Dažādās salātu MĒRCES – 3 GARDAS receptes

Jo tuvāk vasara, jo stiprāk kārojas ko vieglu, garšīgu un gaisīgu. Pirmos zaļos salātiņus, ar kādu gurķa, tomāta vai redīsa šķēli… Tas, kas vienus salātus atšķir no citiem, ir mērce. Par to tad arī  šis stāsts!

Salātu mērču un dresingu gatavošana ir kā mistisks rituāls. Ne velti lielos augstas klases restorānos ir pat īpašs pavārs, kas nodarbojas tikai ar mērču gatavošanu. Mērču ir tik daudz, ka, būdama pavārmākslas iesācēja, tu nebūsi dzirdējusi pat trešdaļu no to nosaukumiem. Bet neuztraucies, patiesībā šā māksla nav tik sarežītta kā izskatās. Mazliet pacietības un daži espati.lv padomi ir ideālā recepte, lai viss izdotos lieliski. Turklāt, pārzinot mērču gatavošanas pamatus, mazliet garšvielu un citu pikantu piedevu, rezultāts praktiski garantēts.

Mērces anatomija
Patiesībā mērci var gatavot teju no jebkā. Gatavojot mērci, jāņem vērā viens galvenais nosacījums. Lai cik svarīga ēdiena sastāvdaļa ir mērce, tā nedrīkst nomākt pamatgaršu. Mērcei ir jāizceļ produktu garša un jāpastiprina tās aromāts, nevis jāaizēno. Ideālas mērces gatavošanas procesam ir daudz etapu, sākot no pamatsastāvdaļu savienošanas, tad seko dažādu piedevu pievienošana. Lai saprastu, kā veidojas katra garša, centies mērci katrā etapā izgaršot. Izjūti, kā mainās mērces izskats, konsistence un garša, ja pievieno vienu vai otru sastāvdaļu.

Mazās mērču viltības
Lai gan mēs visas zinām, kā gatavo klasisko salātu mērci ar etiķi un eļļu, bieži vien šajā kombinācijā trūkst pārsteiguma. Tomēr padomā, kā mainīsies mērces garša, ja veiksi pašas vienkāršākās izmaiņas. Nomaini ierasto eļļu pret citu, piemēram, aizvieto olīveļļu ar nerafinētu saulespuķu eļļu vai riekstu eļļu. Tikpat lielu dažādību vari iegūt,  klasisko etiķi nomainot ar vīna, balzametiķi vai vēl kādu citu.  Izmēģini pievienot nedaudz augļu sulas, citrusu miziņas vai kādu pikantu garšvielu.

Ļoti garda lapu salātu mērce iegūstama, ja eļļas un etiķa sajaukumam pievienosi nedaudz sinepju. Savukārt saldākai mērcei var pievienot nedaudz cukura, medus vai augļu sulas.

Bieži vien baida mērces ilgā kulšana ar dakšiņu. Bet, lai panāktu vienmērīgu mērces sajaukšanos maksimāli ātrā laikā, var izmantot parastu viltību. Salej visas sastāvdaļas slēgtā burciņā un kārtīgi pakrati to! Vēl mērces noslēpums ir tās pievienošana. Ja vēlies, lai ēdiens samarinējas, mērce jāpievieno jau laikus, savukārt lapu salātiem to vēlams darīt tieši pirms pasniegšanas. Silti salāti ar mērci jāpārlej, kamēr sastāvdaļas nav atdzisušas, jo tas palīdzēs mērcei labāk uzsūkties. 

Holandes mērce
2 ēdamk. baltvīna etiķa
2 ēdamk. ūdens
1 tējk. balto piparu
4 olu dzeltenumi
250 g dzidrināta sviesta
½ citrona sulas
šķipsniņa Kajēnas piparu
Pannā ieber piparus, ielej etiķi un ūdeni un uzvāri. Lēnām vāri, līdz trešdaļa šķidruma novārās. Visu atdzesē, nokās un pārlej karstumizturīgā bļodā. Pievieno olu dzeltenumus un kul. Liec ūdens peldē virs vāroša ūdens un maisījumu kul aptuveni 5 minūtes, līdz mērce kļūs bieza un staipīga.

Pesto mērce
75 g bazilika lapiņu
2 ķiploka daiviņas
1 ēdamk. ciedru riekstu
2 ēdamk. rīvēta Parmas siera
100 ml extra virgin olīveļļas
Blenderī liek visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Blendē un lēni pielej eļļu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Viegre mērce karstiem dārzeņu salātiem
1 ķiploka daiviņa
1 Šalotes sīpols
100 ml olīveļļas
100 g tomāta mīkstuma bez sēklām un miziņām
½ citrona sulas
šķipsniņa pūdercukura
2 ēdamk. kapātu bazilika lapu
Kastrolī ielej eļļu un pieber sasmalcinātus ķiploka un sīpola gabaliņus. Sildi, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno tomātus un vāri 5 minūtes. Tad pielej citrona sulu, izmaisi un pieliec sasmalcinātas bazilika lapiņas, sāli, piparus un cukuru. Turi siltumā, līdz mērce tiks likta lietā.

14 komentārs
  1. Cik labi, ka sen pagaajushi tie laiki, kad vieniigais salaatu jaukshanas veids bija ar skaabo kreejumu un ellju+etikji.
    Man dikti patiik taisiit mazas, biezas ‘dip’ tipa meerciites ar riekstiem. Braziilijas, cashew vai [cenzēts]aacijas siiki sasmalcina vai pat samalj kafijas dzirnavinjaas, bishku ellju, veel sho un to peec iedvesmas, ir labs.

  2. Nu vot nezinu kāpēc, bet mērču gatavošana mani biedē. Laikam jāsaņemas un jāpamēģina. Bet pilnīgi piekrītu – recepšu varēja būt mazliet vairāk, nekā tikai 3.

  3. Ja negribas kādu apsvērumu dēļ lietot etiķi, bet ska’bums nepieciešams, iesaku izmantot citronu sulu.

  4. Nē, nu lūdzu izstāstiet man, kas ir dzirdrināts sviets???? Vienkārši kausēts?

  5. Jā, bet tikai pēdējai receptei pateikts, pie kā tādu mērci liek klāt… A pirmās divas?

  6. Mani arī mērču gatavošana biedē, tādēļ parasti aprobežojos ar kaut ko pagalam vienkāršu, vai arī pērku veikala mērces:) Šitas viss arī izklausījās par sarežģītu.

  7. Man patika tā doma par pārsteigumeim – piemēram ar dažādām eļļām:) – beigās arī tev ir nepatīkams pārsteigums – gala reultāts:)

  8. Nu pesto mērci var droši lietot pie makaroniem, zivs, gaļas un arī salātiem var pievienot.

  9. Nupat vēlreiz izlasīju virsrakstu un gribēju piemetiāt, ka droši vien to Holandes merci arī var likt pie kaut kādiem salātiem:))))

  10. Cik smuki un garšīgi izdomāts – kā īstā kulinārijas saitā, ka blakus jaunajam rakstam ir bildītes un linki un citiem rakstiem un receptēm, kas te jau bijušas. Ņam! Un smuki!

Komentēt kur to likt? Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.