Dienas sākuma maltīte

Kā dienu sāksi, tā arī beigsi… skan sakāmvārds. Bet tu taču gribi, lai šī diena  būtu veiksmīga?! Nu tad celies, iztīri zobus un dodies gatavot brokastis.

Brokastis var būt lielisks enerģijas un pozitīvu emociju lādiņš visai dienai. Bet var arī kļūt par tās sagandētāju. Slikti, ja visu pirmo dienas pusi skaļas vēdera muzicēšanas pavadījumā nespēj domāt ne par ko citu kā tikai par ēšanu. Tomēr, ne par mata tiesu nebūs labāk, ja pārēdīsies.
Arī dienas mēdz būt dažādas – vienu esi ieplānojusi aktīvu, kamēr citā jāvada svarīgas pārrunas. Protams, gadās arī pavisam parastas dienas… Taču visas sākas ar rīta maltīti.

Parasta  darbdiena
Ja paredzams, ka šī diena ne ar ko neizcelsies citu vidū, arī brokastis var būt parastas. Galvenais, neaizmirsti par barību smadzenēm – ogļhidrātiem. Un, ja plāno pusdienās iztikt ar kaut ko vieglāku, paēd sātīgākas brokastis, kurās ietilpst tauki un olbaltumvielas – piemēram, omleti.  Noderēs arī tasīte kafijas, kas sapurinās un aizgainīs miegainību.

Omlete ar cukini un šķiņķi
3 olas
300 g cukini
30 g liesa kūpināta vai vītināta šķiņķa
ēdamkarote eļļas cepšanai
sāls un pipari pēc garšas

Pannā sakarsē eļļu un apcep cukini šķēlītes, līdz tās kļūst mīkstas. Pievieno gabaliņos sagrieztu šķiņķi. Tikmēr trauciņā sakuļ olas ar garšvielām un pārlej cukini un šķiņķim. Cep aptuveni desmit minūtes uz lēnas uguns, ik pa laikam sašķiebjot pannu un paceļot omleti, lai šķidrums satecētu zem tās.  Pārliek karstumizturīgā traukā un uz pāris minūtēm liek cepeškrāsnī, līdz omletes virsma iegūst zeltainu brūnumu. Pārkaisa ar bazilika vai pētersīļa lapiņām.


Grūta diena

Darbā paredzēta sapulce, kuras laikā visiem mazgās galvas? Bērnudārza audzinātāja vēlas ar tevi parunāt par tavas atvases atteikšanos ģērbties biksēs un vēl jāapciemo kašķīgā radutante. Neko labu šī diena nesola.
Brokastīm jākļūst par tavu slepeno ieroci. Stress apgrūtina asinsriti un kuņģa darbību, tāpēc necenties apēst sliktās emocijas. Sagādā vēderam vieglu maltīti, kurā mazāk tauku un šķiedrvielu, bet vairāk glikozes. Ja vien spēj pamosties bez kafijas, brokastīs izdzer tasi zaļās tējas vai, vēl labāk, glāzi svaigi spiestas apelsīnu vai greipfrūtu sulas. Un pagatavo kraukšķīgas tostmaizītes ar omes vārīto ievārījumu vai izbaudi liesu biezpienu ar medu un augļu salātus.

Biezpiena–aveņu krēms
200 g biezpiena
glāze saldētu aveņu ( vai citu ogu) ar cukuru pēc garšas
50 g saldā krējuma

Saputo krējumu un iejauc biezpiena masā, kurā iecilā blendētas ogas.

Diena, kurā lidosi
Kopš notikusi globalizācija, nav nekas neparasts, ja pamosties mājās, bet jau pusdienās vadi sarunas otrā pasaules malā. Tā kā lidmašīnās parasti piedāvā visai apšaubāmas kvalitātes maltītes (protams, ja tu nelido biznesa klasē), brokastīm jābūt tādām, lai pietiktu ilgākam laikam. Tāpēc šorīt vari atļauties treknāku ēdienu, kurā pārstāvēti tauki (tie radīs sāta sajūtu pat līdz vakaram). Un neaizmirsti izdzert apelsīnu vai greipfrūtu sulu, apēst kivi vai kaut ko citu, kas bagāts ar C vitamīnu. Lidojot tu saņem vairāk Saules radiācijas nekā uz zemes, tāpēc būs nepieciešami antioksidanti.
Kā arī atliec kafijas un tējas dzeršanu uz pēcpusdienu, jo abi šie dzērieni rada nepieciešamību biežāk apmeklēt tualeti.

Gardā kamambēra sviestmaize
20 zilās vīnogas
4 šķēles formas baltmaizes
100 g Kamambēra siera (vai cita mīkstā siera)
4 šķēles kūpinātas tītara vai vistas gaļas
ēdamkarote franču sinepju
sviests maizes apziešanai

Vīnogas nomazgā, nosusina un pārgriež gareniski, kā arī atbrīvo no kauliņiem. Apziež maizes ar sviestu no abām pusēm, bet no vienas arī ar sinepēm. Liec uz cepamās plāts. Virsū kārto plānās šķēlēs sagrieztu gaļu un vīnogu pusītes. Pārklāj ar siera šķēlītēm. Cep cepeškrāsnī aptuveni 220 grādu karstumā piecas līdz desmit minūtes, līdz siers nedaudz pakūst.

Diena pēc baļļuka
Ja esi no prātīgajām, kas vienmēr ieņem ar apdomu, domājams, šī būs parasta diena, bet – ja nu gadījies iemalkot par daudz? Galvenais, dzer ūdeni. Tik cik lien, jo alkohols no organisma izvada šķidrumu, turklāt ūdens palīdzēs ātrāk atbrīvoties no sārņiem, ko atstājis alkohols. Lai atgūtu sāļu balansu, diētas ārsti tev ieteiks apēst vismaz sauju žāvētu augļu. Savukārt vēdera darbības normalizēšanai noderēs bifido piedevas, ko satur raudzēti piena produkti. Tāpēc, kamēr vēl apetīte pavisam slāba, apēd kādu jogurtiņu. Un atsakies no kafijas, jo tā šai rītā situāciju padarīs vēl sliktāku.

Paģiru jogurtiņš
400 ml jogurta bez piedevām
200 ml konservētu ananasu ar sulu

Sajauc jogurtu ar ananasu gabaliņiem. Tu iegūsi atsvaidzinošu maltīti smagam rītam.

Sportiska diena
Ja dienas pirmajā pusē esi nolēmusi nodoties sportiskām aktivitātēm, nodrošinies ar ogļhidrātiem. Tad tev pietiks enerģijas sportošanai pietiekami ilgi, lai nodedzinātu kādu drusciņu no sava tauku mētelīša. Un apēd kaut ko bagātu ar kāliju, lai neciestu tava sirsniņa. Vari notiesāt kādu krāsnī ceptu kartupeli vai ūdenī vai liesā pienā vārītu putru ar žāvētiem augļiem vai mīcītiem banāniem. Atsakies no kafijas, tā vietā  padzeries ūdeni, sulu vai zāļu tēju. 

Ar avokado pildīts kartupelis

2 kartupeļi
4 šķēles žāvēta bekoniņa
75 g skāba krējuma vai jogurta bez piedevām
neliels avokado
lociņi
sāls, pipari

Kārtīgi noberz, bet nemizo kartupeli. Iegriez šķēlumu un uz balta cepampapīra liec mikroviļņu krāsniņā (pilnā jaudā) uz aptuveni 15 minūtēm. Ja tev nav mikroviļņu krāsns, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā nepilnu stundu. Bez taukvielām uz pannas apgrauzdē nelielos gabaliņos sagrieztu bekonu. Nomizo un saspaidi avokado ar krējumu, sāli, pipariem un samaisi ar pusi no apceptās gaļas. Kad kartupeļi gatavi, pārgriez tos uz pusēm, izņem mīkstumu un samaisi ar gatavo masu, pildi atpakaļ kartupeļu ādiņās. Pārkaisi ar atlikušo bekonu un sasmalcinātiem lociņiem.

4 komentāri
  1. Es gribētu zināt, kā lai dabū no rīta apetīti, jo viss, kas šeit uzrakstīts, sit uz augšu uzreiz pēc pamošanās, bet, kad pagājušas pāris stundas, esmu gatava apēst ziloni.

  2. Kaut kur lasīju visādus jaunus dietologu atklājumus, viens no tiem, ka brokastis var arī neēst un neēšana pēc 6 vispar ir fufelis.
    Brokastu gadijumā – glavenais ir nepārrīties citās ēdienreizēs, bet no rīta pietiek ar iemocītu jogurtiņu vai citu sīkumu.
    6 vakarā vispār ir no pirksta izzīsts cipars – dažam labam tas ir pusdienslaiks.

  3. O, normāls kekss ierunājās! Ja man kāds pēc sešiem piegreiztu ledusskapja saturu, baidos, ka būtu letālas sekas. Viss te baigi garšīgi sarakstīts, būtu tik vēl kāds, kas visu šito man uzservē. Varbūt pat sāktu ar sportu nodarboties, lai dabutu sportiskās dienas brokastis 😀

  4. Apetīti no rīta var dabūt ēdot 🙂 Saku no pieredzes – agrāk vispār nekad neēdu brokastis, bet sāku ar banānu, jogurtiņu, garšīgu sviestmaizi (piemēram ar mīļāko graudu maizi, Filadelfia sieru, šķiņķīti un tomātu), sulu vel uzdzer, un pēc nedēļas, divām – pieradīsi un organisms prasīs! Tikai izvēlies ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas lietas un aizies!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.