9 veselīgas un gardas SAKŅU ēdienu receptes

To zina visi – lai uzturs būtu veselīgs un daudzveidīgs, tajā jāiekļauj dažādi dārzeņi. Rudens un ziemas mēnešos atrast alternatīvu pēc bagātīgās vasaras nav viegli, taču ir iespējams. Tā vietā, lai snaikstītos gar veikalu plauktiem pēc ievestajiem tomātiem un gurķiem, novērtē pašmāju labumus. Šobrīd ir īstā sezona kāļiem, seleriju saknēm, rāceņiem un rutkiem. Negribas atzīt, bet liela daļa esam šīs saknes pavisam izskaudušas  no savas ēdienkartes un īsti pat nezinām, kā pagatavot.

Lielveikalos tās sastopamas reti, tāpēc drošāk doties uz tirgu. Tur varēsi izvēlēties, ko tad īsti ņemt un cik daudz. Tomēr skaties, lai tās nav pāraugušas, kļuvušas koksnainas. Pērkot šīs saknes, der iegaumēt, ka tie ir izteikti ziemas dārzeņi, tāpēc par glabāšanu nevajadzētu uztraukties. Vienīgi tie jānovieto vēsā vietā, citādi ar laiku savītīs.

Visi šie dārzeņi bagātīgā daudzumā satur  C vitamīnu un ir nenovērtēti enerģijas avoti. Saknes centrs (serde) ir  bagāta ar šķiedrvielām, tāpat citas vērtīgas uzturvielas atrodas zemmizas kārtā. Lai saglabātu visas šīs vielas, centies mizot tos ļoti plānā kārtiņā.

Katra no šīm saknēm atšķiras ar savām, specifiskām garšas niansēm. Tāpēc sākumā nāksies eksperimentēt, kā pagatavotas tev tās garšo labāk. Varbūt priekšroku dosi tikai svaigā veidā ēdamām. Seleriju sakne ir stipra, tāpēc jālieto mazās devās. Tāpat arī rutkam ir sava īpatnība  – izteikts sīvums. Selerija pēc garšas ir atpazīstama un savdabīga, savukārt kālis parasti garšo visiem – ja to labi pagatavo, tas spēj aizstāt tik pierastos kartupeļus.

Seleriju mērce
Sastāvdaļas:
selerijas sakne
75 g sviesta
30 g miltu
0,5 l piena
3 ēdamkarotes sinepju
75 g rīvmaizes
sāls un pipari

Pagatavošana: Seleriju nomizo, sagriež salmiņos un 15 minūtes vīra ūdenī, kuram pievienotas 2 ēdamkarotes sāls. Kad selerijas gatavas, tās nokāš un nedaudz apcep sviestā (apmēram pus minūti). Pannā pievieno pienu, iejauc miltus, pieliek sinepes un piparus pēc garšas. Vāra uz mazas liesmas, kamēr mērce sabiezē.

Seleriju salāti ar vistu
Sastāvdaļas:
2 vidējas selerijas saknes
2 skābēti gurķi
300 g vistas filejas
150 g skāba krējuma
75 g miltu
25 g sviesta
sāls un pipari

Pagatavošana: Novārītu un atdzesētu selerijas sakni sagriež salmiņos. Nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju apber ar sāli un pipariem, apviļā miltos un cep sviestā, kamēr gatava. Tad tā iegūs zeltaini brūnu izskatu. Sagrieztu seleriju, gurķus un gatavo vistas fileju sajauc ar krējumu.

Rutku – siera salāti
Sastāvdaļas:
2 melno rutku saknes
200 g čedaras siera
krējums
sāls

Pagatavošana: Rutkus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves, sieru uz rupjās. Sajauc visu kopā un pievieno krējumu un sāli pēc garšas.

Rutku piena zupa
Sastāvdaļas:
2 melno rutku saknes
1 sīpols
1 l piena
sāls
kartupeļi

Pagatavošana: Rutkus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves skaidiņās. Sarīvētajai masai pievieno sāli pēc garšas un paspaida, lai izdalās sula. Atstāj uz 10 minūtēm ievilkties. Tad satecējušo sulu nospiež, un masai pievieno sīki sagrieztu sīpolu, pārlej visu ar pienu. Ēd kopā ar karstiem kartupeļiem.

Pildīts rācenis ar sēnēm un mērci
Sastāvdaļas:
4 vidēji lieli rāceņi
300 g sēņu
2 vidēji lieli sīpoli
100 g sviesta
60 g miltu
1 ola
100 g rīvmaizes
sāls un pipari
75 g krējuma

Pagatavošana: Rāceņus nomizo un novāra vājā sālsūdenī, lai tie gandrīz mīksti, nolej ūdeni un atdzesē. Katram rācenim nogriež augšējo daļu kā cepurīti un izdobj vidu. Smalki sagrieztas sēnes apcep 50 g sviestā, pievienojot sagrieztu sīpolu, cieti vārētu, saberztu olu un rīvmaizi. Kad masa gatava, to pilda rācenim „vēderā” un uzliek atpakaļ nogriezto „cepurīti”. Pannā ar taukvielām un nedaudz ūdeni pildītos rāceņus nedaudz pasautē (apmēram 10 minūtes).

Mērces pagatavošana: 2 ēdamkarotes miltu apcep atlikušajā sviestā. Atšķaida ar rāceņu buljonu un krējumu. Mērci pārlej pār rāceņiem.
 
Sautēti rāceņi un burkāni
Sastāvdaļas:
200 g rāceņu
200 g burkānu
100 g sviesta
2 glāzes buljona
200 g skāba krējuma
cukurs pēc garšas
baltmaize

Pagatavošana: Rāceņus un burkānus nomizo, sagriež plānās ripiņās. Pirms sautēšanas rāceņus applaucē. Visu kopā sautē sviestā un buljonā, līdz tie mīksti. Kad gatavi, tiem pievieno skābo krējumu un cukuru pēc garšas. Pasniedz kopā ar baltmaizes grauzdiņiem.

Sautēti kāļi ar medu un riekstiem
Sastāvdaļas:
300 g kāļa
20 g riekstu
20 g sviesta
60 g medus

Pagatavošana: Kāļus nomizo un sagriež sākās skaidiņās, sautē sviestā, kamēr tie gandrīz mīksti. Tad pievieno medu un sautē līdz tie gatavi. Iegūto masu pārkaisa ar sasmalcinātiem grauzdētiem riekstiem. Vislabāk garšos ar lazdu riekstiem vai mandelēm.

Kāļu – apelsīnu salāti
Sastāvdaļas:
1 vidēji liels kālis
1 gatavs apelsīns
30 g rozīnes
3 ēdamkarotes valriekstu eļļas

Pagatavošana: Nomizotus kāļus sarīvē uz rupjās rīves. Apelsīnus nomizo un sagriež nelielos kubiciņos. Pievieno izmērcētas rozīnes un eļļu.

Kāļi ar sieru – sacepums
Sastāvdaļas:
500 g kāļu
100 g skābais krējums
50 siera (pēc pašas izvēles)
2 olas
sāls

Pagatavošana: kāļus nomizo un sagriež skaidiņās, apcep sviestā un sautē, kamēr gatavi. Olas sakuļ, pievieno skābo krējumu, sarīvētu sieru un sāli pēc garšas, visu samaisa. Ar iegūto masu pārlej gatavos kāļus un cep cepeškrāsnī 180 C temperatūrā, līdz sacepums gatavs.

Saistītie raksti

6 komentāri
  1. šos dārzeņus tiešām neesmu savā uzturā iecienījusi lietot bet izlasot jūsu receptes.radas ideja izmegjinat un risket,varbut tomer iegarshosies!Paldies

  2. Ja vien es te neko nejaucu, kali ir tie, kas dzelteni ar zalganu augsinu, savukart raceni, tie kas gandriz balti ar lilligu augsinu. Garsa lidziga. Kali pec strukturas lidzigi burkaniem, raceni – redisiem.

  3. diezgan interesantas receptes it īpaši kālis ar apelsīniem. Paldies par receptēm bus mazliet jāienes kāds jaunums ikdienas virtuvē!

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.