6 gardas PURAVU ēdienu receptes

Viens no veselīgiem un tiešām baudāmiem dārzeņiem ir puravs. Tas spēj sniegt nepieciešamās vitamīnu devas, stiprināt organismu, kā arī ir garšīgi. Pateicoties tā labajām īpašībām, ēdienkartē puravs tiek iekļauts diezgan bieži. Ne tikai rudenī, bet arī ziemas mēnešos, kad tajā, kā par brīnumu, nevis samazinās, bet gan palielinās C vitamīna daudzums.
 
Kas slēpjas puravā?

Daudziem puravs asociējas ar sīpoliem. Tālu no patiesības tas nav, jo puravs patiešām ir sīpola līdzinieks, taču tā garša un smarža ir izteikti maigāka. Tā saturs ir ļoti bagātīgs – dzelzs, fosfors, kālijs, sērs, kalcijs, nātrijs un citas minerālvielas. Daudz vitamīnu, svarīgākie no tiem – C un B grupas vitamīni. Kā arī fermenti un karotīns.
 
Ja neskatāmies uz ķīmisko saturu, bet tieši uz purava labvēlīgo ietekmi uz mūsu organismu, tad redzam, cik dažāds tas ir. Puravu kaislīgākas pielūdzējas ir sievietes, kas vēlas notievēt. Tas veicina gremošanas procesus, vielmaiņas darbību un attīra ķermeni no šlakvielām. Puravu uzturā lieto gan profilaksei, regulējot ķermeņa masu, gan intensīvi ieturot diētu. Labums ir tāds, ka puravs ir sātīgs, bet nesatur daudz kaloriju. Labi piemērots, ja esi iecienījusi atslodzes dienas. Tāpat puravu var lietot imunitātes stiprināšanai vai arī, ja esi saaukstējusies. Tas palīdz tikt galā ar vīrusu infekcijām. Vēl puravu iesaka stresa un pārpūles (fiziskas un garīgas) gadījumos. Tas labi kārto un stiprina organismu.
Uzmanies, ja tev ir problēmas ar aknām, nierēm vai kuņģi un zarnu traktu. Puravs nekaitēs mazās devās, bet pārspīlēt nevajadzētu.
 
Kā rīkoties ar puravu?
Puravu var ēst visu – balto stublāju un zaļās lapas. Lapas, kas reizēm var būt cietākas, pirms gatavošanas ieteicams uz īsu brīdi paturēt ūdenī.
Zupas un biezzupas, salāti un maizītes, sacepumi un sautējumi – pie visa var pievienot šo brīnumaino dārzeni.
Ja tu esi gardēde, noteikti būsi dzirdējusi par populārāko ēdienu – puravu kartupeļu biezzupu. Ja nē, piedāvājam vienu no daudzajām šīs zupas variācijām, kā arī citas nobaudāmas receptes.

Puravu kartupeļu biezzupa

300 g puravu
4 vidēji lielus kartupeļus
450 ml dārzeņu buljona
ēdamkarote krējuma
ēdamkarote sviesta
garšvielas – 2 piparu graudi, lauru lapa, sāls
zaļumi – pētersīļi, selerijas, timiāns
Puravu sagriez ripiņās, nomizo un gabaliņos sagriež arī kartupeļus. Nelielā katliņā ber puravus un apcep sviestā. Klāt lej karstu buljonu un sagrieztos kartupeļus. Klāt liek garšvielas un zupu vīra ~25 minūtes. īsi pirms zupas gatavības pievieno daļu zaļumu. Kad zupa gatava, to sablenderē, lej šķīvī. Klāt liek krējumu un atlikušos zaļumus (tos var likt daudz, cik katrs vēlas).
 
Puravu salāti ar franču bageti
250 g puravu
3 olas
3 ēdamkarotes majonēzes
sāls un pipari
garenā franču baltmaize
ēdamkaroti olīveļļas
timiāns
Bageti sagriež apmēram 10 cm garās rikās un vēl uz pusēm. Virspusi apslaka nedaudz ar olīveļļu un pārkaisa ar timiānu. Liek cepeškrāsnī uz 5 -7 minūtēm.
Puravus sagriež ripiņās. Cieti vārītas olas sagriež nelielos kubiciņos. Visu sajauc kopā ar majonēzi, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
 
Sautēti puravi
6 nelieli puravu kāti
½ citrona sulas
3 ēdamkarotes olīveļļas
Puravus sagriež palielos garenos gabalos. Liek sautēties. Kad tie gandrīz mīksti, kārto uz šķīvja un apslaka ar citrona sulu un olīveļļu.
Tā ir viegla maltīte, vai lieliska piedeva zivju vai gaļas ēdieniem.
 
Lasis puravu mērcē
4 laša filejas gabaliņi
2 puravu kāti
200 ml saldā krējuma
pipari, citronpipari, sāls
Laša gabaliņus nedaudz ieberž ar sāli un pipariem (atkarībā no tā, cik stipru vēlas), liek dziļajā cepampannā, pārlej ar saldo krējumu un krāsnī cep ~ 10 minūtes 1800 C temperatūrā. Puravus sagriež ripiņās un pārber pār lasi, turpina cept vēl 15 minūtes. Kad lasis gatavs, to pasniedz pārlietu ar mērci, kurā tas sautējies. Piedevās var ēst to, kas labāk garšo – kartupeļi, rīsi, svaigie salāti.
 
Puravu omlete
400 g puravu
1 neliels tomāts
3 olas
½ glāze piena
1 ēdamkarote sviesta
Sāls, pipari
Puravus sagriež 2 cm garos gabalos un sautē vājā sālsūdenī līdz tie gandrīz mīksti. Tikmēr olas sakuļ ar sāli, pipariem un pienu. Uz pannas sakarsētā sviestā liek gatavos puravus, pārlej sakultajām olām. Tomātus, sagrieztus šķēlēs kārto uz gandrīz gatavās omletes. Tad cep gatavu.
 
Puravu sacepums
3 puravu kāti
3 kartupeļi
125 g šķiņķa
 75 g zilā siera
75 g Ementāles siera
skābs krējums
3 ēdamkarotes saulespuķu sēklu
Verdošā ūdenī  ieber ripiņās sagrieztus puravus un mazos kubiciņos sagrieztus kartupeļus, vīra (5 minūtes), tad notecina sietā. Šķiņķi sagriež nelielos gabaliņos. Dziļākā cepampannā kārtās liek puravu ripiņas, kartupeļu kubiciņus un šķiņķi.
Zilo sieru, kas iepriekš sadrupināts, sajauc ar skaidiņās sarīvētu Ementāles sieru. Pārkaisa visam pāri. Liek cepeškrāsnī 2250C grādu karstumā, cep 15 minūtes, kamēr tā virspuse kļūst zeltaina. Karstu pārber ar saulespuķu sēkliņām. Pasniedz pārlietu ar skābo krējumu.

5 komentāri
  1. Man ļoti garšo purava zupa. pirmo reizi to ēdu Vācijā. Taču tā nemaz nav līdzīga šeit lasāmajai. Manai favorītei klāt ir maltās gaļās frikadeles un svaigais siers, trekni, bet ļoooti gardi.

  2. Es puravus lieku klat visur pec kartas: zupas, sautejumos, salatos, sacepumos – briniskigs laksts.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.