Ātri, ērti, viegli – gardumi no KĀRTAINĀS mīklas

Ja esi īsta gardēde, tad zini, cik labi garšo kārtainās mīklas pīrādziņi, smalkmaizītes un citi izstrādājumi. Tie gluži vai paši prasās mutē, bet, ātri apēsti, nereti mutes kaktiņā atstāj nodevīgu drupaču. Apēšanas prieks ir īss, bet mājās gatavojot šo mīklu vari virtuvē pazust uz vairākām stundām.
Ne mazāk garšīgus pīrādziņus, tikai iztiekot bez garā ievada, vari cept no sasaldētām kārtainās mīklas plāksnēm. Tas ir tik viegli un ātri! Nepaspēsi pat attapties, kad virtuvē smaržos pēc svētkiem.
Saldētas kārtainās mīklas plāksnes ir nopērkamas visos lielveikalos. Vidēji iepakojumā ir 4 – 6 plāksnes.
Vari pat ledusskapī saldētavā turēt paris iepakojumus, jo tas būs lielisks veids, kā pacienāt negaidītus ciemiņus vai dažkārt aizstāt garo ēst taisīšanu. Piedāvājam vairākas receptes, kuras noderēs gan kā pamatēdiens, gan uzkodas. Lai gan deserta kūka ar avenēm ir jāgatavo ilgāk, tici, tas būs to vērts. Esi radoša un variē ar dažādām garšu kombinācijām.
Padoms! Ir pieejamas gan ar, gan bez rauga kārtainās mīklas plāksnes. Vieglāk gatavot būs, ja ņemsi bez rauga.
Vislabāk rīkoties ar mīklu būs tad, ja atlaidināsi to pavisam nedaudz. Pilnīgi atkausēta tā nepakļausies formas izveidei, būs lipīga un staipīga.
Cepot jāuztur vienmērīgi augsta temperatūra. Ja tā būs par zemu, mīkla izkaltīs un ēdiens zaudēs savu garšu.
 
Siera kruasāni
4 plāksnes kārtainās mīklas
200 g siera (pēc pašas vēlmes, bet labi kūstošam)
1 ola pārziešanai
Mīklas plāksnes nedaudz atlaidina, kārtīgi izrullē un sagriež garos trīsstūros. 1/3 siera sarīvē uz rupjas rīves, pārējo sagriež plānās šķēlēs.
Mīklas trīsstūrim uzliek vienu siera šķēli. Sāk tīt ar platāko malu, līdz izveidojas kruasāns. Katru izveidoto kruasānu apsmērē ar olu un pārber ar sarīvēto sieru. Liek krāsnī un cep190 grādu temperatūrā ( apmēram 15 minūtes.)
Padoms! Tādā pašā veidā var cept klasiskos kruasānus vai kruasānus ar šķiņķi.
 
Vistas fileja mīklas kažociņā
2 vistas filejas
4 plāksnes kārtainās mīklas
1 ēdamkarote sviesta
1 ēdamkarote medus
1 ēdamkarote sinepju
sāls, pipari
1 ola pārziešanai
Katru vistas fileju sagriež 4 vienādos gabalos. Uz pannas sakarsētā sviestā nedaudz apcep, pēc garšas pieber sāli un piparus. No medus un sinepēm sagatavo mērci. Tajā izviļā filejas gabaliņus un ietin iepriekš izrullētā mīklā, kas piegriezta atbilstoši fileju izmēriem. Sagatavotos vistas gabaliņus apziež ar olu, liek krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep ~ 20 minūtes.
Padoms! Mīklas kažociņā var ietīt arī apceptu cūkgaļu vai malto gaļu, tikai tad jāpalielina cepšanas ilgums līdz 30 – 35 minūtēm.
 
Ābolu pīrāgs ar pudiņa krēmu vidū
6 plāksnes kārtainās mīklas
2 lieli āboli
200 ml piena
1 paciņa vaniļas pudiņa pulvera
20 g maltu mandeļu
50 g marcipāna
4 ēdamkarotes cukura
1 olas dzeltenums
1 tējkarote kanēļa
Daļēji atlaidinātu mīklu izklāj veidnē tā, lai veidojas arī pacelta 3 cm augsta maliņa. Mīklu sadursta ar dakšiņu.
Pudiņa gatavošana: 1/3 piena sajauc ar pudiņa pulveri, 2 ēdamkarotēm cukura un kārtīgi samaisa. Atlikušo pienu uzvāra, pievieno pudiņu un karsē līdz tas vienmērīgi sabiezē. Beigās pievieno iepriekš sakultu olas dzeltenumu, mandeles un rupji sarīvētu marcipānu.
Sagatavoto krēmu iepilda mīklas formā, dekorē ar plānām ābolu šķēlītēm. Pāri visam pārkaisa kanēli un atlikušo cukuru. Cep ~30 minūtes 200 grādu karstumā.
Padoms! Ābolu vietā var izmantot bumbierus.
 
Deserta kūka ar avenēm
6 plāksnes kārtainās mīklas
200 g biezpiena
1 ola
2 ēdamkarotes vaniļas cukura
5 ēdamkarotes cukura
100 g saldā krējuma
200 g jogurta (bez piedevām)
2 tējkarotes želatīna
Liela krūze ar avenēm
Veidnē ieklāj foliju, kas noziests ar eļļu. Malas pārloka pāri veidnei. Tad ieklāj mīklu, lai tā būtu pāri veidnes malām. Sabaksta ar dakšiņu un 200 grādu karstumā cep gatavu.
Krēma pagatavošana: olu saputo ar cukuru, vaniļas cukuru, iemaisa jogurtu, biezpienu un uzbriedinātu želatīnu. Uzmanīgi iecilā arī saputotu krējumu.
Kad mīkla izņemta no veidnes un atdzisusi, tajā liek sagatavoto masu. Liek ledusskapī sastingt. Kūkas augšpusi dekorē ar avenēm.
Padoms! Aveņu vietā var izmantot jebkuras citas ogas. Ja vēlas, arī gatavojot masu, var pievienot pāris odziņas.

7 komentāru
  1. Esmu gatavojusi siera kruasānus. tāpat labi sanāk arī, ja pilda ar gaļu vai malto gaļu, āboliem. Pārējās receptes izskatās ļoti gardi. Būs jāpamēģina!

  2. Man vislabāk patīkas tā mīkla, kas ar raugu, tā bezraugu – pliekana un “bez dvēseles”.

  3. Fantastiska vistas fileja mīklas kažociņā!!! Ņom ņom!!! Ārkārtīgi gardi, paldies par recepti!!!

Komentēt ņamma Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.