Diedzēti GRAUDI un SĒKLAS – tavai enerģijai un skaistumam!

Šobrīd, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā faktiski ir izzudušas, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir ļoti labs veids, kā, silto gadalaiku gaidot, vairot enerģiju un stiprināt savu veselību.

Diedzēti asni un graudi ir maza, bet efektīga vitamīnu esence, ko saņem organisms. Tajos ir virkne dažādu vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt antioksidantu darbība. Diedzēti graudi un asni, pavasarim nākot, dod mundrumu, stiprina imūnsistēmu, aizsargā asinsvadus, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Lai saglabātu visus bioloģiski vērtīgos komponentus, ne diedzētus asnus, ne graudus nevajadzētu termiski apstrādāt, bet censties tos maksimāli daudzveidīgi izmantot uzturā svaigā veidā. Tā tu pilnveidosi un dažādosi gan savu uzturu, gan papildināsi organismu ar enerģijas rezervēm.

Lielveikalos diedzētiem graudiem un sēklām pircēju netrūkst, taču, nedaudz pacenšoties, arī tu pati vari tikt pie svaigiem un dabiskiem vitamīniem!
Asniņos un diedzētajos graudos vitamīnu un citu mūsu organismam nepieciešamu vielu šobrīd noteikti ir vairāk nekā pasteidzināti izaugušā gurķī vai importa ābolā. Pirmajos zaļumos ir visi B grupas, A, C, D un E vitamīni, minerālvielas: kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas. Lietojot uzturā fizioloģiski aktīvām vielām bagātus zaļumus, rodas sūta sajūta, jo organismam nešķiet, ka kaut kā pietrūktu.

DIEDZĒ!
Diedzēt vari – redīsu, lucernas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, sarkano biešu, sinepju, sarkano un zaļo kāpostu sēklas, kviešu, miežu, rudzu, griķu un auzu graudus, ķīnas pupiņas, lielos pelēkos zirņus, lēcas.

Nekā sarežģīta diedzēšanas procesā nav: ņem sauja graudu vai sēklu, sameklē piemērotu trauku un ķeries pie darba. Svarīgākie nosacījumi, lai graudu vai sēklu diedzēšana izdotos, ir perfekts skalošanas režīms, svaigs gaiss un pietiekama gaisma.

Diedzēšanai paredzētās sēklas vairākas reizes kārtīgi noskalo. Bojātās, ūdens virspusē uzpeldējušās sēklas nosmel, ūdeni nokās. Noskalotās sēklas vai graudus vēlreiz ieber traukā, pārlej ar tīru ūdeni un atstāj uz diennakti, lai mirkst. ūdeni nolej. Graudus traukā pārsedz ar plānu, gaisa caurlaidīgu, tīru drānu un skalo, kamēr ūdens ir nevainojami dzidrs. Nākamajā dienā skalošanu atkārto (ja nepieciešams, skalo vairākas reizes dienā!). Pēc skalošanas nosusinātus graudus saber atpakaļ traukā, pārsedz ar plānu audumu un atstāj siltā vietā, kamēr parādās asniņi. Lai uzbriedinātie graudi siltumā nesasmaktu un nesāktu pelēt, ļoti svarīgi ievērot skalošanas un graudu vēdināšanas režīmu. Maza izmēra sēkliņas, piemēram, kressalātus, sinepes vai redīsus ļoti veiksmīgi var sadiedzēt, uzberot uz mitras vates vai vairākās kārtās salocītas un mitras salvetes, kas ieklāta šķīvī vai citā piemērotā traukā. Turi sēkliņas siltā un gaišā vietā, raugies, lai traukā visu laiku būtu vienmērīgs mitrums, un pēc pāris dienām parādīsies pirmie asni!

Svarīgi atcerēties!
* Jo mazākas sēklas, jo ātrāk tās sadīgst.
* Graudi vai sēklas ar 1,5 – 2 milimetrus gariem asniem, kam vēl nav sadīgušas saknītes,
   ir visvērtīgākie!
* Siltā laikā, lai sēklas atdzesētu, tās skalo aukstā ūdenī – siltums, kas rodas sēklām
   dīgstot, palēninās dīgstu parādīšanās procesu.
* Vēsākā laikā dīgšanas procesu pasteidzinās sēklu skalošana siltā ūdenī.
* Ja dīgšanas procesu gribi palēnināt, trauku ar diedzējumiem turi ledusskapī.
* Dīgstošajām sēklām nepieciešama dienas gaisma, bet ne tieši saules stari.
* ķīnas pupiņas, kressalāti, redīsi, kvieši un rudzi parasti sadīgst divās trijās dienās.
* Lucerna, saulespuķu sēklas sadīgst nedēļas laikā.
* Lēcas un zirņi asnus izdzen trijās dienās.
* Pupiņas sadīgst četrās piecās dienās.
* Krešu sēklas sadīgst sešās dienās.
* Diedzēšanai neizmanto ķīmiski apstrādātas vai kodinātas sēklas no dārzkopības
   veikaliem!
* ēšanai paredzēto asnu iegūšanai der tikai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai
   sēklas no pašu dārza.
* Sēklu veikalos ir nopērkamas speciāli diedzēšanai paredzētas sēklas.
* Vienā paņēmienā diedzē tādu sēklu vai graudu daudzumu, ko vari izlietot divu triju
   dienu laikā.

BAUDI DAUDZVEIDĪBU!
Visvērtīgākie ir asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. Diedzētus kviešu graudus uzturā vislabāk lietot līdz brīdim, kamēr nav parādījies īstais asns. Tad graudi kļūst saldeni. Uzturā lietojot diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko izmanto arī saldēdienu gatavošanā. Diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisi diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, ķiršus vai ievārījumu. Diedzētos zaļumus vari ēst tāpat, vari pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem. Lēcu dīgsti ir lieliska vitamīnu deva vistas buljonam, savukārt diedzētas lucernas sēklas ir lieliska piedeva truša gaļas ēdieniem. Diedzētām kresēm ir specifiskas garšas nianses, tāpēc tās nav vēlams pārdozēt. Krešu lapiņas ir maigākas, kātiņos vairāk sīvuma. Diedzētas sinepju sēklas var lieliski aizstāt sinepes. Tās lieto gan ēdienu marinādes pagatavošanai, gan ceptas gaļas vai zivs pildīšanai. Ja krešu dzinumus sajauksi kopā ar dillēm, pētersīļiem, salātu lapām, iegūsi maigus salātus. Sasmalcināti krešu dzinumi ir labs papildinājums uz jogurta bāzes gatavotām aukstajām zupām.

PADOMS
Visvairāk enerģijas un spēka ir svaigos diedzējumos, tāpēc lieto tos iespējami daudzveidīgi. Ja tavs vitamīnu dārzs sadīdzis tik raženi, ka jūti – svaigā veidā visu izlietot nevarēsi, diedzējumus vari arī izkaltēt. Saberztā vai samaltā veidā tos tāpat vari pievienot ēdieniem un dzērieniem. Lai vitamīnu rezerves neizsīktu, lai tu vienmēr varētu lietot svaigas pārtikas piedevas, liec graudus diedzēties vai sēj sēklas ar divu triju dienu intervālu. Pirmo diedzējumu porciju gatavo lielāku! Kad sākotnējā ēšanas kāre būs noplakusi, diedzējumus atjauno mazākā apjomā. Katram dīgstam ir sava specifiska garša, kas jāizbauda atsevišķi, tāpēc vienlaikus nevajadzētu lietot vairākus diedzējumus.

Diedzēti graudi ir rupja barība. Lai izvairītos no vēdera uzpūšanās vai spiediena sajūtas pakrūtē, graudi rūpīgi jāsakošļā. Pirms ēšanas tos vari samalt vai sablenderēt. Samalti diedzēti graudi lieliski noder dažādām sejas maskām.

Augļi ar diedzētiem graudiem
1 banāns, ½ citrona sulas, 2 ananasa šķēles, 1 mango, 1 kivi, 100 g graudainā mājas siera, 1-2 ēdamkarotes medus, 2-3 ēdamkarotes diedzētu kviešu graudu, 2 ēdamkarotes diedzētu saulespuķu sēkliņu, 1-2 ēdamkarotes lucernas dīgstu
Nomizotu banānu sagriez mazos kubiņos un tūlīt apslaki ar citrona sulu. Ananāsa šķēles sagriez kubiņos. Plāni nomizo kivi un mango (auglim izņem sēklu). Abu augļu mīkstumus sagriez kubiņos. Bļodā samaisi sagatavotos augļus un graudaino mājas sieru. Pēc garšas saldini ar medu. Diedzētos graudus pārlasi, noskalo, labi nosusini. Augļu salātus pārkaisi ar diedzējumiem un pasniedz.

Brokastu maize ar diedzētiem graudiem
2–3 šķēles pilngraudu rupjmaizes
2 cieti vārītas olas
sviests
2–3 šķēles mazsālīta laša
diedzēti graudi
Maizes šķēlītes pārsmērē ar sviestu, virsū liec ripiņās sagrieztu olu un laša šķēlīti. Pārkaisi ar diedzētiem zaļumiem.

Kanapē ar diedzētām kresēm
Kazas siers
spināti
kreses
saldais kartupelis
rukola
rieksti s
Parmazāna siers
vītināti tomāti
Blenderī sakuļ Viendabīgā masā sablenderē Parmazāna sieru, rukolas salātus ar sasmalcinātiem riekstiem un nedaudz eļļas. Uz pagatavotā biezeņa liec plāni sagrieztu un satītu saldo kartupeli, kas pildīts ar kazas sieru un sasmalcinātām spinātu lapām. Kanapē dekorē ar iepriekš iemarinētiem un eļļā apceptiem vītinātiem tomātiem.Visu pārkaisi ar dažādu veidu kresēm.

8 komentāru
  1. Man ta liekas makten sarežģīta padarīšana, vīramāte tur ņemās ar mitrām marlītēm utt., es labāk nopērku veicītī un miers. Ļoti garšo Ķelmēnu rupjmaize, pluss – svaigais siers ar zaļumiem un diedzētas redīsu sēklas, GARDUMS!!!

  2. (viesis) – aha!
    Svarīgi ir “piešauties”, tad viss notiks un aizies tā padarīšana! Izklausās jau gana darbietilpīgi un piņķerīgi, taču tā tikai izklausās. Kad sāk ar diedzēšanu noņemties (un ja viss ar reizi arī izdodas!), šai nodarbē vairs nevar apstāties! Kressalāti un redīsi, piemēram, sadīgst uz mitrām papīra salvetēm!!! Visu laiku gādā, lai ir mitras salvetes, turi siltumā un tik mielojies!!! Kas var būt vieglāks un gardāks par šo!!!:)

  3. Es arī jau mielojos ar redīsu dīgstiem. Speciāli diedzējamās sēklas pirku K-Rauta veikalā, un pati diedzēšana tiešām ir vienkārša. Veikalā bieži vien gatavie dīgsti izskatās mazliet pārauguši, kā jau autore saka tādi vairs nav tik labi.

  4. Pērku veikalā diedzētos graudus, jaucu ar medu un ēdu, tas man tāds pavasara ik rīta rituāls.

  5. Vislabāk garšo diedzētas redīsu sēklas, var piebērt pie zaļajiem salātiem, uz maizītes uzkaisīt, gardi!

  6. Diedzētāji ar pieredzi, vai varat padalīties pieredzē? Kad diedzēju kressalātu sēklas izmantoju mitrus papīra dvieļus, rezultātā sēkliņas tajos ieauga un, lai nebūtu jāēd papīrs, es to daļu, kas bija izaugusi virs dvieļa griezu nost ar šķērēm. Ko es darīju nepareizi, vai visu vajadzēja ar ūdeni skalot, bet tie dīgsti taču ir trausli, vai tad tādā veidā nesanāks visu sašmurgāt?

Komentēt Redīssēklu fane Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.