Dažādais SIERS – 8 receptes GARDĒŽIEM

Mūs tā pa lielam var iedalīt divās grupās – tās, kam siers ir vienkārši siers, un tās, kas bez dažādiem šī ar fantastisko garšu apveltītā produkta variantiem savu ikdienas ēdienkarti nemaz nevar iedomāties. Šīs receptes būs domātas pēdējai grupai jeb tām, kuras labprāt ikvienu ēdienu uzlabo, pievienojot sieru. Un ne tikai. Jo siers var būt arī būtiska ēdienu sastāvdaļa.

Kas tad īsti sierā ir tik labs (lasīt – kā lai attaisnojam savu kāri pēc tā)? Sierā ir koncentrējušās visas tās vērtīgās lietas, kas ir pienā, turklāt sierā atrodamās olbaltumvielas, taukvielas un pārējās uzturvielas mūsu organisms ātri un viegli uzņem. Tāpat tajā ir vairāki vitamīni un minerālvielas. Vienīgais vērā ņemamais siera trūkums ir tā treknums, taču tieši treknākie sieri ir tie gardākie, jo tiem ir maigāka konsistence, spēcīgāks aromāts un izteiktāka garša. Tomēr nav jāatsakās no sieriem, kam tauku saturs sausnā ir 45% un lielāks (sausna ir produktu sausais sastāvs jeb tas, kas paliek pāri, kad tiek iztvaicēts viss ūdens; šī informācija parasti tiek norādīta uz iepakojuma), tikai jāievēro vienkāršs princips – tie jāēd nedaudz. Protams, ja tas vispār ir iespējams…

Brokastu salāti
2 personām
Vajadzēs:
250 g nenogatavināta, puscietā siera (var būt ar zaļumiem vai citām piedevām)
1 salātu galviņu
3 tomātus
1/2 glāzes konservētas kukurūzas
1 sarkano papriku
Mērcei
4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
melnos piparus
sāli
2 ēdamkarotes olīveļļas
Pagatavošana:
Salātu lapas saplēš mazos gabaliņos, sieru un papriku sagriež kubiņos, tomātus – nelielos gabalos. Liek traukā un pārlej ar mērci. Mērci gatavo sajaucot sarkanvīna etiķi ar sāli un pipariem, tad pielej eļļu un kārtīgi samaisa.

Zilā siera salāti
2 personām
Vajadzēs:
80 g saplucinātu salātu lapu pēc izvēles (var ņemt arī vairāk)
6 uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus
100 g sadrupināta zilā siera pēc izvēles
3 plānas vītināta šķiņķa šķēles
1/4 glāzes olīveļļas
1 tējkaroti sinepju
1 ēdamkaroti balzametiķa
Pagatavošana:
Sajauc eļļu ar sinepēm un balzametiķi.
Salātu lapas kopā ar tomātiem pārlej ar sagatavoto mērci, samaisa. Virsū uzber gabaliņos saplēstu šķiņķi un sadrupinātu sieru. Labi garšos kopā ar čabatu vai citu svaigu maizi.

Šampinjoni ar Brī sieru
3 – 4 personām
Vajadzēs:
500 g šampinjonu
4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
1/4 glāzes sasmalcinātu pētersīļa lapiņu
4 līdz 5 jauno, zaļo sīpoliņu
1/3 glāzes baltā vīna (var nelietot)
1 "trijstūri" Brī siera (apmēram 180 g)
sviestu cepšanai
sāli
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
Izkausētā sviestā 1 minūti apcep šampinjonu cepurītes, kam izņemti kātiņi. Apkaisa ar sāli un cep vēl minūti. Noņem no pannas un kārto cieši vienu pie otras sagatavotā cepamajā veidnē ar apakšpusītēm uz augšu. Tajā pašā pannā, kurā tika ceptas sēnes, liek ķiplokus, pētersīļus un sagrieztus sīpoliņus, pieber sāli, pielej vīnu un aptuveni minūti karsē, kamēr vīns izgaro. Noņem no plīts. Sieru sagriež gabaliņos un iespiež katras sēnes cepurītē, pāri visam pārliek apcepto garšaugu maisījumu. Cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes vai kamēr siers ir izkusis. Šādi sagatavotas sēnes ir lieliska uzkoda un vislabāk garšos, kad būs nedaudz atdzisušas.

Pikantās siera vafeles
2 – 3 personām
Vajadzēs:
125g mīksta sviesta
125g miltu
125g kliju
5 olas
glāzi rīvēta asa siera pēc izvēles (var arī likt vairākus sierus interesantākai garšai)
1 tējkaroti cukura
1 tējkaroti cepamā pulvera
sāli
rīvētu muskatriekstu (ja garšo)
maltus melnos piparus
pēc izvēles var papildināt ar citām garšvielām
Pagatavošana:
Sviestu sajauc ar cukuru, sāli, garšvielām un olām. Piesijā miltus, cepamo pulveri, pievieno klijas, sieru un maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla. Sakarsē vafeļu pannu un cep uzreiz vairākas mazas vafelītes. Garšīga uzkoda pie alus.

Siera maizītes
~20 gab.
Vajadzēs:
1 1/2 glāzes miltu
1/2 glāzi kartupeļu cietes
1 glāzi piena
1/4 glāzi olīveļļas
1 tējkaroti sāls
3/4 glāzes Mocarellas siera
3/4 glāzes Fetas siera
1/4 glāzes Parmezāna siera
2 olas
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C.
Lielā bļodā sajauc miltus ar sāli. Katliņā ar biezu dibenu uzkarsē pienu ar olīveļļu līdz vārīšanās temperatūrai (neuzvāra!). Karsto pienu pievieno miltiem un kārtīgi samaisa. Pievieno sierus un olas, sajauc. Mīklai būtu jābūt lipīgai. Ar ēdamkaroti ņem mīklas piciņas un liek uz cepamās plāts, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep, kamēr zeltaini brūnas. Vidiņš būs tukšs, jo maizītes uzpūtīsies. Vislabāk garšo vēl karstas.

Pasta ar siera mērci
2 izsalkušām personām
Vajadzēs:
250 g pastas (penne vai citu)
1/2 glāzi sarīvēta Čedaras siera
1/2 tējkaroti paprikas pulvera
Mērcei:
50 g sviesta
1/3 glāzes miltu
3 glāzes piena
2 glāzes sarīvēta garšīga puscietā siera (Čedaras vai citu)
1/2 glāzi sadrupināta zilā siera (Gorgonzolas vai citu)
1/2 tējkaroti sāls
1/2 (vai vairāk) tējkaroti paprikas pulvera
1/8 (vai vairāk) tējkaroti ķiploku pulvera
1/2 (vai vairāk) tējkaroti melno piparu
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
Pastu vāra un noņem no plīts, kad tā vēl nav pilnībā gatavi (apmēram 2 minūtes pirms uz paciņas norādītā gatavības laika). Noskalo pastu ar aukstu ūdeni un noliek malā. Mērcei izkausē sviestu katliņā ar biezu dibenu, pievieno miltus un maisot karsē apmēram 2 minūtes. Ļoti lēnām pielej pienu, visu laiku maisot. Turpina maisīt, kamēr mērce sabiezē, apmēram 10 minūtes. Noņem no plīts un uzreiz pievieno sierus, sāli, paprikas pulveri un ķiploku pulveri. Maisa, kamēr siers ir izkusis, ja nepieciešams, katliņu uzliek atpakaļ uz mazas uguns. Sajauc mērci ar pastu un kārto sagatavotā cepamajā traukā. Pārkaisa ar sarīvēto Čedaras sieru un paprikas pulveri. Cep 20-30 minūtes, kamēr virsiņa zeltaina. Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē.

Ar Brī sieru pildīti āboli
6 personām
Vajadzēs:
6 vidēja lieluma ābolus
200 g Brī siera (var izmatot arī Kamambēra sieru)
3 ēdamkarotes saldā krējuma
citrona sulu
2 olas
sāli
rīvētu muskatriekstu
šķipsniņu maltu balto piparu
1 ēdamkaroti cukura
1 ēdamkaroti sviesta
2 ēdamkarotes baltvīna
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
Āboliem nogriež virsiņas, tās neizmet, bet saglabā. Izņem serdes un nedaudz arī no mīkstuma. Katrā ābolā ielej nedaudz citrona sulas. Izņemtos ābolu mīkstumus smalki sagriež un arī aprasina ar citrona sulu. Sieru sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar sasmalcinātajiem āboliem, pielej vīnu un masu iepilda ābolos. Saldo krējumu saputo ar olām, pievieno sāli, muskatriekstu, piparus. Masu liek uz katra ābola. Uzliek virsiņas, pārlej ar sīrupu, kas pagatavots no cukura un ūdens. Uz katra ābola liek mazu gabaliņu sviesta. Ābolus liek sagatavotā cepamajā veidnē un cep 15-20 min vai kamēr virsiņas zeltainas.

Cepts Kamambēra siers ar bumbieriem un dzērvenēm
8 personām
Vajadzēs:
1 lielo Kamambēra siera ripu (220 – 230g)
1 gatavu veikalā nopērkamo kārtainās mīklas plāksni
1 olu
1 ēdamkaroti ūdens
2 ēdamkarotes sviesta
2 šķēlītēs sagrieztus bumbierus
2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu
3 ēdamkarotes brūnā cukura
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C.
Mīklu sasilda līdz istabas temperatūrai. Sakuļ olu ar ūdeni. Pannu uzliek uz vidējas uguns un izkausē tajā sviestu. Pievieno bumbieru šķēlītes un brūno cukuru, sutina apmēram 5 minūtes, kamēr šķēlītes kļūst nedaudz mīkstākas. Pieliek dzērvenes. Noņem pannu no plīts un ļauj masai nedaudz atdzist.
Mīklu novieto uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. Izrullē 25-30 cm lielu kvadrātu, stūrus nogriež, lai izveidojas aplis. Sieru pārgriež horizontāli uz pusēm, izmantojot asu nazi, kas paturēts karstā ūdenī. Apakšējo daļu novieto mīklas apļa vidū. Uz tā uzliek pusi no bumbieru masas. Virsū ar griezuma vietu uz leju liek otru siera pusi. Uz tās uzliek atlikušo bumbieru masu. Mīklas malas noziež ar sakulto olu, un divas pretējās mīklas malas pārloka pāri sieram. Atlikušās malas nogriež apmēram 5 cm attālumā no siera, pārziež ar olu un pārloka pāri sieram, nedaudz piespiežot. Mīklā „iepakoto” sieru apgriež otrādāk un ar „šuvju” vietu uz leju liek sagatavotā cepamajā traukā un pārziež ar atlikušo olu. Cep apmēram 20 minūtes vai kamēr zeltaini brūns. Pirms pasniegšanas ļauj atdzist vismaz 15 minūtes.

Labu apetīti!

5 komentāru
  1. Izrādās, pastāv arī trešā grupa, tie, kam siers tā ne visai, bet kad ir šitik garšīgi uzrakstīts, tad tā vien gribas mesties iekšā sieriskās “izvirtībās”.

  2. mmm garšo siers bet sieru eedu tikai un vieniigi pliku..nu nevaru apesst kaut uz maizes uzliktu,tas nav tas!:)

  3. Ņammīī..Brokastis bez siera nevaru iedomāties un feta siers grieķu salātos..rrrr pat olīves tur var paciest!

Komentēt lita Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.