6 garšīgas KARSTO DZĒRIENU receptes

Rudens un ziema ir laiks, kad mums visvairāk kārojas pēc siltuma un omulības it visos dzīves brīžos. Kad aiz loga valdošie laika apstākļi nav tie iepriecinošākie, tad garastāvokli lieliski palīdzēs uzlabot kāds karsts un gards dzēriens, kas var būt gan vienkārši salds, gards un nevainīgs, gan arī ar nelielu alkohola piešprici, tā sakot – asinsrites uzlabošanai. Šoreiz espati.lv tev ir sagatavojusi 6 lieliskas karsto dzērienu receptes, kas sasildīs, uzmundrinās, radīs omulības sajūtu un vienkārši ļaus jauki pavadīt tumšos un vēsos vakarus – noteikti izmēģini! 

KARSTIE BEZALKOHOLISKIE DZĒRIENI


Karstais dzēriens ar ingveru


Šis karstais dzēriens tevi ne tikai kārtīgi sasildīs, bet arī lieliski palīdzēs aizbiedēt visas slimības un vīrusus, kuri tevi varētu būt nolūkojuši par savu mērķi. Kopā ar garšvielām un apelsīnu, ingvera garša šajā karstajā dzērienā nebūs pārlieku uzkrītoša, savukārt, ja esi liela ingvera mīļotāja, vari to pievienot arī vairāk, kā norādīts receptē. Medu šim dzērienam vēlams pievienot tad, kad tas nedaudz padzisis, lai nezustu medus vērtīgās īpašības. 

Sastāvdaļas – 30 g nomizotas ingvera saknes, 1 apelsīns, 1 kanēļa standziņa, neliels gabaliņš muskatrieksta, aptuveni 5 smaržīgie pipari, 1,5 l ūdens, 4 lielas tējkarotes medus. 

Pagatavošana – kārtīgi nomazgātam apelsīnam ar asu nazīti nogriež miziņu, pēc iespējas mazāk atstājot tai klāt balto daļu. Nelielos gabaliņos sagriež nomizoto ingvera sakni un kopā ar apelsīna miziņām liek katlā, pieliek garšvielas, pielej ūdeni un liek vārīties uz vidēji lielas liesmas. Kad dzēriens jau sāk burbuļot, nogriez liesmu pavisam nelielu un turpini dzērienu vārīt vēl aptuveni desmit minūtes. Pēc tam noņem dzērienu no liesmas un ļauj tam padzist, vienlaikus tas arī ievilksies. Kad dzēriens atdzisis līdz vēlamajai temperatūrai, lej to krūzēs, pievieno medu un tas ir gatavs baudīšanai! 

Karstā ābolu sula ar garšvielām

 
Tā kā aizvadītā vasara un rudens bija īsteni ražīgs visiem ābolu cienītājiem, tad gan jau pagrabā būs aizķērusies arī kāda burka ābolu sulas. Ja tādas tomēr nav, tad derēs arī pie tirgus tantes, vai veikalos nopērkamā ābolu sula. Karstais ābolu sulas dzēriens tumšajos un vēsajos ziemas vakaros ne tikai sasildīs tevi, bet arī apburs ar savu lielisko aromātu un noteikti ienesīs omulību ikvienās mājās. 

Sastāvdaļas – 4 personām būs nepieciešams 1 l ābolu sulas, 1 kanēļa standziņa, sauja žāvētu ābolu, aptuveni 4 krustnagliņas (ja tās tīk, var pievienot vairāk), aptuveni 4 smaržīgie pipari. 

Pagatavošana – Katliņā uzvāra sulu līdz vārīšanās temperatūrai. Pieber klāt garšvielas un ļauj ievilties aptuveni stundu, taču, ja ir laiks, var atstāt ievilkties pat uz nakti. Pirms pasniegšanas sulu atkal uzsilda gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, katrā krūzītē ieber dažus žāvētos ābolus un ielej sulu (ar vai bez garšvielām – pēc izvēles). 

Klasiskā karstā šokolāde 

Kas gan tā par kārtīgu ziemu, ja tās laikā netiek baudīta karstā šokolāde? Šis ir dzēriens, kuru iemīļojuši gan bērni, gan viņu vecāki un tas bijis liels gardums visos laikos. Patiesībā klasisko karstās šokolādes dzērienu ir neticami viegli un ātri pagatavot, turklāt emocijas, ko tas sniedz ir neaprakstāmas – izmēģini! 

Sastāvdaļas – 4 personām būs nepieciešams 1 l piena (ar augstu vai zemu tauku saturu – pēc izvēles), 120 grami smalki sakapātas melnās šokolādes, putukrējums un nedaudz birstoša kakao dekorēšanai. 

Pagatavošana – Pienu uzvāra katliņā, taču nedrīkst tam ļaut sākt burbuļot. Karsti pienu lej blenderī un pievieno sakapāto šokolādi – kuļ aptuveni minūti, līdz šokolāde ir pilnībā izkususi. Ja mājās nav blendera, tad šokolādi var bērt arī katliņā ar uzkarsēto pienu un aktīvi maisīt, līdz tā izkūst. Gatavo dzērienu lej krūzītēs un dekorē ar lielāku vai mazāku putukrējuma cepurīti (protams – pēc izvēles), kā arī uzbirdina nedaudz kakao. 


KARSTIE ALKOHOLISKIE DZĒRIENI 

Klasiskais karstais punšs

Vasaras vēsā un atspirdzinošā punša pārvērtības ziemas karstajā un lieliski sasildošajā dzērienā. Šis nu ir dzēriens, kas ir kā radīts dažādām ballītēm vēsajos ziemas vakaros, sevišķi pēc kārtīgas dienas, kas pavadīta baudot ziemas priekus svaigā gaisā. 

Sastāvdaļas – 75 ml melnās tējas, 125 g brūnā cukura, 100 g parastā baltā cukura, 500 ml baltvīna, 350 ml tumšā ruma, nedaudz citronu sulas (pēc garšas) un apelsīna vai citrona šķēlītes garnējumam. 

Pagatavošana – Uz lēnas uguns uzsilda tēju (taču neļauj sākt tai vārīties) un pakāpeniski izšķīdina tajā cukuru. Pievieno tējai vīnu un rumu, un atkal to uzsilda. Pēc garšas un patikas pievieno dzērienam citronu sulu, lej krūzītēs un garnē ar apelsīna vai citrona šķēlītēm. 

Baltais karstvīna dzēriens
 
Tradicionālā sarkanā karstvīna vietā izmēģini palutināt sevi ar balto karstvīnu! Tas ir daudz maigāks, ar garšas niansēm bagātīgāks un arī vieglāks kā tradicionālais sarkanais karstvīns. 

Sastāvdaļas – 0,75 l baltā deserta vīna, 0,5 glāzes ūdens, 100 g cukura, dažas krustnagliņas, kanēļa standziņa, 1 šķēlēs sagriezts apelsīns un citrona vai laima šķēlīte dekoram. 

Pagatavošana – Katliņā sajauc kopā visas sastāvdaļas un uzsilda līdz aptuveni 70 grādu temperatūrai vai pirmajam burbulim. Svarīgi ir dzērienu neuzsildīt gluži līdz vārīšanās temperatūrai. Ļauj uzkarsētajam dzērienam dažas minūtes ievilkties, dekorē ar citrona vai laima šķēlīti un pasniedz caurspīdīgās krūzītēs ar osiņu. Ja tīk, tad cukura vietā noteikti var izmantot medu, kas šim dzērienam piedos pilnīgi jaunas nianses! 

Kafija ar krējuma liķieri
 

Bērniem – karstā šokolāde, pieaugušajiem – kafija ar saldu un gardu stiprinājumu! 

Sastāvdaļas – 100 ml kafijas, 50 ml krējuma liķiera (pēc izvēles), 50 ml saldā krējuma, kanēlis dekorēšanai. 

Pagatavošana – Savai iecienītajai melnajai kafijai pievieno 50 ml krējuma liķiera un dekorē to ar kārtīgu putukrējuma cepurīti un pārkaisītu samaltu kanēli. Lielisks gardums, ar kuru pacienāt draudzenes!

Saistītie raksti

4 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.