Ceturtdiena – zivju diena. 4 garšīgākās zivis

Ikviena no mums zina, ka ēst zivis ir veselīgi. Bet gribētos, lai tas ir arī garšīgi. Tieši tāpēc espati.lv apkopoja četru dažādu sieviešu viedokļus par to, kādas zivis ir garšīgākās. Lūk, kas no tā sanāca.

Reņģes – lētas, bet gardas
Linda, 32 gadi: Man svarīgi ir tas, lai zivs būtu garšīga un arī ne pārāk dārga. Tieši tāpēc par manas mājās iecienītāko no ūdens valsts produktiem kļuvušas reņģītes. Lai gan skan vienkārši, esmu secinājusi, ka no šīs visai “proletāriskās” zivs var pagatavot daudz un dažādu garšīgu ēdienu. Brīvdienās, kad vairāk laika, uzaicinu palīgā savu mammu un abas tīrām reņģes, apcepam tās, marinējam vai gatavojam želejā. Pievienojot eksotiskāku etiķi un garšvielas, sanāk gardi ēdieni.
Liels bija mans pārsteigums, kad, draugu aicināta, ādu pusdienas Mārtiņa Sirmā restorānā, kur kā viens no smalkākajiem ēdieniem tika pasniegtas reņģītes. Tiesa, man šķita, ka tās, ko gatavojam mūs ar mammu, ir gardākas. 

Espati.lv ieteikumi

Ja nevēlies pavadīt laiku, tīrot reņģes, iegādājies jau iztīrītas. Cena ir nedaudz augstāka, bet tas atsver ieguldīto laiku, ķēpu un nepatīkamo aromātu.
Paslinkošanai noder arī gatavās reņģītes marinādē. Dažos veikalos tās nopērkamas uz svara. Bet atrodamas arī iepakojumos safasētas.
Izmēģini pagatavot reņģes ar kādu neparastu piedevu. Piemēram, ceptas ar kariju tās iegūst mazliet eksotisku un ekskluzīvu garšu. Lai saceptu 600 gramus reņģu, vajadzēs tējkaroti sāls, tējkaroti karija, saišķīti maurloku, 50 g rudzu (var izmantot arī kviešu) miltu un 3 ēdamkarotes sviesta. Iztīrītas reņģu filejas saliec uz virtuves dēlīša ar ādu uz leju. Pārkaisi ar sāli, kariju un lociņiem. Liec filejas vienu pret otru ar vēderiņiem kopā un apviļā miltos. Cep sakarsētā sviestā, līdz reņģes iegūst  brūnu garoziņu. Vislabāk šā delikatese garšo ar kartupeļu putru un vārītiem vai tvaicētiem brokoļiem.

Tilapija – okeāna gardums
Maruta, 24 gadi: Es šo zivi atklāju, kad mana meitiņa sāka iepazīt pieaugušo ēdienkarti. Viņa kategoriski atteicās ēst zivju ēdienus, un tad mana draudzene ieteica izmēģināt tilapiju. Pirms tam par tādu zivi pat dzirdējusi nebiju, bet izrādījās, ka to var nopirkt praktiski jebkurā lielveikalā. Mana gardēde – meita – atzina tilapiju par ēdamu, un zivs iegaršojās arī mums pārējiem, jo tai ir maiga un ļoti patīkama garša. Man nav mazsvarīgs arī fakts, ka, cepot tilapiju, tā “nesmird” pēc zivs. Tagad mūsmājās regulāri tiek pieprasītas zivis, un es tās labprāt gatavoju, jo to ir pat vieglāk izdarīt, nekā cept gaļu.

Espati.lv ieteikumi

Izvēloties tilapiju, kas parasti nopērkama saldēta, lūkojies, lai tā ir kvalitatīva. Jebkuras saldētas zivs kvalitāte un garšas īpašības neatgriezeniski zūd, ja to atkausē un atkārtoti sasaldē. Tāpēc pievērs uzmanību iepakojumam. Vai tajā nav daudz ledus un sniega, kas liecina, ka zivs kādā brīdī ir atkususi un atkārtoti sasalusi. Tāda zivs būs bezgaršīga un ūdeņaina, turklāt var būt arī bojāta.
Lai zivs būtu garšīga, pirms cepšanas to atkausē pakāpeniski. Vislabāk ledusskapī vai, sliktākā gadījumā, istabas temperatūrā, bet nekādā gadījumā ne mikroviļņos vai karsta ūdens peldē.
Tilapija visgaršīgākā ir vienkārši cepta. Atkausētās filejas, apviļā miltos, kam pievienots sāls, pipari un garšaugi, un cep sakarsētā eļļā. Pasniedz ar tvaicētiem dārzeņiem un rīsiem.

Līdaka – pašmāju izcilniece
Vaira, 29 gadi: Pirms pāris gadiem mans vīrs, sava labākā drauga mudināts, devās makšķerēt. Man šis viņa jaunais hobijs nemaz nepatika, jo nekad neesmu varējusi ciest tērēt zivis, tāpēc zivju ēdienus ādu tikai sabiedriskās ēdināšanas iestādēs vai ciemos. Mājās mums mēdz būt tikai zivju konservi. Tāpēc uzreiz viņu brīdināju, ja kaut ko noķers, tad pats arī varēs to gatavot – es tur nepiedalos! Tavu brīnumu, jau pirmajā reizē viņi abi noķēra divas līdakas, ko paši virtuvē tērēja un gatavoja ietītas folijā. Viņi sapildīja zivs vēderā sīpolus, citronpiparus un sviestu, ietina folijā un ilgi cepa krāsnī. Jāatzīst, ka sanāca visai izsmalcināta maltīte. Nākamreiz es jau pati mudināju brīvdienās vīru doties makšķerēt un ļoti gaidīju mājās ar lomu. Žēl, ka ne vienmēr copē.

Espati.lv ieteikumi
Vislabāk zivs garšo svaigi ķerta. Tomēr, ja neesi makšķernieka sieva vai neķer zivi pati, līdaku var nopirkt arī lielveikalā. Pievērs uzmanību, lai zivs ir svaiga. To var pārbaudīt aplūkojot, vai zivs acis ir dzidras, iespiežot zivs ādā, tai jābūt tvirtai un ātri jāieņem iepriekšējā forma.
Jo lielāka līdaka, jo tā būs sausāka, tāpēc tai nepieciešamas vairāk taukvielas. Pavisam lielu zivi labāk vārīt zupā vai sautēt.
Līdaka ir arī teicama izvēle, ja vēlies notievēt, jo tā ir ļoti diētiska un liesa.

Lasis – klasika, kas neapnīk
Ingūna, 34 gadi: Laikam esmu konservatīva, bet man patīk pārbaudītas vērtības. Par tādu uzskatu lasi, ko ceļu galdā gandrīz katros svētkos. Lai gan lasis jau sen vairs nav ekskluzīva zivs un praktiski vienmēr nopērkams lielveikalā, es tā arī neesmu atradusi zivi, kas man garšotu labāk. Labprāt ādu to ceptu, sutinātu, mazsālītu un kūpinātu. Laša pagatavošanai ir tik daudz variantu, ka nekad nekļūst garlaicīgi vai apnicīgi. 

Espati.lv ieteikumi
Lai gan lasis šķiet pierasts un dažkārt pat garlaicīgs, tā ir ļoti veselīga zivs, jo satur daudz veselīgo taukskābju, kas nepieciešamas smadzeņu darbībai, sirdij un asinsvadiem, kā arī mirdzošai ādai.
Uzmanies un nepārspīlē ar lašu ēšanu, jo tie, kas pieejami lielveikalos par saprātīgu cenu, ir audzētavās zvejotie laši, kas diemžēl nav kvalitatīvi. Lai tie neslimotu, zivis baro ar antibiotikām un tās ir mazkustīgas, tāpēc aptaukojas un kļūst mazvērtīgas. Savukārt savvaļā augušie laši ir grūti dabūjami un dārgi.
Lasi var izmantot dažādu terīņu un suflē pagatavošanai, tomēr gards tas ir arī krāsnī cepts. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Iezied laša fileju ar sāli, pipariem. Pārkaisi ar Kajēnas pipariem un liec krāsnī cepties. Sākotnēji pannu pārsedz ar foliju, lai zivs nepiedegtu. Kad lasis gandrīz gatavs, pārlej to ar sviestu un sakapātiem zaļumiem (dillēm un pētersīļiem). Cep gatavu. Pasniedz ar salātiem. 

7 komentāru
  1. Zivis rullee.
    Tikko iemaaciijos forshu veidu, kaa pagatavot lasi. Njem filejas gabalu, apsmeeree ar drusku elljas un vienaa pusee kaadas nu garshvielas gribaas. Paaris minuutes karsee sausu pannu (bez elljas), tad uzmet lasi ar garshvielaam uz leju. Ljauj vinjam cepties 2 min bez kustinaashanas. Tad apmet vinju otraadi un ar visu pannu baazh sakarseetaa kraasnii uz kaadaam 10min. Sanaak taada kaa kraukshkjiiga garozinja

  2. Viens no maniem kritērijiem, lai sauktu zivi par gardu – vai tai ir vai nav sīkas asakas.
    Šī iemesla dēļ, līdaku neēstu nepakam, jo tai ir ļooti daudz asaku, līdaku var ēst tikai kotletēs samaltu!

  3. iesaku pameklēt un tilapiju nopirkt svaigu!
    fantastiski garšīgi var pagatavot svaigā krējuma mērcē!

  4. Un kādā tieši veidā tilapija Latvijā varētu nokļūt svaiga :), nu vienīgi ar ļoteni, no nozvejas vietām, tādā gadījumā tai ir jāmaksā fantastiski! Tilapijas (ir vairākas to sugas) galvenokārt audzē atklātās ūdenstilpēs tropiskās klimatiskās zonas zemēs: Ķīnā, Ēģiptē, Indonēzijā, Filipīnās un Taizemē. Tā ka, Latvijas “svaigā” tilapija visticamāk ir vairāk vai mazāk pareizi atkausēta saldētā tilapija!!!

  5. Ar tilapijām, pangasijām un citiem Āzijas brīnumiem uzmanīgi – var ēst, bet ne pārāk bieži. Pilns internets ar informāciju, par apstākļiem, kādos tās tiek audzētas (hormoni, ķimikālijas, piesārņojums). Arī LV reņģīte dzīvojusi netīrā jūrā, bet salīdzinoši tā ir sabojāta daudz, daudz mazāk.

  6. Šajā sarakstā viennozīmīgi bija jāiekļauj Latvijas garšīgākā zivs – menca. Ja tā zvejota tepat, tad tā ir eko, jo zvejsaimniecībās neaug un garšas ziņā “sit pušu” visus lašus un citas smalkās zivis!!! Kā arī cena, tai ir ārkārtīgi pieņemama.

Komentēt kārumniece Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.