Cepu, cepu CEPUMU – 5 vieglas receptes

Dažbrīd šķiet, ka pat centrālā apkure tā īsti nespēj piesildīt māju. To var vienīgi siltu cepumu smarža, kad līdz ar karstā gaisa mutuli, kas izplūst, atveroties krāsns mutei, mājās ienāk arī omulīga atmosfēra un mājīguma smarža.

Kāpēc cepumiņi? Tāpēc, ka tos viegli pagatavot, tie ir ļoti garšīgs un parocīgs cienasts. Turklāt viss ražojums nav jāapēd pirmajā dienā. Vari tos mierīgu sirdi svētdienas dienā sacept visai nedēļai un glabāt īpašā cepumu kārbā. Protams, ja vien mājinieki neapēdīs kārumus jau pirmajās stundās.

Tāds mazs, gards cepumiņš ir arī lieliska uzkoda, ko ielikt līdzi pusdienu kastē skolas bērnam vai vīram uz darbu. Svaigi ceptu cepumu smarža ir garants mājīguma sajūtai. Ja vēlies, vari gatavot dārgus un gardus mandeļu cepumus, kas paši kūst mutē, bet, ja gribi ietaupīt, ne mazāk prieka garšas kārpiņām spēj dot pavisam lētie auzu cepumiņi.

Turklāt silti cepumi ar piena glāzi ir lielisks vakarēšanas iemesls. Sagādā šādu mielastu saviem tuvajiem, un, kas zina, varbūt bērniem un vecākiem sanāks vissirsnīgākā galda saruna, kādu vien varat atcerēties ģimenes vēsturē.

Cepumu cepšana ir arī veids, kā vari pateikt saviem tuvajiem, ka mīli viņus. Bet skaisti noformētā kārbiņā tie var būt lieliska dāvana darba kolēģim, mīļotajam vīrietim vai draudzenei svinamā dienā.

Pozitīva nots cepumu jomā ir tā, ka, tāpat kā pārējā kulinārijā, te ir bezgala daudz variēšanas iespēju. Savus cepumus atradīs gan saldummīļi, gan tie, kam labāk garšo kas pikantāks. Un ir pat cepumi tiem, kuri nedrīkst lietot kviešu miltu izstrādājumus.

Vārdu sakot, nekūko, bet cep cepumus!

Griķu cepumi

300 g cukura
100 g rozīņu
300 g griķu miltu
250 g sviesta
4 olas
150 g  kartupeļu cietes
20 g sausā rauga

Cukuru ar sviestu sakul putās. Turpinot putot, pa vienai pievieno olas, sakul un lēnām piesijā griķu miltus,  kartupeļu cieti, kas sajaukta ar raugu. Izklāj cepamplāti ar cepampapīru un ar karoti liec apaļas piciņas. Ievieto  200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep gatavus.

Pirkstiņi Vīnes gaumē

175 g sviesta
60 g pūdercukura
175 g miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
90 g tumšās šokolādes

Divas cepamplātis viegli ietauko ar sviestu. 175 g sviesta saputo kopā ar cukuru. Iesijā miltus un turpini kult, līdz mīkla kļūst viendabīga. Mīklu liec konditorejas tūtiņā ar rievotu uzgali un ar tās palīdzību uz plātīm izspied garenus cepumus. Liek 160 grādus karstā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Cepumus atdzesē. Šokolādi izkausē ūdens peldē un, kamēr tā vēl karsta, pamērcē katra cepuma galiņus.

Marcipāna cepumi itāļu gaumē

500 g mandeļu
2,5 glāzes smalka cukura
2 olas
1 citrona miziņa
10 g vaniļas cukura
Sviests un milti plīts apstrādāšanai

Ja mandeles ir ar visu miziņu, uzvāri ūdeni un applaucē tās. Tad ņem un ar pirkstiem, izspied katru mandeli no miziņas. Nedaudz apžāvē un nolobītās mandeles samal miltos (to var viegli paveikt blenderī vai kafijas dzirnaviņās). Pārber mandeļu miltus bļodā, pievieno cukuru, atliekot 3 ēdamkarotes cepumu apviļāšanai, nedaudz sakultas olas un vaniļas cukuru. Sīki sarīvē citrona miziņu un pievieno miltu, olu maisījumam. Visu kārtīgi samaisi, līdz masa kļūst viendabīga. Cepamplātis iezied ar sviestu un apkaisi ar miltiem. No mandeļu mīklas saritini mazas bumbiņas. Apviļā tās atlikušajā cukurā, nedaudz saplacini un liec uz plīts, rēķinoties, ka cepumi izpletīsies. Liec 180 grādus karstā krāsnī un cep aptuveni 20 minūtes.

Kraukšķīgie auzu cepumi

200 g sviesta
200 g cukura
10 g vaniļas cukura
2 olas
250 pilngraudu auzu pārslu
100 g miltu
½ tējkarote cepampulvera
200 g citronu sukāžu (ja vēlas)

Sviestu sakul vijīgu, pakāpeniski pievieno cukuru, vaniļas cukuru un citu pēc citas olas. Kārtīgi saputo. Iejauc auzu pārslas.  Miltus sajauc ar cepampulveri un iesijā olu un sviesta masā. Kārtīgi samaisi un, ja vēlies, iejauc sīki sagrieztas citronu sukādes. Ar tējkaroti liec mazas cepumu piciņas uz izklātas (ar cepampapīru) cepampannas, rēķinoties, ka tās izpletīsies. Liec līdz 190 grādiem sakarsētā krāsnī uz aptuveni 15 minūtēm jeb kamēr cepumi kļūst zeltaini.

Siera cepumi

1 gāze miltu
1 tējkarote sinepju pulvera
Šķipsniņa sāls
100 g sviesta + nedaudz plīts iesmērēšanai
¾ glāzes čederas siera
Šņipsna Kajēnas  piparu
2 ēdamkarotes ūdens
1 ola

Bļodā iesijā miltus, sinepju pulveri un sāli. Pievieno cukuru un maisi, līdz iegūsti sīkas mīklas drupačas. Pievieno sieru un Kajēnas piparus, pielej ūdeni. Olas nedaudz sakul un pievieno mīklai. Kārtīgi samaisi, lai mīkla kļūst gluda.
Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Pannu ietauko ar sviestu. Galda virsmu vai lielu koka dēlīti apkaisi ar miltiem. Mīklu sarullē tievās desiņās. No tām veido mēnestiņus vai citu formu cepumus un liec uz pannas. Cep aptuveni 8 līdz 10 minūtes, līdz cepumi iegūst zeltainu toni.

20 komentāri
  1. man tie siera visvairaak pie sirds!bet hmm grikju miltu cepumi?kaada ir jau izmegjinajusi pagatavot?:)

  2. oiii – nododam pa garšīgo:) šitas nav diēatas ievērotājām:) bet tik garšīgi uzrkstīts, ka pilnīgi sajutu cepeškrāsns silto smaržu.

  3. Arī prakstisks biznesa lauciņš:) Iesitam roku un veram vaļā jaunu kafijotavu un pārstiam citus konkurentus:))))

  4. Nu ne tik strauji, lai gan redakcijā varbūt kāds arī jau uzcepis. Bet es varu padalīties svētdien ar iespaidiem, jo ir kluss plāns kaut ko no sortienta uzcept.

  5. ziniet, bet tā ir baigi pareizi piefiksētā lieta – dažkārt kaut ko garšīgu cept mājās ir vērts tieši tās smaržas dēļ. uz ziemassvētkiem mēs piparūkas, pimēram, cepām kādās 7 reizēs. Nu tā – pa vienai pannai. Un tas viss – smaržas dēļ.

  6. dikti piemērota ideja tik ausktām ziemas dienām! Cept cepumus! Sēdēt virtuvē, dzert tēju un pļāpat ar draugiem! Desmitniekā!

  7. marcipāna cepumi itāļu gaumē….mmmmmm…..ko dzīvē vēl var gribēt?…..nu varbūt burtiski, lai kāds viņus uzcep un gaida ar tādu siltu pannu mājās.

  8. nav tur ko atlikt līdz brīvdienām! Kas tad tur tā darba! Tāpāt tak tie vakari aukstu un tumši. būs jāiemēģina šovakar pat. ja saņemšos, rīt nokomentēšu.

  9. Man omu šitas raksts dikti atasauca atmiņā. Agrāk bērnībā, kad brucām pie viņas ciemos, viņai vienmēr māja mums par godu saržoja pēc cepeškrāsnī ceptiem cepumiem vai kūkām. Un visi tie gardumi toreiz likās kaut kas labs, bet pats par sevi saprotams. Tagad, kad esmu pieaugusi, es arī cenšos kaut ko laiku pa laikam uzcept pati. Pat no paštaisītiem speķa pīrādziņiem māja jau smaržo omulīgi un man šķiet, ka visā tajā darbībā un smaržā ir kaut kas īpašs un svarīgs.

  10. zini, man tie griķu miltu neizklausījās diez ko garšīgi. ja tu tā kā uzcept un uzrakstīt atsauksmes, tad, davai, kaut ko citu:)::::)))))))

  11. ir konditorejas, kur var nopirkt savaigus, tikko ceptus cepumus – siltus un mutē kūstošus. tad jebkuri ir garšīgi. šis raksts iersināja pamēģināt pašai, jo, ja palasa receptes, nemaz tik ļoti sarežģīti neizklausās.

  12. laikam būs jāiegādājas cepeškrāsns. palasi šitādu rakstu un saproti, ka vajag. pŗak garšīgi un mājīgi tas izklausās.

  13. Man patīk espati virziens uz praktisko dzīves pusi. Un ideja, ka arī pašceptus cepumus var izmantot kā personisku un feinu dāvanu, manuprā, ir ļoti laba.

  14. nupat lasīju te rakstu – kā vīriešus ierosināt:) – un tur bija atziņa, ka viņi mīl sievietes, kas prot gatavot. No tā raksta uz šito vajadzētu linku:))))

  15. Vakar sacepu siera cepumus… lai palielītos mīļotajam… 🙂
    Tomēr receptē ir neprecizitātes… produktu sarakstā nav cukrura, bet aprakstā minēts, ka ir… Kur likt sviestu nav minēts… un ja vēl piekasās…. aprakstā minēts, ka olas jāsakuļ, lai arī produktu sarakstā minēts, ka vajag tikai 1.
    Sviestu es iemīcīju mīklā pusmīkstu nevis izkausēju un vēl pieliku čilli pulveri… un cepumi iznāca visgardākie! 🙂

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.