Dažādie KARTUPEĻI – 5 neparastas receptes

Kartupeļi ir visbiežāk lietotie dārzeņi mūsu uzturā. Tos dēvē arī par otro maizi, jo ēdam kartupeļus visa gada garumā. Novārīti, cepti vai izsautēti, kā pamatēdiena piedeva, – pārsvarā iztiekam ar šādiem ierastiem un salīdzinoši ātriem pagatavošanas veidiem. Taču izrādās, ka vajag pavisam nedaudz apņēmības, lai kartupelim piešķirtus pilnīgi citādu, neierastu veidolu! Espati.lv piedāvā tev 5 netipiskas kartupeļu ēdienu receptes!

KARTUPELIS KĀ UZKODA 
Sastāvdaļas:
Ar mizu vārīti kartupeļi (nelieli), vārīta biete, fetas siers, kūpināts šķiņķis, pētersīļi, olīveļļa.
Pagatavošana: Vārītus kartupeļus pārgriež uz pusēm, liek uz cepamās pannas. Pa virsu kartupelim uzpilina dažus eļļas pilienus, liek vārītas bietes šķēli, fetas siera kubiciņu un kūpinātu šķiņķa šķēli, rotā ar pētersīļu lapiņu. Visu sasprauž ar zobu bakstāmo kociņu. Liek krāsnī uz 5-7 minūtēm 180 grādos. Pasniedz, kā uzkodu pirms pamatēdiena.

KARTUPEĻU SALĀTI ITĀLIJAS NOSKAŅĀS
S
astāvdaļas: 400 g vārītu kartupeļu, 1 ķiploks, 200 g tomātu, sauja melno olīvu, 50 g Parmas šķiņķa, olīveļļa, baltvīna etiķis, Vidusjūras garšvielu maisījums, sāls un pipari
Pagatavošana: Salātu bļodā diezgan palielos gabalos sagriež vārītus, atdzesētus kartupeļus un tomātus, pieliek olīvas. Šķiņķi saplūkā strēmelēs. Veido salātu aizdaru no 3 ēdamkarotēm olīveļļas, 2 ēdamkarotēm baltvīna, saspiesta ķiploka. Pievieno šķipsniņu sāls, piparu un Vidusjūras garšvielu maisījumu. To lej pāri salātiem un atstāj ievilkties uz 30 minūtēm.

VILTOTIE „KARTUPEĻI MUNDIERĪ”
Sastāvdaļas:
0,5 kg kartupeļu, 1 ola, 1 ēdamkarote krējuma, ¾ glāzes miltu, 2 daiviņas ķiploku, eļļa, sezama sēklas, sāls un pipari.
Pagatavošana: Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu izvāra. Tad nomizo un sastampā biezenī, klāt pieliekot sakultu olu, krējumu, sasmalcinātus ķiplokus. Rūpīgi masā iejauc izsijātus miltus, un pievieno pēc garšas sāli un piparus. No kartupeļus masas mīca mīklu. Pēc nepieciešamības var pievienot miltus, līdz tā vairs nav lipīga. No iegūtās mīklas veido „kartupeļu daiviņas”. Tās liek uz ietaukotas pannas, apkaisa ar sezama sēkliņām un liek cepties krāsnī 200 grādu temperatūrā. Tās ir gatavas, kad kļūst viegli zeltainas, un ir izveidojusies kraukšķīga garoziņa. Šī ir lieliska piedeva pamatēdienam ierasto kartupeļu vietā, vai uzkoda, ja klāt pagatavo kādu mērcīti.

SĀĻĀ KARTUPEĻU KŪKA
Sastāvdaļas: 500 g kartupeļu, 100 g sviesta, 3 ķiploka daiviņas, 3 olas, 100 ml piena, 50 g siera, 1 ēdamkarote kaperu, 150 g žāvēta šķiņķa, 2 ēdamkarotes miltu, sāls un pipari, 3 tējkarotes graudaino sinepju, svaiga timiāna zariņi.
Pagatavošana: Novārītus kartupeļus sastampā biezenī, klāt pierīvē aukstu sviestu, piejauc olas un samaisa. Masā pievieno saspiestus ķiplokus, sinepes, kaperus un timiāna lapiņas. Beigās pielej pienu un iemaisa izsijātus miltus. Kad pamatmasa gatava, viegli iemaisa sīki sagrieztu šķiņķi, pierīvē sieru un pievieno sāli, piparus. Ņem veidni, izklāj ar cepamparīru, kuru ietauko, un nedaudz izkaisa ar miltiem. Veidnē vienmērīgi kārto kartupeļu masu un cep 200 grādu karstumā aptuveni 1 stundu. Kartupeļu kūkai jābūt stingrai un zeltainai. Pasniedz karstu!

KARTUPEĻU CEPUMI
Sastāvdaļas:
200 g vārītu kartupeļu, ½ glāze cukura, 100 g sviesta, 3 olas, ¾ glāzes dažādu riekstu, 1 citrons, šķipsna sāls un pūdercukurs.
Pagatavošana: Vārītus, atdzisušus kartupeļus sasmalcina gaļasmašīnā. Izkausētu sviestu, sajauc ar sāli, cukuru un pierīvē miziņu no viena citrona. Klāt pieputo olas, nedaudz apgrauzdētus riekstus, un sagatavotos kartupeļus. Izveidoto mīklu liek ietaukotā veidnē/plātnē aptuveni 2cm biezumā un cep 45 minūtes 150 grādu karstumā. Atdzisušu sagriež dažādas formās un apkaisa ar pūdercukuru. Šie cepumi ir lieliska alternatīva visiem tiem, kas ikdienā atturas no miltu izstrādājumiem.

LABU APETĪTI!

4 komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.