8 svarīgi GRILĒŠANAS KNIFI vislabākajam rezultātam

Kas gan tā būtu par vasaru, ja netiktu grilēta gaļa, vai ne? Mēs visas it kā zinām, kā tas jādara. Un tomēr – pastāv knifi, ko ņemt vērā, lai gaļa sanāktu izcila! Šoreiz – par tiem!

ĪSTAIS IZMĒRS. Šašlika gabaliņu īstais izmērs esot 3-4cm. Ja sagriezīsi gaļu mazākos gabaliņos, tā sadegs un rezultāts būs sīksts. Ja gabaliņi būs lielāki – tos vajadzēs ilgāk cept, kas arī beigās var draudēt ar sīkstumu un labas garšas zudumu.

LABA MARINĀDE. Marinādes uzdevums ir padarīt gaļu mīkstu un sulīgu. Mīksta gaļa kļūst no skābēm, piemēram, citrona, kefīra, jogurta, etiķa, ābolskābes, gurķu marinādes u.tml. Sulīgumu gaļai piedod, piemēram, laba un kvalitatīva eļļa. Un, protams, neviena marināde nevar iztikt bez garšvielām. Derēs dilles, pipari, sīpoli, ķiploki, majorāns u.tml. Starp citu – labai marinādei sāls nemaz neesot vajadzīgs. Lasi arī – 6 dažādas ŠAŠLIKA MARINĀDES vistas, cūkgaļas un liellopa gaļas šašlikam

MARINĒŠANAS ILGUMS. Šašlika meistari uzskata – par marinētu gaļu varam saukt tikai tādu gaļu, kas marinādē noturēta vismaz 24 stundas! Uz pāris stundām marinādē ielikt gaļa esot tikai ķēpāšanās ar labu mantu, jo jēgas no tā nekādas.

PAREIZI SASPRAUST. Vai zināji, ka nozīme ir arī tam, kā tu saspraud gaļu uz iesmiem? Meistari uzskata, ka ir. Pirmkārt, gaļa esot jāgriež perpendikulāri šķiedrai. Otrkārt – tā jāsprauž uz iesmiem paralēli šķiedrai. Treškārt, gaļas gabaliņi jāsprauž ļoti tuvu viens pie otra, teju ar spēku! Tas tamdēļ, ka cepot gaļa sarausies un, ja izveidosies lielas atstarpes, rezultāts nebūs tik sulīgs.

NEKAD KOPĀ AR DĀRZEŅIEM. Spraužot gaļu uz iesmiem pamīšus ar dārzeņiem, tiem pieļaut liela kļūda. Tas tādēļ, ka dārzeņu grilē pilnīgi citā temperatūrā, ja to dara kopā ar gaļu, tad dārzeņi sadegs, paliks sausi un negaršīgi. Dārzeņus grilē atsevišķi, uz mazākas uguns, turklāt – trīs reizes ilgāk kā gaļu!

KNIFS AR AUKSTU ŪDENI. Pirms liec saspraustos iesmus uz grila, iemērc uz brīdi tos ledusaukstā ūdenī. Aukstais ūdens aizvērs gaļas šķiedras, pēcāk uz grila veidoties kraukšķīga garoziņa, kas palīdzēs gaļai iekšpusē palikt sulīgai un mīkstai. Galvenais pēc aukstā ūdens gaļu likt uz jau iekurtām, karstām oglēm.

TIKAI VIENS GALVENAIS. Par šašlika cepšanu atbildību jāuzņemas tikai vienam cilvēkam! Ja lietas darīs divi un vairāk cepēju, tad ir gandrīz droši, ka gaļa neizdosies tika garda, cik vajadzētu!

JA ZIVIS, TAD ĪSTĀS. Un visbeidzot – ja tev garšo grilētas zivis, tad zini, ka jāizvēlas treknās – lasi, foreli, mencu. Tās izdodas sulīgākas. Zivīm laba marināde sanāk no citrona sulas, sāls un dillēm. Lasi arī – 3 grilētas ZIVS receptes

9 komentāru
  1. 1. bildē attēlota gaļa pamīšus ar sīpoliem. Padomos teikts, ka gaļu ar dārzeņiem kopā grilēt nevar.
    2. Dārzeņus esot jāgrilē 3reiz ilgāk par gaļu?!? Jūs to nopietni? :))
    3. Meistari ir dažādi, citi atkal uzskata, ka pilnīgi pietiek ar īsu brīdi marinādē- ja vēlies just arī gaļas nevis marienādes vien garšu.

  2. Dārzeņi ir jāgrilē ilgāk, bet uz mazākas liesmas – es parasti vēl salieku folijā un sasutinu tā kā!

  3. Man trukst vardu… Tas par ko jus runajat nav sasliks! Vismaz tradicionali,nav!!! Saslika dzimtene to ta nesauc. Ja neziniet kas jadara ar galu lai so edienu sauktu par sasliku,tad pajautajiet kadam gruzinam,armenim,azerbedzanim,utt. Vajag izdomat savu nosaukumu sadai galai.Ne viss ko cep uz iesma ir sasliks.

  4. esmu nesaprašanā. Tikko lasīju viena šefpavāra ieteikumus, viņš saka, ka gaļa jāsprauž ar atstarpītēm, nedrīkstot blīvi kopā.

  5. īstais šašliks,ja par īsto mēs varam uzskatīt to kuru cepj gruzīni osetīni,dagestānieši uc augstkalnu kaukāzieši(un man labpatīkās tieši šo šašliku uzskatīt par īsto)netiek marinēts vispār.nu un ja tiek tad tikai piecas minūtes.par 24 stundām-tik ilgi ir jāmarinē ja gaļa ir jau kārtīgi iesmakusi un tev vajag izskalot smacinieku ārā.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.