8 kļūdas virtuvē un padomi, kā tās novērst

No kļūmēm, kas atgadās darbojoties virtuvē, nav pasargāta neviena namamāte, ja nu vienīgi tā, kas virtuvei met garām lielu līkumu. Visos pārējos gadījumos noder mācīšanās no kļūdām, improvizācija un daži derīgi padomi. Šoreiz espati.lv ir apkopojusi tās tipiskākās kļūdas, kas visbiežāk atgadās darbojoties virtuvē, kad ēdiens it kā nesanāk gluži ārā metams, taču tam ir kādi būtiski defekti – garšā, izskatā, u. c. Ja tā ir atgadījies arī ar tevi, tad zini, reizēm defektus ir iespējams ne tikai novērst, bet arī pārvērst efektos! Izmēģini!

8 kļūdas virtuvē un padomi, kā tās novērst
Produkti neapcepas tik brūni, kā ticis iecerēts. Gan gatavojot dārzeņu ēdienus, gan gaļas vai zivju ēdienus, receptēs bieži vien iesaka ēdienu pirms sautēšanas apcept, lai tas sanāktu ne vien garšīgs, bet arī labāk izskatītos. Taču nereti gadās tā, ka kraukšķīgā un apetīti rosinošā brīnuma vietā dabūjam vien blāvus un ūdeņainus produktus, kas dažreiz pat draud izjukt. Kur ir problēmas cēlonis? Izrādās, ka tie var būt vairāki – vistipiskākā kļūda ir mēģināt pannā apcept brūnus pārāk daudz produktus vienlaicīgi. Likums – pārāk pilna panna nozīmē produktus bez smukā brīnuma, jo tvaikam, kas rodas cepoties nav vietas, kur izgarot, tas krājas, veido ūdeni un rezultātā produktu sautē, nevis apcep. Risinājums – vai nu lielāka panna, vai produktu apcepšana pa daļām. Otrs cēlonis šai kļūdai, var būt arī nepietiekoši uzsildīta panna – lai iegūtu brūnus produktus, tie jāliek uz pannas tad, kad taukvielas jau uzkarsušas un sākušas čūkstēt!

Vistas fileja, kas tikusi pārcepta. Tieši vistas fileja ir tā, kuru it kā ir visvieglāk un ātrāk pagatavot, taču tajā pašā laikā šis ir tas produkts, ko nereti sanāk pārgatavot. Ja arī tev ir sanācis pārcept vistas fileju un tā kļuvusi sīksta, tad zini, ka šādu defektu var visai labi pārvērst efektā! Izmēģini pagatavot garšaugu mērci – sajauc olīveļļu ar rupji sakapātu baziliku, timiānu, estragonu, piparmētrām, pētersīļiem. Vari izmantot arī citus garšaugus un to kombinācijas. Mērcei pievieno mazliet sāls, piparu un citronu sulas. Pārcepto fileju sagriez gabaliņos un aplej ar šo mērci! Šādi var gatavot arī siltos vistas salātus!

Izjukt draudoši kartupeļi.
Kļūda, kas noteikti ir piemeklējusi teju katru namamāti. Kļūdai iespējami vairāki risinājumi – pirmais un vienkāršākais ir pagatavot kartupeļu biezeni. Taču ir arī cits risinājums – kartupeļus uzmanīgi notecini, lielā pannā uzkarsē nedaudz olīvu vai riekstu eļļas, tauku vai sviesta, liek tajā kartupeļus un cep aptuveni 20 minūtes. Laiku pa laikam tos uzmanīgi apmaisi. Rezultātā sanāks kartupeļi ar jauku brūnumiņu apkārt, bet iekšā patīkami mīksti. Trešais variants – pārvērt gandrīz izjukušos kartupeļus improvizētā sacepumā, piemēram, šādā – kartupeļiem pievieno žāvētu gaļu, sīpolus, pārlej ar sakultām olām un cep, kamēr gatavs, pēc tam visu apkaisi ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Izteikti eļļaina garša. Lai gan produktu cepšana eļļas peldē netiek uzskatīta par pašu veselīgāko ēst gatavošanas veidu, taču būsim godīgas – reizēm, ko tādu eļļainu tomēr sakārojas. Kaut vai bēdīgi slavenos kartupelīšus frī, vai kādu virtuli, gluži kā amerikāņu filmās. Taču gatavojot šādus našķus mājās, nereti gadās, ka produkti sanāk ļoti eļļaini, tiem zūd garša un reizēm pat jūtams deguma aromāts un garša. Lai risinātu šo problēmu, ir jāizvēlas piemērota eļļa produktu cepšanai, kā arī tai jābūt sakarsētai īstajā temperatūrā. Šādai cepšanai derēs tāda eļļa, kurai ir augsts tā saucamais dūmu punkts – temperatūra, kurā eļļa sāk dūmot un degt. Piemērotākās eļļas produktu gatavošanai ir rafinēta rapšu, zemesriekstu, vīnogu sēkliņu, saulespuķu eļļas. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība – vai uz eļļas pudeles ir norādīts, ka tā paredzēta šādai ēdienu gatavošanai. Gatavos produktus ieteicams labi notecināt un vēl nosusināt papīra dvielī, lai maksimāli atbrīvotos no visas liekās eļļas.

Maize kļuvusi cieta.
Reizēm gadās, kad šķiet maize nupat nopirkta, bet jau palikusi cieta. Ko iesākt ar cietu maizi? Variantu ir daudz – sakaltušo maizi var sagriezt plānās šķēlītēs, likt uz plīts un cept 170 grādu temperatūrā aptuveni piecas minūtes, līdz tā kļūst kraukšķīga un ar zeltaini brūnu garoziņu. Tādu maizi var izmantot kā grauzdiņus vai sausiņus. Apkaltušu mazi var arī lieliski izmantot cepot gardas karstmaizes ar sieru u. c. iecienītām sastāvdaļām, galvenais ir tās nedaudz apziest ar margarīnu vai sviestu. No sakaltušas maizes var pagatavot arī rīvmaizi, bet no rupjmaizes – rupjmaizes kārtojumu. Patiesībā maize ir tas produkts, no kura vienmēr var izdomāt un pagatavot ko neparastu, interesantu un gardu – vajag tikai ļauties eksperimentiem!

Burkāni savārījušies ļengani. Līdzīgi kā ar kartupeļiem – arī burkāniem piemīt nejauka īpašība būt cietiem, bet te vienā mirklī jau sākt jukt ārā. Garša jau it kā šādā situācijā nemainās, tomēr ēdiena skats ir sabojāts. Pavāri iesaka nebīties no šāda defekta, bet pārvērst to īpašā efektā – liec galdā burkānu biezeni, kas pārkaisīts ar šķipsniņu sāls un Parmas sieru! Var arī likt burkānus blenderī un pagatavot biezeņzupu – pannā apcep dažus sasmalcinātus sīpolus, pievieno burkānu biezeni un buljonu, visu vāra aptuveni 15 minūtes. Beigās pieliek notecinātas konservētās baltās pupiņas.

Tomāti bez garšas.
Sevišķi ziemas laikā nereti ir situācijas, kad veikalos pirktie tomāti ir absolūti bezgaršīgi. Ko iesākt, ja gadījies nopirkt šādus tomātus? Izrādās, ka bezgaršīgu tomātu garšu un smaržu iespējas pastiprināt visai vienkāršā veidā – jātiek vaļā no liekā mitruma. Vienkāršākais variants ir viegli apžāvēt tomātus cepeškrāsnī kopā ar sāli un garšaugiem. Plīti izklāj ar cepamo foliju, uz tās kārto tomātu pusītes ar griezuma vietu uz augšu, uzkaisa sāli un svaigus sakapātus garšaugus. Liek cepeškrāsnī aptuveni 100 grādos un kaltē aptuveni divas stundas. Pirms pasniegšanas apslaka ar olīveļļu.

Makaroni garšo pēc gumijas.
Vai arī tev ir gadījies izvārīt makaronus, kurus nav iespējams saēst, jo tie garšo pēc gumijas? Sliktā ziņa ir tāda, ka šādā gadījumā neko daudz vairs iesākt nevar – ja makaroni nav pārlieku gumijaini, var mēģināt situāciju izlabot ar kādu labu mērci, kas novērstu uzmanību un garšas kārpiņas no gumijas struktūras, taču citādi – labāk uzvārīt makaronus vēlreiz. Iemesls, kādēļ makaroni sanāk kā gumija parasti ir viens – tie ir vārīti pārlieku mazā ūdens daudzumā. Lai izvairītos no šīs kļūdas ir jāizvēlas pietiekoši liels katls un makaroni jāliek jau burbuļojošā ūdenī tā, lai tie burtiski peldētu.

Saistītie raksti

3 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.