Dažādais ĶIRBIS – 6 receptes

Lai arī ķirbju izcelsme nav precīzi zināma, tiek uzskatīts, ka tie pie mums atceļojuši no Ziemeļamerikas, un šobrīd ir grūti iedomāties dārzu rudenī bez šīm dažādo formu, krāsu un garšu milzogām, kas, starp citu, ir lielākās ogas pasaulē.

Brīžiem šķiet, ka ķirbji netiek pienācīgi novērtēti, bet to sastāvā ir ārkārtīgi daudz mūsu organismam vērtīgu vielu, taču ne visās virtuvēs ķirbis rudenī ir goda vietā. Tomēr vajadzētu! Ķirbji ir kā "mazas aptiekas" – tie ir bagāti ar vitamīniem (C, B1, B2, K, E, PP) un minerālvielām (kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, cinku, fluoru). Tāpat tiem ir augsts beta-karotīna līmenis, kas organismā tauku klātbūtnē pārvēršas A vitamīnā (jo oranžāks ir ķirbja mīkstums, jo lielāks šī provitamīna daudzums ir ķirbī). Beta-karotīnam piemīt antioksidantu īpašības, un kopā ar vitamīniem tas mazina, piemēram, artēriju saslimšanu risku, ļaundabīgu audzēju rašanās varbūtību un palīdz infekciju gadījumā. Kālijs kopā ar citām minerālvielām palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, sirdsdarbību, vielmaiņu, skābju-bāzu līdzsvaru un ūdens maiņu organismā. Ķirbis satur arī pektīnvielas un šķiedrvielas, kas veicina holesterīna un toksisko vielu izvadīšanu no organisma, kā arī palīdz nodrošināt normālu gremošanas trakta darbību. Šī milzoga (īpaši tās miza) satur organisko želatīnu, kas uztur veselīgus zobus, matus un nagus. 

Ķirbjus vajadzētu uzglabāt vēsā un sausā vietā, turklāt vislabāk esot tos novietot tādā „pozā”, kādā tie gulējuši dārzā.

Salātos ķirbi var likt ar visu mizu, ja vien tā nav kļuvusi ļoti cieta. Sarīvē un liek klāt to, kas katram labāk garšo – ābolus, puravus, selerijas, burkānus, kāpostus, tomātus u.c. Ķirbis labi garšo kopā ar cidoniju sīrupu. Šādam maisījumam var pievienot arī dzērvenes, brūklenes, sadrupinātus riekstus un medu. Smalki sarīvētu svaigu ķirbi var droši likt klāt pankūkām, un šajā gadījumā var pat iztikt bez olām, jo ķirbis darbojas kā lieliska saistviela. Vārītam ķirbim šādas īpašības gan vairs nepiemīt. Izvārot ķirbjus nelielā ūdens daudzumā un sablendējot, iegūst ķirbju biezeni, ko var pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, biezzupām un kēksiem. Ķirbju sula labi "skalo" organismu un to var dzert tīru, taču daudz garšīgāk ir, ja to papildina ar citu ogu un augļu sulām. Svaigi spiestās sulas vēlams izlietot uzreiz pēc pagatavošanas un ilgi neuzglabāt. Ķirbju mizu var kaltēt, samalt pulverī un pievienot ēdieniem, tādējādi regulāri uzņemot organismam nepieciešamās vielas.
 
Ķirbju-siera biezzupa
Vajadzēs:
300g ķirbja
burkāni (pēc izvēles var likt klāt vēl arī kādu kartupeli un/vai kāli)
sīpols
ķiploks
viena paciņa „Dzintara” kausētā siera (labāk „klasisko”, nevis „light”)
sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles
zaļumi (dilles, pētersīļi)
Pagatavošana:
Ķirbi sagriež gabaliņos, burkānu sarīvē (kartupeli – gabaliņos, kāli – sarīvē). Sīpolu smalki sagriež. Visu sautē nelielā ūdens daudzumā, kamēr mīksts. Ar ķiploku spiedi piespiež daiviņu (vai vairākas) ķiploka. Visu sablendē. Pievieno kausēto sieru, uzkarsē (ja zupa ir pārāk bieza, atšķaida ar karstu ūdeni), pēc garšas pievieno sāli, piparus uz smalki sagrieztus zaļumus. Pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem.
 
Ķirbju, ķiploka un čilli maize
(sanāk divi vidēja izmēra klaipiņi)
Vajadzēs:
450-480g kviešu miltu
50g rudzu miltu
130ml silta ūdens
400g ķirbju biezeņa
7g sausā rauga
4g iesala ekstrakta
1 tējk. cukura
2 tējk. sāls
4 ķiploka daiviņas
3 nelielus čilli piparus
2-3 ēdamk. augu eļļas
Pagatavošana:
Izšķīdina raugu 30ml silta ūdens, kas sajaukts ar cukuru. Atstāj uz 10-15min. Sasmalcina ķiplokus, čilli piparus pārgriež uz pusēm, sēklas neizņem. Nelielā katliņā ielej eļļu, pievieno ķiploku un sagrieztos piparus. Uzkarsē un pāris minūtes pacepina, kamēr eļļa uzņem ķiploka un čilli smaržu un garšu. (Var papildus pievienot arī jau gatavās veikalos nopērkamās čilli un ķiploku eļļas.) Atdzesē un nokāš. Lielākā bļodā ielej pārējo silto ūdeni, pievieno rauga un ūdens maisījumu, pievieno iesala ekstraktu, ķirbju biezeni un labi samaisa. Pamazām pa daļām pievieno abus miltus, katrreiz labi tos iestrādājot mīklā. Pievieno visus miltus, taču atkarībā no tā, cik mitrs ir ķirbju biezenis, var būt nepieciešams vairāk/mazāk miltu kā norādīts. Pievieno mīklai sāli un eļļu un mīca apmēram 10-15 min, kamēr mīkla ir elastīga. No mīklas izveido bumbu un ievieto ieeļļotā bļodā. Noliek siltā vietā, pārsedzot ar dvielīti vai pārtikas plēvi. Ja šobrīd siltu vietu dzīvoklī grūti atrast, var izlīdzēties ar šādu metodi: izlietni piepilda ar karstu krāna ūdeni, ievieto tur bļodu ar mīklas bumbu un atstāj uz stundu pusotru. Mīklu var atstāt arī ledusskapī uz nakti; tad pirms klaipiņu veidošanas nākošajā dienā mīkla jāizņem no ledusskapja un jāsasilda līdz istabas temperatūrai.
Kad mīkla uzrūgusi divreiz lielāka, to pāris reizes sparīgi samīca, lai saspiestu gaisa burbulīšus. Izveido klaipiņus, liek uz plāts, pārsedz ar dvielīti un atstāj uzrūgt otrreiz (30-40 min).
Uzsilda krāsni līdz 230°C. Ievieto tajā pannu ar aukstu ūdeni, lai veidotos tvaiks. Cep maizi 7 min, tad samazina karstumu līdz 200°C un turpina cept 30-40min, kamēr maizīte brūna un skaista. Ja liekas, ka klaipiņi pārāk strauji kļūst brūni, tos var apsegt ar foliju.
 
Ķirbju pankūkas ar kanēļa sviestu
(sanāk apmēram 10 pankūkas)
Vajadzēs:
450ml ķirbju biezeņa
360ml paniņu
2 olas
260g miltu
3 ēdamk. pūdercukura
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sodas
¼ tējk. sāls
Kanēļa sviestam:
125g nesālīta sviesta
3 lielas ēdamk. brūnā cukura
½ tējk. vaniļas esences (var izlīdzēties arī ar pāris tējk. vaniļas cukura)
1 ēdamk. malta kanēļa
Pagatavošana:
Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru un vaniļas esenci līdz masa ir viendabīga, pievieno kanēli un kārtīgi sajauc. Masu ietin pārtikas plēvē, izveidojot tādu kā desu, vai arī sapilda formiņās un atdzesē ledusskapī, līdz sastingst.
Lielā bļodā sajauc paniņas ar olām un ķirbju biezeni, kamēr viegli masa saputojas. Pamazām pievieno miltus, cukuru, cepamo pulveri, sodu un sāli, visu laiku maisot. Cep pankūkas. Pasniedz siltas ar kanēļa sviestu un kļavu sīrupu.
 
Asā ķirbju piedeva
Vajadzēs:
500g ķirbja
2 sīpolus
1 sarkano papriku
sulu no 1 apelsīna
1 ēdamk. sinepju sēklu
2 ēdamk. cukura
kajennas piparus
sāli
2 ēdamk. etiķa
eļļu
citas garšvielas pēc izvēles
Pagatavošana:
Sakarsētā eļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus ar sinepju sēkliņām. Pievieno kubiciņos sagrieztu ķirbi un sasmacinātu papriku, minūti pasautē, pielej apelsīna sulu, etiķi, pievieno cukuru un sāli. Sautē līdz ķirbis kļuvis mīksts, bet vēl stingrs un nešķīst. Beigās pievieno piparus u.c. garšvielas. Pasniedz ar ģaļu un dārzeņu ēdieniem.
 
Ķirbja krēms
Vajdzēs:
250 g ķirbja biezeņa
1 olas dzeltenumu
ūdeni
200g saldā krējuma
1 paciņu vaniļas cukura
1 paciņu vaniļas pudiņa pulvera
2 ēdamk. cukura
500ml piena
2 tējk. želatīna
Pagatvošana:
Pudiņa pulveri atšķaida nelielā piena daudzumā. Uzkarsē līdz vārīšanai pārējo pienu, pievieno atšķaidīto pulveri un uz nelielas uguns karsē visu laiku maisot, kamēr masa sabiezē. Pievieno abus cukurus. Pudiņa masu pievieno ķirbja biezenim, visu atdzesē. Saldo krējumu saputo, pievieno ķirbja krēma masai. Pievieno olas dzeltenumu, uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu. Krēmu liek deserta trauciņos, sastindzina ledusskapī. Pasniedz ar ogām, riekstiem un/vai kādu no deserta mērcēm.
 
Mīkstie ķirbja cepumi ar krējumsiera pildījumu
(12 gab.))
Vajadzēs:
Cepumiem:
3 gl. miltu
1 tējk. sāls
1 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. sodas
2 ēdamk. malta kanēļa
1 ēdamk. malta ingvera
1 ēdamk. maltu krustnagliņu
2 gl. brūnā cukura (ieber cukuru glāzē un piespiež, lai būtu pilna glāze)
1 gl. augu eļļas
3 gl. atdzesēta ķirbju biezeņa
2 lielas olas
1 tējk. vaniļas ekstrakta
Pildījumam:
3 gl. pūdercukura
½ gl. mīksta nesālīta sviesta
225g krējumsiera
1 tējk. vaniļas ekstrakta
Pagatavošana:
Uzsilda krāsni līdz 180°C. Sajauc miltus, sāli, cepamo pulveri, sodu, kanēli, ingveru un krustnagliņas. Citā bļodā kārtīgi sajauc eļļu ar brūno cukuru, pievieno ķirbju biezeni, sajauc. Iejauc olas un vaniļu. Miltu masu iesijā ķirbju masā un pilnībā iemaisa. Uz plāts uzklāj cepamo papīru. Ņem ēdamkaroti ar kaudzi mīklas uv liek uz papīra cepumus apmēram 3cm attālumā vienu no otra. Liek krāsnī un cep, kamēr cepumu virsiņa sāk plaisāt un zobu bakstāmais kociņš nāk ārā no cepuma tīrs (apm. 15min). Gatavus cepumus pilnībā atdzesē.
Krēmam saputo sviestu, pievieno krējumsieru, vaniļas ekstraktu, labi sajauc. Piesijā pūdercukuru, viegli sajauc. Ņem cepumu, uz gludās puses liek pildījumu un virsū vēl vienu cepumu. Viegli piespiež, lai pildījums vienmērīgi izlīdzinās. Atdzesē ledusskapī vismaz pusstundu.
 
Labu apetīti! 🙂
13 komentārs
  1. Tām pankūkām ķirbju biezenis ir kāds – no vārītiem ķirbjiem vai sīki sarīvētiem svaigiem ķirbjiem?
    Ļoti gribētos uztaisīt.

  2. Šajā receptē pankūkām izmantoti sablendēti vārīti ķirbji.
    Taču kādreiz noteikti var izmēģināt to vietā pielikt arī smalki sarīvētus svaigus ķirbjus – varbūt tā garšo pat labāk:)
    Un vēl – saldu ķirbju biezeni, kuru var ēst gan vienu pašu, gan izmantot tālāk citās receptēs, var pagatavot arī šādi: ķirbi sagriež palielos gabalos, apsmērē ar sviestu, apkaisa ar brūno cukuru un liek cepeškrāsnī; cep ne pārāk karstā krāsnī; gatavus sablendē. Ja biezeni izmanto citu ēdienu pagatavošanai, var likt mazāk cukura, jo pats biezenis jau būs salds.

  3. man nekad īsti nav skaidrs, ko ar ķirbi pasākt. tā arī eju parasti garām un bēdīgi uz viņu nosakatos. bet šitās idejas ierosināja. jāpamēģina – nu kaut zupiņu uzvārīt.

  4. Varbūt kāda var ieteikt gršīgu ķirbja marinādi? Man to kaut kā kārotos.

  5. vikasste diemzel nevaresu pateikt jo gatavoju skolas praksee 2.kursaa un tas bija 4 gadus atpakalj.Bet man kjirbis parsteidza ar taa garssu jo visu laiku likaas ka tas ir viens no negarsiigaakajiem darzenjiem bet pagarssojot pudinju,domas mainiijaas uz tikai un vieniigi + pusi!

  6. man ķirbis ir topā kopš pagājušā gada! es parasti to vienkārši sacepu gabaliņos uz pannas kopā ar citiem dārzeņiem, piem., burkāniem, bieti, sīpoliem, ķiplokiem, beigās pārrīvēju sieru. var arī omletei pievienot. tā ka iespēju daudz!

  7. Paklau, kādas bietes tu liec uz pannas ar tiem kabačiem, vai sarkanās, tad jau sanāk tāds siltais vinegrets, ne?

  8. es nezinu vai vinegrets, drīzāk kā sautējums. lieku parastās sarkanās bietes, svaigas. to, ka bietes var ari cept, atklāju tik pagājšgad, nekad nebiju mēģinājusi, bet ir labi, viņas dod tādu saldenu piegaršu.

Komentēt Vilkaste Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.