Atspirdzinošu dzērienu receptes

Auksta, norasojusi vēsa baudījuma glāze. Vienkārši pagatavojami un pēc sarežģītām receptēm ķīmiķojami – tik dažādi, kā mēs paši, ir gardie vasaras dzērieni.

Palicis atmiņā kāds teiciens – ja dzīve tev piespēlē citronu, nevaiksties, bet pagatavo limonādi… Vasara ir laiks, kad šis ieteikums kļūst īpaši aktuāls. Jo kas gan var būt labāks par pašas gatavotu, tieši tavām garšas kārpiņām pielāgotu aukstu dzēriena glāzi. Turklāt, piedāvājot paštaisītu limonādi draugiem, tu vari paspīdēt kā lieliska, praktiska un čakla saimniece. Un nemaz nav jāatzīstas, ka gatavotais dzēriens ir vien pāris minūšu darba vērts.
Šoreiz par dzērieniem, kuru gatavošanā nav izmantots alkohols. Tā kā tos baudīt var arī bērni.

Šis un tas interesants
Karstais laiks liek meklēt aukstus risinājumus. Kad skaidravota ūdens apnicis, bet sintētiskās limonādes un gāzētie kvasi vairs nešķiet smeķīgi, der atcerēties sentēvu metodes, kā tikt pie garda spirdzinājuma. Limonāžu, kvasa un citu dzērienu vēsture ir gandrīz tikpat sena kā pati civilizācija. Tikai atšķirībā no mūsu vecmāmiņām tev nākušas palīgā arī modernās tehnoloģijas – lai atdzesētu pagatavoto, nav jāmeklē vēsi pagrabi un ledus gabaliņu iegūšanai jāgaida ziema.
Droši vien atceries, kā bērnībā ome gatavoja gardu dzērienu no cidoniju sīrupa vai upeņu ievārījuma. Arī kvass, kas tika raudzēts virtuvē uz loga no sakaltušās rupjmaizes garoziņām, šķita pats garšīgākais pasaulē. Un nekas daudz jau nav mainījies arī tagad. Tikai nedaudz izdomas un darba – un tavu karsto dienu veldzēs vēss dzēriens.

Limonāde
Klasiska limonāde tiek gatavota no saldināta citronūdens. Ja tev garšo, vari pagatavot limonādi no ogām vai augļiem, tos uzlabojot ar gāzētu ūdeni vai izmantojot vēl citu firmas noslēpumu.
Tava limonāde noteikti būs garšīgāka un neapšaubāmi veselīgāka par pierasto Coca cola, 7 up un citiem rūpnieciskajiem izstrādājumiem.

Ledustēja

Ja esi skatījusies Bīstamās mājsaimnieces vai kādu citu klasisku amerikāņu seriālu, droši vien būsi pamanījusi, ka katra sevi cienoša mājsiamniece ik pa laikam piedāvā ciemiņiem glāzi ledustējas. Un nebūt ne tās, ko veikalos var nopirkt pudelēs, bet gan mājās gatavotu. Šķiet sarežģīti? Tā nav!
Pamatreceptei uzvāri divas reizes stiprāku tēju, nekā esi iecienījusi lietot ikdienā. Pēc patikas pievieno cukuru. Glāzē saliec ledus gabaliņus un pārlej ar nedaudz atdzesētu tēju.
Ja vēlies persiku, ābolu, citronu, ananasu vai vēl citas garšas ledustēju, ledusgabaliņu vietā glāzē vari ievietot sasaldētu sulu, bet pašā tējā iegriezt augļu gabaliņus.
Un vēl, neaprobežojies tikai ar zaļo vai melno tēju. Lieliska ledusstēja sanāk arī no piparmētrām, kumelītēm vai augļu tējām.

Latviešu klasika – uzlabotā
Neaizmirsti arī par mūsu nacionālo dzērienu rūgušpienu. Vislabāk tas garšo, ja pārkaisīts ar cukuru un kanēli. Bet vari pievienot arī ievārījumu vai medu.
Ja nav pieejams rūgušpiens, mazliet skābenu, atspirdzinošu un reizē spēcinošu dzērienu vari iegūt, svaigas ogas sablendējot ar kefīru vai paniņām.

Vaniļas kokteilis ar jogurta ledu
200 ml jogurta bez piedevām
1 glāze sojas piena
1 gatavs bumbieris
1 banāns
1 ēdamkarote medus
½ vaniļas pāksts

Jogurtu iepildi ledustrauciņos un liec saldētavā sasalt. Vaniļas pāksti pārgriez uz pusēm un izņem sēkliņas. Visu saliec pienā un uzvāri. Pienu atdzesē un, ja nevēlies ļoti izteiktu vaniļas garšu, pāksti izņem. Bumbieri notīri un izņem serdi, bet mīkstumu sagriez gabaliņos, tāpat arī banānu. Visu sakul blenderī un pildi glāzēs. Pirms pasniegšanas samet kokteilī saldētos jogurta gabaliņus.

Kvass
Savukārt mūsu kaimiņzemē Krievijā par klasiku kļuvis kvass. Un jāsaka, ka šis gardais dzēriens tīk arī vairumam latviešu vēderu. Tikai īsts kvass garšo pavisam citādi nekā pudelēs ieslodzītais un uzgāzētais.  Tāpat kā labs alus, arī labs kvass ir dzīvs. Tas jāpērk no mucām vai jāgatavo pašam. Nemaz nav tik grūti.

Maizes kvass
1 l ūdens
150 g svaigas vai 75 g rupjmaizes sausiņu
85 g cukura
5 g rauga
citrona vai apelsīna miziņas vai upeņu zariņi

Ja izmanto svaigu maizīti, to cepeškrāsnī apkaltē un nedaudz apbrūnini. Maizes gabaliņus aplej ar ¾ litra verdoša ūdens, pārsedz un atstāj uz trīs līdz četrām stundām ievilkties. Kad ūdens kļuvis brūns un ar maizes garšu, šķidrumu nokās un biezumus vēlreiz pārlej ar ceturtdaļu litra verdoša ūdens. Šoreiz ļauj ievilkties divas stundas. Atkal nokās un abus šķidrumus salej kopā. Pievieno raugu, cukuru un, ja vēlies, citrusu miziņas vai upeņu zariņu. Raudzē siltā vietā sešas līdz astoņas stundas. Kvasu atdzesē.

Medus kvass
250 g medus
5 g rauga
½ citrona

Uzvāri vienu litru ūdens un pievieno medu, izmaisi un atdzesē, lai šķidruma temperatūra būtu aptuveni 25 grādi. Pievieno raugu, citrona šķēlītes un liec visu siltā vietā uz 10 līdz 12 stundām. Atdzesē.

Kompots
Vēl viena nedaudz aizmirsta padomju laika ēdnīcu klasika ir augļu kompots. Lai gan tā vēsture ir gluži cita – vārds kompots cēlies no franču valodas, kur ar šo terminu apzīmē ne vien augļu dzērienus, bet arī ogas un augļus stiprā cukura un garšvielu sīrupā.
Tā nu nesmādē padomju proletāriešu un franču augstmaņu dzērienu. Un neiestrēgsti pie pazīstamā – ābolu vai žāvētu augļu kompota. Lūk, dažas interesantākas variācijas.

Ingvera un melones kompots
1 vidēja melone (piem., Galija)
3 cm ingvera saknes
½ glāze brūnā cukura
1 laims

Ingveru nomizo un sasmalcini. Melones mīkstumu sagriez kubiņos. Uzvāri no cukura un trim glāzēm ūdens sīrupu. Pievieno ingveru un laima sulu, kā arī miziņu. Ļauj divas stundas ievilkties un nokās. Meloni ievieto ledusskapī atdzesēties. Izņem augļa gabaliņus, saliec krūzītēs un pārlej ar sīrupu.

Dažādu augļu kompots
200 g zemeņu
200 g saldo ķiršu
¼ ananasa
1 bumbieris
5 graudiņi smaržīgo piparu
2 krustnagliņas
1 kanēļa standziņa
1/2 glāzes cukura

Uzvāri trīs glāzes ūdens, kam pievieno cukuru un garšvielas. Ļauj stundu ievilkties un tad nokās. Nomizo bumbieri un sagriez gabaliņos. Tāpat izdari ar ananasu. Ķiršus atbrīvo no kātiņiem un kauliņiem, bet zemenes no kauslapiņām. Visas ogas nedaudz sagriez un aplej ar sīrupu. Uzkarsē līdz viršanas temperatūrai un nocel no uguns. Pirms pasniegšanas atdzesē.

Pina kolada
60 ml kokosriekstu piena
30 ml ananasu sulas
2 ananasu šķēlītes
1 tējkarote muskavado (brūnā) cukura (var nopirkt lielveikalos)
ķirši glāzes dekorēšanai
ledus gabaliņi

Ananasu sagriez gabaliņos. Pievieno citas sastāvdaļas un visu kārtīgi sablendē. Lej atdzesētās glāzēs. Pirms pasniegšanas pievieno ledusgabaliņus un izdekorē glāzes ar ķiršiem.

Arbūzu gardums
1 liela šķēle arbūza
75 g saldētu zemeņu
50 g saldētu avenes
½ glāze gāzēta minerālūdens
1 ēdamkarote zemeņu sīrupa
ogas dekorēšanai

Arbūzu attīri no sēkliņām. Ūdeni atdzesē un pievieno ogām. Visu kārtīgi sablendē un pasniedz vēsās glāzēs, kas dekorētas ar svaigām ogām.

2 komentāru
  1. mans kokčiks ir un paliks Pina Colada :)) bet pārējām ar nav ne vainas,buus majas jaauzmeistaro!!!

Komentēt absolut Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.