāk ēst svaigus. Neaizmirsti par vecajiem, labajiem kāpostu salātiem. Ja pieliksi nedaudz laba etiķa un pāris lāses olīveļļas, mazliet cukura un sāls, iegūsi dievīgus un neticami lētus salātiņus. Kāpostu garšu var dažādot, pievienojot burkānus, ābolus, žāvētus augļus vai pat ananasus.
Savukārt ziedkāposts lieliski garšo svaigs, pamērcēts netreknā krējuma–sinepju mērcītē.
Tomēr, lai cik ļoti tev patiktu grauzt zaļumus, ir reizes, kad gribas ko kārtīgi pagatavotu un siltu. Tāpēc nebaidies un vāri kāpostus vai gatavo ēdienos. Tikai centies to darīt nelielā ūdens daudzumā, lai neaizskalotu pārāk daudz vērtīgo uzturvielu.
Ne mazāk vērtīgi kā svaigi ir skābēti kāposti. Lai gan dažas uzturvielas tajos ir mazāk, šādi apstrādātus, tos var apēst daudz vairāk. Skābētiem kāpostiem ir tikai viens trūkums – liels sāls daudzums.

Dažas kāpostgalvas un to radinieki

    •    Galviņkāposti ir kāpostu klasika. Vērtīgākais no kāposta ir kacens, kurā ir vismaz pusotras reizes vairāk cukura un C vitamīna nekā lapās. Jāatzīst gan, ka kacens ir arī vieta, kur visvairāk koncentrēta augšanas procesā izmantotā ķīmija. Tāpēc, ja mājās ir bērni, dod grauzt tikai to kāpostu kacenus, kas nākuši no ekoloģiskām lauku saimniecībām. Pērkot kāpostu, izcilā to. Labākie ir tie, kas smagāki.

    •    Sarkanie kāposti ir tradicionālo kāpostu paveids. Tikai to lapām ir sarkans pigments. Šie kāposti ir vērīgāki par saviem bālajiem brāļiem, jo sarkanajos ir pat četras reizes vairāk C vitamīna nekā baltajos. Un arī citas minerālvielas un vitamīni šeit pārstāvēti bagātīgāk. Sarkanie kāposti lieliski izdaiļo salātus. Tomēr daudzas saimnieces no šiem kāpostiem vairās, jo baidās no netīkamās krāsas, ko sarkanie piešķir, ja tos pievienosi zupai. Lai gan ir receptes, kur sarkanie ir izcili, lieliski garšos sautēti sarkanie kāposti ar āboliem un sarkanvīnu. Šos kāpostus vari arī marinēt. Ja vēlies tos sautēt un saglabāt spilgto krāsu, pirms gatavošanas katliņā pievieno nedaudz citrona sulas vai etiķi. Tikai zini, tas neļaus kāpostiem izvārīties mīkstiem. Gatavi kāposti būs garšā maigi, bet nedaudz kraukšķīgi.

    •    Virziņkāposti ir tautā iemīļoti sava dekoratīvā izskata dēļ. Tā kā virziņkāpostu lapām ir krokojums, to galviņa ir daudz tukšāka nekā baltajam kāpostam, bet lapas maigākas. Tieši tāpēc virziņkāposts tik lieliski der salātiem un tvaicēšanai vai tīteņu gatavošanai. Ja vēlies izbaudīt virziņkāposta garšu pilnībā, gatavo salātus. Šī kāposta garšas buķetē nav tik sīvas nots kā parastajā, un tas ir daudz mīkstāks, tāpēc salāti ir maigāki un gardāki. Virziņkāpostus var arī skābēt.

    •    Rožkāposti jeb Briseles kāposti atšķirībā no lielā kāposta uz viena kāta veido neskaitāmi daudz mazu kāpostgalviņu. Tie ir ļoti vērtīgi, jo satur daudz C vitamīna un karotīna. Pie mums rožkāpostus bieži vien nemīl sīvā aromāta dēļ, turpretī Eiropā tie ir augstā cieņā, daudzviet tos uzskata par neatņemamu svētku maltītes sastāvdaļu. Briseles kāpostus pagatavot ir vienkāršāk par vienkāršu. Piecas līdz desmit minūtes vāri sālsūdenī un tad apcep sviestā kopā ar ķiplociņiem. Ņem vērā, ka rožkāposti gatavojot izplata ļoti spēcīgu, raksturīgu kāpostu smārdu, tāpēc, pirms liec mazās galviņas vārīties, ieslēdz stiprāk tvaiku nosūcēju.

    •    Ziedkāposti kāpostu vidū tiek uzskatīti par eliti. Tie ir maigi un delikāti garšā, turklāt viegli sagremojami. Tieši tāpēc ziedkāposts nereti kļūst par vienu no pirmajiem produktiem, ko piedāvā pagaršot zīdainim. Pērkot ziedkāpostus, pievērs uzmanību, lai galviņa būtu pēc iespējas kompaktāka un stingrāka, tad arī ziedkāposts būs aromātiskāks un gardāks. Vari grauzt zaļu, pamērcētu mērcē, bet vari gatavot. Visgaršīgāk, ja ziedkāpostu viegli novāra sālsūdenī un tad pasniedz vai nu sviestā ceptu un apkaisītu ar sēkliņām, vai pievienotu dažādiem sacepumiem. Vari pamēģināt uzmeistarot ziedkāpostu krēmzupu.

    •    Patiesībā brokoļi ir ziedkāposta paveids, kurš ir vēl bagātāks ar vitamīniem. Brokoļi mēdz būt ne tikai zaļi, bet arī violeti un rūsgani. Arī brokoļus var pievienot zupām vai salātiem, tie lieliski garšos sacepumos, turklāt atdzīvina to izskatu ar savu spilgto krāsu. Ja vēlies izbaudīt brokoļa garšas īpašības pilnībā, vislabāk tos ēd kā piedevu pamatēdienam.

    •    Var diskutēt, vai Ķīnas kāposts ir kāposts vai ne, bet nenoliedzami, ka tā nosaukums un garša ir ļoti kāpostīga, lai gan izskats vairāk atgādina salātus. Ķīnas kāposts ir vitamīniem bagāts, un savas labās īpašības izrāda, pievienots dažādiem salātiem. Bet, ja vēlies pagaršot ko vēl labāku, pagatavo Ķīnas kāposta zupu vai tīteņus. Tikai ņem vērā, ka tas vāroties ātri jūk, tāpēc centies vārīt ne ilgāk kā 10 minūtes.


Brokoļi ar Holandes mērci
2 olu dzeltenumi
Naža gals sāls
Maza šķipsniņa Kajēnas piparu
½ citrona sulas
2 tējkarotes atdzesēta un sakapāta sviesta
125 g sakarsēta un šķidra sviesta
2 brokoļa galviņas
Šķipsniņa sāls un cukura

Brokoļus novāri ūdenī, kam pievienots sāls un cukurs, līdz tie kļūst samērā mīksti, bet vēl nejūk. Nokās un turi siltus.
Saputo olu dzeltenumus, līdz tie maina krāsu un apjomu, pievieno sāli, Kajēnas piparus, tējkaroti citrona sulas un pusi no aukstā sviesta. Ievieto traukā, kuru var karsēt, un turi virs karsta ūdens tvaikiem (ideāli piemērots kastrolis, kur vienu daļu liek virs otras), lai karstais ūdens neskartos klāt mērces traukam. Karsē aptuveni 5 minūtes un vienlaicīgi maisi, līdz sviests izkūst. Ja šķiet, ka mērce sāk uzvārīties, noņem to no siltuma un turpini maisīt vēsākā vietā. Vari pievienot vēl nedaudz aukstā sviesta.
Mazām porcijām pievieno silto sviestu, visu laiku maisot, līdz sviests iestrādājas mērcē.
Noņem katliņu no siltuma un pievieno atlikušo auksto sviestu un citrona sulu, tad sāli un piparus. Pagaršo.
Pasniedz nekavējoties pārlietus siltiem brokoļiem.

Ķīnas kāpostu tīteņi
400 g maltas gaļas
100 g vārītu, atdzisušu rīsu
100 g ūdens
1 tējkarote sāls
1 tējkarote tavu iecienītāko garšvielu (piem., Annniņa bez sāls)
½ tējkarote ingvera
1 liels Ķīnas kāposts
1 mazs puravs
400 g smalcinātu, konservētu tomātu savā sulā
Sāls un melnie pipari pēc garšas

Malto gaļu samaisi ar rīsiem, ūdeni, sāli, ingveru un garšvielām. Ja masa sanāk cieta, var pievienot nedaudz skābā krējuma.
Ķīnas kāpostu sadali pa lapām un katru lapu applaucē karstā ūdenī. Uz lapas liec piku maltās gaļas un rīsu maisījuma un satin tīteņos.
Nomazgā un sagriez puravu, pievieno sāli, piparus un tomātus un visu kārtīgi samaisi. Liec cepamtraukā ar augstām malām un, nedaudz iegremdējot mērcē, kārto tīteņus.
Cep krāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.

Vīnā sautēti sarkanie kāposti
1 sarkanā kāposta galviņa (aptuveni 1,5 kg)
4 āboli
100 g rozīņu
100 g sviesta
5 bekona šķēlītes
1 apelsīna miziņa
200 g cukura
300 ml sausa sarkanvīna
3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
Sāls pēc garšas

Kāpostu atbrīvo no virsējām, bojātajām lapām un pārējo sagriez tievos salmiņos. Ja vēlies, nomizo ābolus, izņem serdes un sagriez pabiezās šķēlēs.
Bekona šķēlītes sagriez vēl smalkāk un apgrauzdē sviestā uz pannas.
Katliņā kārto ceturtdaļu kāpostu salmiņus, kurus pārklāj ar trešdaļu ābolu un trešdaļu rozīņu, kā arī pusi bekona. Pārkaisi nedaudz apelsīna miziņu, sāli un piparus. Tāpat kārtām liec visas atlikušās sastāvdaļas.
Pārlej ar etiķa un vīna maisījumu un liec vārīties. Kad šķidrums sāk burbuļot, uzliec katliņam vāku un sautē aptuveni pusotru stundu, ik pa laikam pārbaudot, vai šķidrums nav izvārījies. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni.

17 komentārs
  1. Atkal siekalas saskrejusas mute. Darbdiena kaut ko tadu lasit ir vienkarsi mazohistiski. Karus skatienus metu uz – Vina sauteti sarkanie kaposti un Kinas kapostu titeniem, nezinu ka spesu lidz majam izturet.

  2. Man nebija ne jausmas, ka kāposti ir tik laba lieta! Nekas tā ļoti neuzrunāja un kāpostu tīteņus taisīt slinkus, bet nopirkšu mājūp ejot kādu kg skābetu. Un tad vakarā ar krējumu. Ņam.

  3. Pie tiem dažādajim kāpsotiem prasījās bildites, jo teiksim virziņkāposti nekādas dižās vizuālas asociācijas vismaz man neradīja. Bet izzinoši gan.

  4. A kā no tiem kāpostiem spiež sulu? Kaut kur pārdod? Mani ierosināja tās labums un nav ne nojausma par garšu.

  5. Tīteņus jau sautē, nevis cep. Vo – varētu te visādas tīteņu receptes viendien sarindot. Dikti garšīgi būtu. Šitie izklausījās pārāk askētiski – ka varētu nebūt rezultāts garšīgs. Ja nu kāda sagatavo, dodiet ziņu.

  6. Man arī pie tīteņu satura garšas buķetei pasījās sagreizsts, mazliet apcepts sīpols un labi, ja sajauc abas – teļa un cūkas gaļu – tad ir garšīgāk. Un tai mērcītei, kurā tīteņi sautēsies (nezinu, kā garšo ar purvau), bet varu ieteikt savu variantu – apcep uz pannas sagreiztus sīplous, sagreiztus burkānus un sasmalcinātu ķiploku,, pievieno saldo krējumu un kad viss sāk vārīties, pievienot no mizas atbrīvotu, sagrieztu tomātu un garšvielas, vēl drusku pavārīt, lai mērčite kļūst tāda tumīgāka. Un tad likt tīteņus tajā mērcītē un sautēt. Pašus tīteņus, manuprāt, arī ir garsīgak, ja pirms autēšanas mazliet apcep no abām pusēm.

  7. Laikam arī vairāk kā par skābiem kāpotiem (gan bez krējuma) un varbūt vēl vārītiem brokoļiem nesagādāšu sev, lai gan nopratu, ka kāposts ne pa jokam rullē

  8. Var jau arī ne tik smalki tiem tīteņiem to mērcīti gatavot. Var taču paņemt tomātu pastu, samaisīt ar krējumu un ūdeni + garšvielas. Arī tīri neko reuzltāts.

  9. Oi, te tādas kulināres nolasījušās, ka pilnīgi kauns paliek, ka es vairāk par omleti un sviestamizēm neko negatavoju. Toties palasīties patīk. Varbūt man ar kādreiz uznāks šitāda te kŗe gatavot un es varēsu citām stās’tit, kādu tiši mērci vajag īteņiem.

  10. Brokoļu receptīte reāli garšiga. Un nemaz ar nav grūti. Tik jāsaņemas. Mani jau vispār iedvesmo, kad te tādas pavārītes pastāsta, ko un kā vēl var padarīt. Labi, ka cilvēki gatavo paši.

  11. juus ta nemaz nesapriecaajaties par kaapostu sulas dzershanu. vinja ir neeenormaaali negarshiga:))))

  12. Vīnā sautēti sarkanie kāposti izklausās tā aizdomīgi. Tiešām var būt garšīgi? Ja kādai ir pieredze, padalieties.

  13. Kautkāds briesmīgs nosaukums kāpostiem. Nekad nebija dzirdēts un pavisam nerosina apetīti.

  14. Ir tīri laba tā kāpostu sula – īpaši, ja pieradina sevi. Un ko tik visu nevar dabūt iekšā, ja apzinies, ka ir labi, vajadzīgi un veselīgi. Mierīgi var pamēģināt, lai katrai ir priekšstats.

Komentēt Inga Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.