6 receptes, kad plikas OLAS vairs ēst NEGRIBĀS

Olu dienas klāt. Kad pirmās kaujas jau notikušas un olas notiesātas, nākas domāt, ko iesākt ar atlikumu. Par to arī būs šis stāsts.

Šķiet, nav vienkāršāka produkta par olām. Ja ledusskapī ir kaut pāris olu, tev garantētas vārītas brokastu oliņas vai sātīga vakariņu omlete. Bet, ja paķer vēl miltus, vari uzmeistarot tortes, biskvītus un pankūkas. Šķiet, ola ir  kļuvusi par vienu no mūsu virtuves stūrakmeņiem, bez kuras daudzas saimnieces savu darbu pat nevar iztēloties.
Ēdamas un garšīgas ir visu putnu olas, un dažkārt pārtikā tiek izmantotas pat bruņurupuča un čūsku olas, ne tikai mums pierastākās vistu olas.

Iegādāšanās un uzglabāšana

Pērkot olas, vienmēr ir vērts atvērt kastītes vāku. Lai gan glīti iepakotas, nereti gadās, ka starp apaļām un veselām olām iegūlusi kāda sānus pavērusi bēdu māsa.
Vēl vērts palūkoties, kur olas atrodas. Lai gan olu uzglabāšanas temperatūru mēdz norādīt visai plašu, ieteicamāk tās turēt ledusskapī, jo te olas nebojājas pat vairākus mēnešus. Tāpēc arī lielveikalā labāk izvēlies olas, kas glabātas aukstumvitrīnā, nevis tādas, kas saliktas kastē zāles vidū.
Arī pārnesot mājās, olas vēlams oriģinālajā iepakojumā ievietot ledusskapī, lai tās neuzsūktu tuvumā esošo produktu aromātus un nesabojātu pārējos produktus.
Un vēl, ja vēlies, lai olas uzglabātos ilgāk un cepot vai vārot dzeltenums atrastos vidū, uzglabā olas ar šauro galu uz leju. Tas liks dzeltenumam  iegulties tieši olas centrā un tas glabāsies svaigs ilgāk.
Olu svaigumu var arī pārbaudīt.  Ja ūdenī iegremdēsi olu, tā pati parādīs, cik veca ir. Svaiga ola nogrims,  nedēļu līdz divas veca nostāsies nedaudz slīpi ar strupo galu uz augšu. Ja ola stāv vertikāli ar spico galu lejā, tā ir aptuveni trīs nedēļas vai nedaudz vecāka. Bet veca ola uzpeldēs.
Vēl svarīgi ir apzīmējumi uz olu kastītes. Tie norāda, kādā veidā olas iegūtas. Rūpnieciski ražotas olas iegūtas no vistām, kas turētas krātiņos un nekad nav tikušas pastaigā. Mazliet labākas ir olas no brīvā vaļā turētām vistām, bet, ja vēlies iegūt olas no vistām, kas dzīvo laimīgu vistas dzīvi un nekad nav ēdušas mākslīgu vistu barību, saņēmušas antibiotikas un citus spēcīgus medikamentus, pērc olas no ekoloģiskām audzētavām.
Pēdējā laikā bieži redzami apzīmējumi māju vai lauku vistu olas. Tomēr patiesībā šis ir tāds pats nosaukums kā brīnumolas vai vēl kas cits, tāpēc nav vērts tam pievērst īpašu uzmanību.
Informāciju par olas rašanās apstākļiem vari izlasīt uz iepakojuma iekšējā vāciņa un arī uz olas marķējuma jābūt cipariņam, kas apzīmē olas dēšanas apstākļus (meklē paskaidrojumu, ko šis cipars nozīmē, uz paciņas).

Olu vārīšana

Šķiet, olas māk vārīt ikviens. Bet patiesībā tas nebūt nav tik vienkārši. Ne katrs to var izdarīt lieliski. Tātad, kas tev būtu jāzina par olu vārīšanu.
Olas vāri karstā, bet ne mutuļojošā ūdenī. Ne tikai tāpēc, lai nesaplēstu olu čaumalas, bet arī tāpēc, ka pārāk straujš ūdens padara olu baltumus sīkstus.
Zilais vainags ap olas dzeltenumu norāda uz to, ka olas ir pārvārītas vai arī jau vecas. Lai tāds neparādītos uz svaigām olām, tūlīt pēc vārīšanas olas atdzesē zem auksta, tekoša ūdens.
Ja vēlies, lai olas labi lobās, izmanto nedaudz vecākas. Jo ola vecāka, jo mazāk tajā skābes un čaumala no olas sāniem nolobās vieglāk.
Pirms vārīšanas olas jau laikus vēlams  izņemt no ledusskapja un ļaut sasilt līdz istabas temperatūrai. Ja vārīsi tikko no ledusskapja izņemtas olas, tās jāvāra par pāris minūtēm ilgāk, turklāt riskē, ka tās saplīsīs.
Ieteicamāk olas sākt vārīt aukstā ūdenī. Saliec tās katlā, aplej ar ūdeni, lai tas nosegtu vismaz 5 centimetrus virs olām, un vāri uz straujas uguns, līdz ūdens uzvārās. Tad samazini karstumu un turpini vārīt, līdz tās gatavas.
Lai olām būtu cieti viduči, tās jāvāra aptuveni 10 minūtes (sāc skaitīt no vārīšanas sākuma).
Pēc vārīšanas liec olas zem auksta, tekoša ūdens un turi tik ilgi, līdz vari olu paņemt rokā.
Lai olu labāk nolobītu, sāc to darīt no olas apaļā gala, cenšoties reizē ar čaumalu paķert arī olas plēvīti.
Vārītās un krāsotās olas būt labi izmantot aptuveni diennakts laikā. Pēcāk olas var būt jau bojātas un der tikai kā dekors.

Dažas elementāras receptes, kad plikas olas vairs neēdas

Olas sinepju mērcē
Kad tradicionālā olu piedeva majonēze jau apnikusi, pagatavo šo pikanto mērci. Porcija paredzēta aptuveni astoņu olu aizdaram.
2 marinēti gurķi
1 ēdamkarote kaperu
1 ēdamkarote sviesta
2 ēdamkarotes kviešu miltu
400 g piena
2 tējkarotes Krievu sinepju
½ sasmalcināta estragona
Sāls un pipari pēc garšas
Kressalāti

Gurķus un kaperus sīki sasmalcini. Katlā izkausē sviestu, uzsijā miltus un pievieno pienu. Vāra trīs minūtes, tad pievieno gurķu, kaperu maisījumu, sinepes un estragonu. Ja vēlies, vari pielikt mazliet sāli un piparus. Pasniedz pārlietu olām, kopā ar kressalātiem.

Pikantās pildītās olas
10 cieti vārītas olas
7 ēdamkarotes majonēzes
1 tējkarote laba baltvīna vai šampanieša etiķa
¼ tējkarote sinepju pulvera
2 tējkarotes Dižonas sinepju
¼ tējkarote Kajēnas piparu
¼ tējkarote karija pulvera

Olas noloba un abus galiņus nogriež, lai olu varētu uz tiem nostādīt. Pa vidu olu pārgriež uz pusēm. Olas dzeltenumus kopā ar visām piedevām sablendē virtuves kombainā viendabīgā masā un ar konditorejas maisiņu pilda atpakaļ olu pusītēs.

Mencu aknu salāti ar olu
Šī ir padomju laiku klasika. Iespējams, arī tavas garšas kārpiņas saglabājušas atmiņas par delikatesi, kuru jau sen nav nācies nogaršot.
1 kārbiņa mencu aknu konservu
2 cieti vārītas olas
1 puravs
Zaļumi pēc izvēles
Sāls un pipari pēc garšas

Mencu aknas un olas sagriez palielos gabalos. Puravu un zaļumus sasmalcini. Mencu aknas un olas liec salātu traukā un pārkaisi ar sāli un pipariem, kā arī zaļumiem.

Olu un seleriju salāti
4 cieti vārītas olas
150 g selerijas saknes
½ glāze skābā krējuma un majonēzes maisījuma
1 ēdamkarote loku
1 ēdamkarote diļļu

Novāri selerijas sakni, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Pievieno sakapātas olas, majonēzi un krējumu, kapātus lociņus un dilles. Samaisi un rotā ar olu šķēlītēm. Pasniedz ar grauzdētu maizi.

Redīsu un olu salāti

12 redīsi
2 ēdamkarotes skāba krējuma
1 ola
2 ēdamkarotes loku
Sāls un cukurs pēc garšas

Redīsus nomazgā un sagriez plānās šķēlītēs, pārkaisi ar sāli un cukuru, pievieno skābu krējumu un sasmalcinātus lociņus. Pārber ar kapātu olu.

Olu un tomātu salāti

4 olas
400 g tomātu
1/8 l kefīra
1 sīpols
100 g lociņu
Sāls un pipari pēc garšas

Nomazgā un sagriez tomātus šķēlēs. Liec salātu trauciņos. Pārkaisi ar rupji sakapātām olām (divus dzeltenumus atliec malā) sāli un pipariem. Kefīru samaisi ar sasmalcinātiem olu dzeltenumiem, sakapātiem lociņiem, sāli un pipariem.  Pārlej tomātiem un pasniedz atdzesētus. 

Saistītie raksti

2 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.