Bezglutēna ēdienu receptes

Celiakija – slim?ba, kuru var apturēt, ievērojot īpašu diētu, kurā ietilpst tikai glutēnu nesaturoši produkti. Par celiakiju lasi espati.lv rakstā Celiakija. Māti un patiesība. Tas nebūt nav viegls, taču izpildāms noteikums. Mēģināsim salikt visu pa plauktiņiem, lai būtu skaidrs, kā rīkoties.

Kamēr gudrie amerikāņu zinātnieki mēģina atrast veidu, kā nodrošināt bezglutēna graudu tehnoloģijas izveidi, un tādā veidā atrisināt daudzu celiakijas slimnieku problēmas, tikmēr mūs meklējam jau šodien pieejamus risinājumus.

Kas ir bezglutēna pārtika un kam tā paredz?ta?

Šie pārtikas produkti nesatur glutēnu (graudaugus) un ir speciāli paredzēta cilvēkiem, kuri slimo ar celiakiju vai glutēna nepanesamību. Taču to var lietot jebkurš bez ierobežojumiem, jo šādu pārtiku ir vieglāk pārstrādāt mūsu organismam. Bezglutēna pārtikas ražošan? izmanto speciāli atlasītas sastāvdaļas, kur galvenā nozīme ir kviešu, rudzu un citu graudaugu miltu aizst?šanai. Populārākie ir griķu, rīsu, kukurūzas milti. Jāzina vienīgi fakts, ka šo miltu mīkla nav lipīga (tieši tāpēc, ka nesatur glutēnu), un pīrādziņi un pelmeņi var nesanākt kā plānoti.
Nepamatots uzskats, ka bezglutēna pārtika ir negaršīga. Tā īpaši garšas ziņā ne ar ko neatšķiras, reizēm pat tā ir baud?m?ka, salīdzinot ar glutēna saturošām.

No kādiem produktiem j?vair?s?
Tie ir visi miltu izstrādājumi – maize, bulciņas, kūkas, cepumi, vafeles utt., produkti, kuru pagatavošanā izmanto miltus – pelmeņi, makaroni, daž?das biezās mērces (tas jāatceras ēdot sabiedriskās vietās), cietes, arī preces, kuru pagatavošanā tiek izmantots glutēns. Tas sīkāk jāpēta uz etiķetēm, jo bieži ražot?ji to mēdz pievienot tur, kur teorētiski tam nav jābūt. No dzērieniem spilgtākie piemēri ir kvass un alus.

Ar ko aizst?t?
Gandrīz visu iepriekš minēto ir iespējams pagatavot, piemēram, no griķu vai rīsu miltiem. Tas nepasliktina ēdiena kvalitāti, ja nu vienīgi garša nedaudz mainās, taču nebūt uz slikto pusi. Griķu miltiem ir izteikta salda garša, tāpēc tos ieteicams lietot gatavojot bulciņas, cepumus.

Bezglutēna diēta
Bezglutēna diēta ir tas, pie kā beigās nonāc, ja tev atklāta celiakija vai glutēna nepanesamība. ārsti apgalvo, ka šā diēta ne vien uzlabo zarnu darbību, bet arī sakārto pilnībā organismu un iespējams vairs neslimosi ar citām slimībām tik bieži kā agrāk. Nekas neticams tas nav, jo padomājot loģiski, nākas secināt, ka krietni maini ēdienkarti uz pilnv?rt?g?kiem produktiem.
Kā jau noprotams, diēta balstās uz to, ka atsakies no visiem rudzu, kviešu, miežu miltu un citiem glutēnu saturošiem produktiem. Turpretī vairāk sāc uzņemt daž?dus augļus, dārzeņus, zivis, olas. Bagātini savu uzturu ar griķiem, rīsiem, kukurūzu, soju, piena produktiem. Ar pašu pienu gan nepārspīlē, jo ar celiakiju slimojošajiem var pūsties vēders. Smag?kajos gadījumos no tā labāk vispār atturēties.
Sākot pārveidot savus ēšanas paradumus, vairāk nākas gatavot mājās un piedomāt par to, ko liksi mutē un kā tas ietekmēs tavu ķermeni un pašsajūtu.
Ieteikumi, lai sekmīgi organizētu pirmos soļus bezglutēna diētas uzsākšanā, kura turpināsies visu m?žu. Ar laiku pieradīsi tā, ka tas liksies pašsaprotami.

Brokastīs
Viss atkarīgs no tā, kādas brokastis esi iecienījusi – pavisam vieglas vai kārtīgas, lai pietiktu spēks visam rīta cēlienam. Ikdienišķā tējas vai kafijas tase saglabāsies, taču no brokastu maizītēm jāatsakās. Risinājums ir pašas cepta maize no kukurūzas vai griķu miltiem.

Kukurūzas maize

100 g kukurūzas miltu, 2 olas, 2 glāzes piena, 1 tējkarote dzeramās sodas un sāls.
Olu sakul, pievieno sāli un pienu. Pieliec klāt kukurūzas miltus un sodu. Visu sajauc viendabīgā masā un liec ietaukotā veidnē. Cep ~40 minūtes, 180C grādos.

Ja esi iecienījusi sausās brokastu pārslas, tās var iegādāties aptiekās vai lielveikalos. Uz iepakojuma noteikti jābūt atzīmei gluten–free. Š?das brokastis papildini ar svaigiem augļiem – kaut vai ābola, banāna šķēlēm vai mandarīna daiviņām.

Ne katru rītu, bet nedēļā reizi noteikti vari pagatavot olas visdaž?d?kajos veidos.  ēd kopā ar svaigiem dārzeņiem.

Omlete ar šķiņķi
2 olas, tējkarote krējuma, 1 nelielu tomātu, 50 g šķiņķa, 3 ēdamkarotes konservētu kukurūzas graudu, mazs sīpoliņš, sāls, pipari.
Smalki sagrieztu sīpolu sacep kopā ar šķiņķi, kad sīpols kļuvis caurspīdīgs, pievieno kukurūzu. Pāris minūtes pacep un liec slēgtā traukā, lai neatdziest. Olu sakuļ kopā ar krējumu, pipariem un sāli. Lej uz pannas un cep. Kad omlete gandrīz gatava, tai pa virsu saliec plānas tomāta šķēlītes. Apmēram minēti pasutini un liec uz šķīvja, pāri garn?jot iepriekš sagatavoto šķiņķi ar sīpoliem.

Pusdienās

Var izvēlēties daž?dus ēdienus – zupas, sautējumus, plovu, salātus, daž?di pagatavotu gaļu. Vieglāk, ja ēd no mājām paņemtu ēdienu, jo skaidri zini, ko esi likusi iekšā. Ja ēd sabiedriskajās maltītes ietur?šanas vietās, jābūt uzmanīgai un loģiski j?izspriež, vai ēdienā varētu būt pievienots glutēns vai milti. Noteikti neņem biezās mērces vai biezzupas. Arī karbonādes ar pan?jumu un kotletes.

Lasis folijā
200 g laša filejas, 8 mazi kartupelīši, 2 nelieli burkāni, sasmalcinātas dilles, 1 ēdamkarote citrona sulas, daž?du piparu maisījums un sāls.
Laša fileju sadala 2 gabaliņos apslaka ar citronu sulu, ietin folijā un liek cepties cepeškrāsnī ~30 minūtes 200C grādu temperatūrā. Tikmēr nomizo kartupeļus un burkānus (sagriež lielās rip?s vai stienīšos) un novāra sālsūdenī. Pirms pasniegšanas lasi pārkaisa ar sāli un pipariem, kartupeļus un burkānus ar dillēm. Klāt var pagatavot salātus no spinātiem un ?irštom?ti?iem.

Saldās gri?u-biezpiena pankūkas
1 ola, 2 glāzes ūdens, 70 g griķu miltu, 50 g biezpiena, eļļa, sāls, cukurs
Olu sajauc ar sāli un cukuru pēc garšas, saputo. Pievieno ūdeni, miltus un smalki drupinātu biezpienu. Cep nelielā eļļas daudzumā nelielus biezpiena plācenīšus. ēd ar krējumu vai ievārījumu.

Vakariņās
Ja vakariņo ārpus mājas, jādomā līdzi par to, kādu ēdienu izvēlēties, lai tas nesatur?tu visas iepriekš minētās sastāvdaļas. ēdot mājās var izvēlēties lielāku daž?d?bu. Pagatavot to, ko zini, ka droši vari ēst. Protams, kā jebkuram citam cilvēkam ir jāskatās arī uz ikdieniš?iem padomiem par vakariņām. Nevajag pārspīlēt ar ?šanu  pirms gulētiešanas, labāk izvēlēties ne pārāk smagu ēdienu. Vakaros ir grūti iemigt, ja uzņemtā barība negremojas, tāpēc neizvēlies treknu, taukvielās gatavotu ēdienu. Lai pilnībā atvieglotu organisma darbību uz nakti,  ieteicams ēst ne vēlāk k?  2 – 3 stundas pirms gulētiešanas.

Rīsu zupa
2 l vistas buljona, ½ glāze balto rīsu, 1 burkāns, 1 tase sald?tus vai konserv?tus za?os zirnīšus, 4 olas, 5 ēdamkarotes citrona sulas un sāls, pipari pēc garšas.
Buljonā ber rīsus, smalki sagrieztu burkānu un vīra līdz tie gatavi (apmēram 15 – 20 minūtes). Kad tie gandrīz gatavi, pievieno zirnīšus, sāli un piparus. Atsevišķi sakuļ olu ar citrona sulu, pielej pus tasi ūdens. Gatavo maisījumu lēnām lej pie zupas, samaisa un karsē mazā karstumā (1 – 3 minūtes) Tikai neuzvāra, jo tad zupa var sask?bt!
ēd kopā ar kukurūzas maizi, kas apziesta ar kādu pašas gatavotu mērci

Avokado mērce
1 gatavs avokado, 1 saspiests ķiploks, 1 bez mizas saspaid?ts tomāts, pāris bazilika lapiņas, sāls, ēdamkarote olīveļļas.
Avokado rupji samīca, pievieno sajauktu tomātu ar ķiploku, baziliku un pavisam nedaudz sāli. Ja vēlas var apslacīt ar laima vai citrona sulu.

Saistītie raksti
Celiakija. Māti un patiesība

13 komentārs
  1. Paldies milziigs par rakstu!man ir celiakija un nezinaju iipashi daudz recepshu bet pateicoties Jums,mana eedienkarte papildinaas!Paldies!

  2. Diemžēl, ja celiakija nav vieglā formā, tad nedrīkst ēst arī griķu izstrādājumus. Par to, ka arī griķi, kaut nedaudz, bet satur glutēnu, nezkāpēc neraksta.

  3. Ļoti interesants raksts un ir arī dažas neparastas receptes, par kuram pat nebiju dzirdējusi, jo pašai ir sakars ar celiakijas slimību. Meitai ir atklāta celiakija un tāpēc sekojam līdzi visai informācijai par bez glutēna produktiem, un tagad var nopirkt bez glutēna produktus arī internetā http://[cenzēts]glutenfree-shop.lv Piegāde visā Latvijā, bet pa Ventspils pilsētu – bezmaksas!

  4. Griķi nesatur glutēnu, varbūtība, ka satur, ir tikai tādā gadījumā, ja tiek pakoti vienā un tajā pašā rūpnīcā, kur glutēnu saturošie graudaugi (mieži, kvieši, rudzi, auzas).

  5. Arī es vēlos pateikt lielu paldies par šo rakstu. Priecāšos ja rakstīsiest vēl kādu reizīti :)) uzcepšu kukurūzas maizi un arī pankūkas, jo maini šīs receptes uzrunāja:))

  6. Izmēģinot šīs receptes, iesaku pamēģināt kādu no GEFRO ([cenzēts]gefro.lv) bezglutēna garšvielām, dārzeņu buljonu vai citus GEFRO bezglutēna produktus!

  7. kukuruzu-mandeļu mafini
    kukuruzu milti-100g
    mandeļu milti(maltas mandeles)-100g
    ola-1gb
    piens(ņemu kokosriekstu pienu,mazdeļiņč nepanes parasto pienu)-100g
    eļļa-50g
    cepamais pul.-0.5t.k.
    vaniļas cuk.-1t.k.
    pagatavošana-milti+cepam.pul.+cukurs+drusku saals
    atsevišķi olas+eļļs+piens samaisit un pievienot miltiem=sanak mikla
    liekam keksiņu formiņas var pievienot ogas vai svaigas vai sasaldetas
    cept t180-25_30 min

  8. Kukurūzas maizes recepte, manī rada neuzticību….
    Saliekot rakstītās sastāvdaļas kopā sanāk mīkla, no kuras varētu cept pankūkas, bet ne maizi.

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.