8 sulīgi gardu SALĀTU receptes VASARAI

Vasara ir laiks, kad mūsu ikdienas maltītes var būt vieglākas, gaisīgākas, kā arī svaigākas! Šoreiz espati.lv tev ir apkopojis un piedāvā astoņas lieliskas, nedaudz eksotiskas, un katrā ziņā atšķirīgas salātu receptes – izmēģini! Siltajās vasaras dienās nav nekā gardāka par sulīgu un interesantu salātu šķīvi – patiks gan tev, gan tavai figūrai!
 
VISTAS UN PERSIKU SALĀTI AR PIPARMĒTRU MĒRCI
Pagatavošanas laiks – aptuveni 25 minūtes.
Sastāvdaļas
– 3 vidēji mīksti, nomizoti un kubiņos sagriezti persiki, aptuveni 2 tases apceptas vai grilētas, kubiņos sagrieztas vistas gaļas (vislabāk krūtiņas), 1 vidēji liels, notīrīts un sagriezts gurķis, viena ēdamkarote sasmalcinātu sarkano sīpolu, piparmētru mērcei – baltvīna etiķis, viena ēdamkarote citronu sulas, cukurs, sāls un pipari, sakapātas piparmētru lapas, dažas salātu lapas.
Pagatavošana
– lielā bļodā sajauc visas salātu sastāvdaļas – vistu ar persikiem, sīpoliem un gurķiem. Mērci pagatavo izmantojot mikseri vai blenderi, kurā tad sajauc visas mērces sastāvdaļas – piparmētru lapas ar vīna etiķi, sāli, cukuru un pipariem, variējot ar garšām pēc savas gaumes. Mērci pārlej pāri salātiem un liek visu ledusskapī, lai labi atdzesētu. Pasniedzot uz šķīvja izkārto salātu labas, tad liek salātus.
 
SPINĀTU UN AVEŅU SALĀTI
Pagatavošanas laiks
– aptuveni 25 minūtes.
Sastāvdaļas
– aptuveni 6-8 tases svaigu, saplucinātu spinātu, 3 tases svaigu, uz pusēm sagrieztu aveņu, 3 kubiņos sagriezti kivi, 3 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes aveņu etiķa, 2 ēdamkarotes aveņu ievārījuma, 1 plānās šķēlēs sagriezts sīpols, 4 ēdamkarotes grauzdētu mandeļu, nedaudz salātu grauzdiņu, pipari.
Pagatavošana
– bļodā ar ciešu vāku lej etiķi, eļļu, ievārījumu un piparus, vāku noslēdz un bļodu kārtīgi sakrata. Lielā salātu bļodā liek spinātus, 1,5 tases aveņu, 2 ēdamkarotes mandeļu un sīpolus. Visu samaisa un augšdaļā izkārto atlikušās avenes, mandeles, kivi un grauzdiņus. Aplej ar iegūto mērci un pasniedz nekavējoties!
 
ARBŪZU UN DAŽĀDU AUGĻU SALĀTI
Pagatavošanas laiks
– aptuveni 20 minūtes.
Sastāvdaļas
– 2 nelieli arbūzi, vīnogas bez kauliņiem, daži banāni, daži āboli, konservēti ananāsi, kā arī citi iecienīti augļi – pēc izvēles.
Pagatavošana
– visas minētās sastāvdaļas jauc kopā, bet bļodas vietā izmanto pašus arbūzus – tos sagriež gareniski uz pusēm, iztīra mīkstumu (ko pievieno salātiem), un tādējādi iegūst 4 eksotiskas bļodas. Jauniegūto bļodu maliņas var ar nazi izcakot, lai iegūtu vēl interesantāku skatu.
 
ZEMEŅU UN FETAS SIERA SALĀTI
Pagatavošanas laiks
– aptuveni 15 minūtes.
Sastāvdaļas
– svaigas, uz pusēm vai četrās daļās sagrieztas zemenes, kubiņos sagriezts fetas siers, 1 galviņa romiešu salātu (vai citu – pēc izvēles), augu eļļa, 2 ēdamkarotes brūnā cukura, 2 ēdamkarotes balzamiko etiķa, nedaudz aveņu etiķa, aptuveni 1 tējkarote sinepju, 1 tējkarote medus, 2 daiviņas smalki sakapātu ķiploku, 1 tase mandeļu, nedaudz sasmalcinātu.
Pagatavošana
– uz pannas ber mandeles un apgrauzdē viegli brūnas, atdzesē. Vienā bļodā pagatavo mērci jaucot kopā ķiplokus, medu, sinepes, aveņu etiķi, balzamiko etiķi, brūno cukuru un augu eļļu. Otrā bļodā sajauc salātus, zemenes, fetas sieru un grauzdētās mandeles, pārlej ar mērci un pasniedz nekavējoties.
 
GRILĒTAS VISTAS SALĀTI AR SEZONAS AUGĻIEM UN OGĀM
Pagatavošanas laiks
– aptuveni 20 minūtes.
Sastāvdaļas
– vistas fileja, tase pekanriekstu, sarkanvīna etiķis, pustase baltā cukura, augu eļļa, sakapāts neliels sīpols, tējkarote sinepes, sāls, pipari, salāti – pēc izvēles, sezonas augļi vai ogas – pēc izvēles (piemēram, zemenes, avenes utt.).
Pagatavošana
– vistu sagrilē, taču raugās, lai tā nesanāktu pārlieku sausa. Pekanriekstus apgrauzdē uz pannas, līdz tie viegli brūni un sāk tīkami smaržot. Blenderī sajauc sarkanvīna etiķi, cukuru, augu eļļu, sīpolus, sinepes, piparus un sāli. Uz šķīvjiem kārto salātu lapas, tām virsū grilētos vistas gabaliņus, sezonas augļus un ogas, pekanriekstus un visu aplej ar mērci. Pasniedz nekavējoties, kamēr vista silta.

APGRAUZDĒTU TOMĀTU, FETAS SIERA UN ZAĻO PUPIŅU SALĀTI
Pagatavošanas laiks
– aptuveni 20 minūtes.
Sastāvdaļas
– ķiršu tomātiņi, fetas siers, zaļās pupiņas (pākšu pupiņas), olīveļļa, pipari, sāls, lauru lapas, sauja priežu riekstu, bazilika lapiņas, rukola, ēdamkarote sarkanvīna etiķa, 2 ēdamkarotes sinepju, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, pustējkarote medus.
Pagatavošana
– cepeškrāsni uzkarsē līdz 225 grādiem. Uz pannas kārto uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus, ar griezuma pusi uz augšu, apkaisa ar sāli, pipariem, nedaudz sasmalcinātām lauru lapām, aplej ar olīveļļu. Tomātiņus cep aptuveni 2 stundas, līdz tie ir sarukuši, sausi no ārpuses, taču mīksti iekšpusē. Priežu riekstus apgrauzdē uz pannas, līdz tie viegli brūni un sāk patīkami smaržot. Katliņā uzvāra ūdeni un liek tajā pupiņu pākstis, vīra aptuveni 3-5 minūtes, tā, lai pākstis nekļūtu mīkstas, bet paliktu kraukšķīgas, noņem no uguns un nekavējoties skalo ar aukstu ūdeni. Mērci gatavo sablenderējot sarkanvīna etiķi ar sinepēm, ķiplokiem un medu. Salātu bļodā kārto pupiņas, grauzdētos riekstus, tomātiņus, baziliku un rukolu, aplej ar mērci un liek virsū gabaliņos sagrieztu vai sadrupinātu fetas sieru.
 
APELSĪNU UN BUMBIERU SALDIE SALĀTI
Pagatavošanas laiks –
aptuveni 15 minūtes.
Sastāvdaļas
– aptuveni 2 glāzes svaigi spiestas apelsīnu sulas, pustase brūnā cukura, kanēļa standziņa, 4 lieli bumbieri, nomizoti un pārgriezti uz pusēm un atbrīvoti no serdēm, pustase svaigas avenes.
Pagatavošana
– katliņā uzsilda apelsīnu sulu kopā ar cukuru un kanēļa standziņu līdz vārīšanās temperatūrai. Samazina uguni un turpina vārīt maisot, līdz cukurs izšķīdis, liek iekšā bumbierus un vīra uz lēnas uguns aptuveni 15-20 minūtes. Bumbierus kārto uz šķīvja, apbārsta ar avenēm, pārlej ar savārīto šķidrumu, var pievienot arī saldējumu vai putukrējumu.
 
SVAIGIE BROKOĻU UN ROZĪŅU SALĀTI
Pagatavošanas laiks –
aptuveni 15 minūtes.
Sastāvdaļas –
2 galviņas svaigu brokoļu, 1 sarkanais sīpols, nedaudz bekona (pēc vēlēšanās), sauja rozīņu, sauja sasmalcinātu (rupji) mandeļu, majonēze, nedaudz baltā cukura, 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa.
Pagatavošana –
bekonu apcep, līdz tas kļūst viegli brūns un kraukšķīgs. Brokoļus sagriež nelielos gabaliņos, tāpat arī sīpolu, visu sajauc, pievieno rozīnes, riekstus un bekonu. Aplej ar mērci, kas pagatavota no majonēzes, nedaudz cukura un baltvīna etiķa (labi samaisot, lai cukurs būtu izšķīdis). Salātiem jāļauj ievilkties, pasniedz atdzesētus.
3 komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.