ĀBOLU saldie ēdieni – 3 labas receptes

Šobrīd ir īstais laiks, lai pieēstos pilnu vēderu ar pašmāju āboliem, kas ir gan gardi, gan veselīgi. Lai gan to raža šogad nav tik bagātīga, kā tas bija pagājušajā rudenī, tomēr pietiks, ko saēsties gan svaigā veidā, gan sagatavot dažādos desertos par prieku visai ģimenei!
Āboli satur ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, turklāt tie ne tikai ir veselīgi, bet izmantojami arī skaistumkopšanā un dziedniecībā. Ābolos ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs un palīdz samazināt holesterīna līmeni. Ābols mazina apetīti, tāpēc, apēdot to neilgi pirms ēdienreizes, nebūs tik liela iespējamība pārēsties. Šie augļi ir lielisks našķis, jo tajos ir maz kaloriju, bet ļoti daudz vitamīnu – neskatoties vai ābols ir skābs, vai salds. Ābols ir arī ļoti labs kālija avots, kā arī palīdz alerģiskiem bērniem, jo nomāc histamīna veidošanos un izdalīšanos. Šobrīd, kad iespējams ēst pašmāju ābolus, labāk tos ēst ar visu mizu, jo tieši miza ir bagatīgākais C vitamīna avots. Augļus ilgi uzglabājot, C vitamīns pamazām pazūd, tāpēc ieteicams ābolus ēst pēc iespējas svaigus. Visbagātīgākā C vitamīna deva ir Antanovkas ābolos. Ābols labi palīdz kuņģim tikt galā ar trekniem ēdieniem, jo tas palīdz gremošanas sistēmai ar pārstrādes procesiem, tāpēc ābolu ieteicams apēst pēc treknu ēdienu baudīšanas.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka katru dienu apēdot vienu ābolu, krietni samazinās risks saslimt ar krūts vēzi, kā arī tam piemīt pretalerģiska un pretiekaisuma ietekme. Ābolu ēšana stimulē arī matu augšanu un aizkavē novecošanās procesus. Pēdējā laikā ļoti populāra ir kļuvusi arī ābolu diēta, kam šobrīd ir piemērotākais laiks – šā diēta vispārēji atjauno organismu, iztīra gremošanas sistēmu un stabilizē asinsspiedienu. Protams, nedrīkst nodoties pārmērībām un nedēļu ēst tikai ābolus.
Svaigi spiesta ābolu sula ir tik pat veselīga kā pats ābols, tāpēc vitamīnus var uzņemt arī šādā veidā. Jāatceras vien tas, ka svaigi spiestu sulu vēlams izdzert nekavējoties vai 5 – 10 minūšu laikā, jo pēc tam tā zaudē savas labās īpašības un vitaminizētais dzēriens var kļūt pat kaitīgs. Svaigi spiestā ābolu sulā ir ļoti daudz dzelzs, kas gaisā ļoti ātri oksidējas. Ābolu sula aizkavē nierakmeņu veidošanos un sārņu uzkrāšanos organismā, samazina holesterīna līmeni, uzlabo asins sastāvu un tā tiek rekomendēta pret zarnu trakta un kuņģa infekcijām.
Lai gan āboli, kā jau iepriekš minēts, visveselīgākie ir tieši svaigā veidā, tomēr ir daudz un dažādas receptes, ko no āboliem iespējams pagatavot – salāti, kūkas, saldie ēdieni, arī vienkārši žāvēti un cepti āboli.
 
Ābolu drumstalkūka
Nepieciešams mīklai:
3 glāzes miltu
1 glāze cukurs
1 ola
200 gramu margarīna (auksts, cietais, cepšanai paredzētais)
šķipsniņa soda
1 paciņa vaniļas cukura
Virs mīklas liekamie produkti:
4 – 5 lieli āboli
1,5 glāze cukura
kanēlis
 Pagatavošana:
Visas mīklas sastāvdaļas saliek bļodā un ar roku samīca, kamēr izveidojas tādi kā birzumiņi. Uz pannas uzklāj cepamo papīru un apmēram 2/3 no visas birzumiņu masas ber uz pannas. Tad liek kārtu diezgan sīki sagrieztus ābolus, uzber 1,5 glāzi cukura, kanēli (pēc garšas) un uzkaisa pa virsu pārējos bļodā palikušos birzumiņus. Cep 40 minūtes 180 grādu temperatūrā.
 
Ātrā ābolu zapte ar iebiezināto pienu
Nepieciešams:
2,5 kg ābolu
0,5 kg cukura
1 paciņa vaniļas cukurs
1 kārba iebiezinātā piena
 Pagatavošana:
Ābolus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katlā, pieber cukuru un vaniļas cukuru un, regulāri maisot, vīra, kamēr āboli mīksti un gandrīz izšķīduši un veidojas zapte. Tad to atstāj nedaudz padzist, apmēram 10 – 15 minūtes, pieliek iebiezināto pienu un visu sajauc kopā.
 
Ābolu-maizes pudiņš
Nepieciešams:
3 šķēles tostermaizes vai kliju tostermaizes (var nogriezt garoziņu)  
1 nomizots un daiviņās sagriezts ābols bez sēklotnes
2 ēdamkarotes rozīņu vai žāvētu plūmju
½ glāze piena
1 ola
2 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa kanēlis, muskatrieksts
 Pagatavošana:
Ar taukvielām iesmērētā nelielā cepamajā traukā kārto salauztu vai kubiņos sagrieztu maizi. Pa virsu uzber ābolus, rozīnes vai žāvētās plūmes. Samaisa pienu, olu, cukuru, muskatriekstu, kanēli un pārlej maizei un žāvētiem augļiem. Ļauj nostāvēties 10 minūtes. Pārklāj ar foliju un cep cepeškrāsnī 20 min. 180C temperatūrā, tad noņem foliju un cep vēl 20 min. Nedaudz atdzesē un pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu.
 
9 komentāru

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.