AUGĻI un GAĻA – kas ar ko sader? 4 receptes

Pareizi piemeklēta mērce vai neparasta piedeva ierastam ēdienam var pārvērts garlaicīgu maltīti par izsmalcinātu gastronomisku baudījumu. Nebaidies eksperimentēt, savienojot it kā nesaderīgus produktus, jo tikai meklējumos dzimst gardas kulinārijas baudas.

Augļu un ogu izmantošana savienojumā ar gaļas ēdieniem, dārzeņiem un citiem produktiem ir interesants piedzīvojums. Pamēģini izmantot augļus kā garšvielas pie gaļas un zivju ēdieniem, izmanto tos kā saldinātājus vai akcentē maltīti ar to skābumu. Augļu izmantošanu uzturā pie gaļas ēdieniem jau gadsimtiem ilgi izkopuši Tālo un Tuvo austrumu tautu iedzīvotāji, cienot to tradīcijas – pārņēmuši arī amerikāņi un eiropieši.

Saldās dabas veltes vari gan cept, gan vārīt kopā ar gaļu, zivīm vai dārzeņiem, kā arī pagatavot kā piedevu savai maltītei – mērces, salsas vai etiķa veidā.

Augļu un ogu saderība ar gaļu un cietiem produktiem:

Ananāss: Vista, pīle, cūkgaļa, sālīts bekons, šķiņķis.

Apelsīns un citi citrusi: Putnu gaļa, zivis, cūkgaļa, liellopu gaļa.

Aprikozes: Mērces veidā pie cūkgaļas, jēra gaļa, vista.

Avenes: Salsas veidā pie dažādiem siltiem un aukstiem gaļas ēdieniem, aveņu etiķis – pie vistas gaļas ēdieniem.

Ābols: Zoss, cūkgaļa, svaigi un skābēti kāposti, zivju ēdieni, ar sakņaugiem salātos.

Banāns: Ceptus pie jēra gaļas, cūkgaļa, gaļas un dārzeņu sautējumos.

Bumbieris: Cūkgaļa, putna gaļa.

Brūklenes: Asinsdesa, medījums, jēra gaļa, teļa gaļa.

Cidonijas: Zoss, vistas gaļa, cūkgaļa, brieža gaļa, liellopu gaļa, jēra gaļa, šķiņķis.

Dzērvenes: Tītara gaļa, medījums, krabja gaļa, cūkgaļa.

Ērkšķogas: Skābā mērcē pie jēra gaļas, vista, cūkgaļa.

Greipfrūts: Garneles un avokado, cūkgaļa, krabja gaļa, bekons.

Granātābols: Dažādi gaļas ēdieni, piedeva salātiem, pamats marinādēm un mērcēm pie medījuma.

Hurma: Vista, cūkgaļa.

Jāņogas: Jērs, pīle, zaķis, liellops, tītars.

Kivi: Grillēts cālis, vista, tītars, augļa enzīmi mīkstina gaļu.

Ķirši: Pīle, karamelizēti ar vistas gaļu, šķiņķis, tītars.

Mango: Vēžveidīgie, cūkgaļa, saknes.

Mellenes: Lasis, cūkgaļa, salātos.

Melone: Parmas šķiņķis, kāpinājumi, krabja gaļa, cūkgaļa.

Papaja: Cūkgaļa, krabja gaļa, papaja mīkstina gaļu.

Plūmes: Saldā un skābā veidā pie gaļas ēdieniem, žāvētā – cūkgaļas sautējumā ar jēra gaļu, teļa gaļu.

Pomelo: Cūkgaļa, vista, lieliski sader ar asiem, karstiem ēdieniem, zivīm, garnelēm, jūras ķemmītēm un citiem jūras produktiem.

Vīnogas: Baltās gaļas zivis, irbe, cālis, vista, liellopu gaļa, salātos, skābētas, sālītas un marinētas vīnogu lapas izmanto gaļas, zivju, dārzeņu un siera ietīšanai.

Zemenes: Vistas gaļa, cālis, zivis, liellopu gaļas steiks.

Pamēģini mūsu lasītāju iecienītās receptes:


Brigita(29), pārdevēja: „Esmu iecienījusi aveņu etiķi. Sablenderēju 250 g aveņu, izlaižu caur sietu, lai atdalītu sulu. 200 g cukuram pievienoju 150 ml baltvīna etiķa un uzvāru, pieleju aveņu sulu un nedaudz pavāru, tad pievienoju ūdeni līdz izveidojas etiķa konsistence, uzvāru un atdzesēju.”

Vita(35), sociālā darbiniece: „Lielisks papildinājums vistas gaļas ēdieniem ir plūmju kanēļa mērce. Mazā ūdens daudzumā ieliec vienu ceturtdaļu buljona kubiciņa un 50 g melnas žāvētas plūmes, uzvāri. Kad sāk burbuļot, pielej 150 g saldā krējuma un pieber nedaudz kanēļa, atkal uzvāri. Kad masa uzvārījusies un mazliet padzisusi – sablenderē. ”

Luīze(22), studente: „Iesaku pamēģināt apelsīnu mērci ar kuru papildinu dažādus gaļas ēdienus. Tev būs vajadzīgi – 1 litrs apelsīnu sulas, palielāks ķiploks, sāls, pipari, svaigas dilles un pētersīļi. Uz uzkarsētas pannas uzlej apelsīnu sulu, pievieno garšvielas un uz lēnas uguns vīri, kamēr masa sāk iebiezināties.”

Kristīne(33), farmaceite: „Ļoti netipiska, taču garda recepte ir cepts lasis ar zemenēm un apelsīnu. Nepieciešams: 400 g laša filejas, 100 g zemeņu, 1 liels apelsīns, sāls, pipari, vīna etiķis un olīveļļa. Lasi sagriež vēlamajos gabalos, apsāla un sapiparo, liek ietaukotā cepamajā traukā un pārlej ar vīna etiķi. Virsū liek sagrieztas zemeņu un apelsīna šķēles, kuras pārslaka ar olīveļļu un vīna etiķi. Cep 250 grādos aptuveni 15 līdz 20 minūtes.”

Eksperimentē un novērtē, kas izdevies! Meklē jaunas, sev tīkamas garša nianses, iepriecinot sevi un savus mīļos. Lai labi garšo!

6 komentāri
  1. Luīzes ieteikā apelsīnu mērce ļoti garšīga. Gaidu aveņu laiku, lai pamēģinātu pati pagatavot aveņu etiķi. Paldies!!!

  2. Skatoties uz bildi, atmiņā nāk nedēļas nogales pirmais brīvdabas gaļas cepšanas pasākums, bija ĀRPRĀTĪGILABIUNGARŠĪGI!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.