6 gardas karsto un auksto SVIESTMAIŽU receptes

Tik vienkāršas un sarežģītas. Tik dažādas! Glābšanas riņķis slinkām vakariņām un elegantākā uzkoda smalkās viesībās. Nav otra tik demokrātiska un mainīties spējīga ēdiena kā sviestmaizes.

PAR SVIESTMAIZĒM
Sviestmaize noder gan steidzīgā rītā, kad laikietilpīgiem, kulināriskiem meistarstiķiem laika nav ne minūtes, gan tad, kad gribas ko ēdamu iemānīt savai atvasei neēdājai, gan paķeršanai līdzi uz darbu vai skolu. Bet pats svarīgākais –  mazliet piestrādājot, sviestmaize var kļūt par izsmalcinātu viesību ēdienu, pasniegta gan kā uzkoda un starteris, gan kā pamatēdiens.
Turklāt sviestmaizēm var izmantot gandrīz jebkuru pārtikas produktu, kas ir tavā ledusskapī. Ar maizīti labi garšo gan vakardienas kotletes, gan vecmāmiņas zapte, gan arī kaviārs un citi smalkumi.

Vēl viens pluss – sviestmaizes var gatavot gan aukstas, gan arī karstas. Vienkārši pārsegtas vai kārtainas. Bet, ja vēlies pārsteigt bērnu kompāniju, no sviestmaizēm var taisīt arī piramīdas vai cilvēku un dzīvnieku sejiņas utt. Beigu beigās, vari pat pagatavot sviestmaižu torti.

Noderīgi sīkumi maizīšu gatavošanai
    •    Sviestmaižu gatavošanai piemērotāka nedaudz nobriedusi maize (aptuveni divas dienas veca), jo ļoti svaigu maizi grūti sagriezt.
    •    Ja vēlies izmantot tikko ceptu maizi, mēģini to griezt ar sasildītu nazi.
    •    Maizes klaipu ērtāk griezt, ja to vispirms pārgriež uz pusēm un novieto ar griezuma vietu uz dēlīša. Bet vēl labāk ņemt jau veikalā sagrieztu maizīti.
    •    Ar lielākām piparkūku formiņām no maizes var izspiest dažādas maizītes bērnu ballītei.
    •    Lai dažādotu sviestmaižu garšu, to gatavošanai izmanto aromatizētus un garšaugu sviestus.
    •    Bērnu ballītei visērtākās ir segtās sviestmaizes, kad pildījumu liek starp divām plānām maizes šķēlēm. Tas gan izskatās neparastāk, gan arī mazāka iespēja, ka bērni ēdot nosmērēsies. Šīs sviestmaizes būs piemērotākās arī tad, ja kaut kas ēdams jāpaķer līdzi ceļā vai uz ofisu.
    •    Gatavojot sviestmaizes, maizi pirms tam vari tostēt un vēl karstu pārziest ar garšaugu sviestu.
    •    Karstmaizes labāk noder aukstās dienās vai arī tad, ja maizītes paredzētas kā pamatēdiens. Silts ēdiens vienmēr šķiet sātīgāks.
    •    Veidojot kārtainās sviestmaizes, gatavo divus dažādus, bet garšas ziņā saskanīgus pildījumus. Vidējo maizes šķēli apzied ar sviestu no abām pusēm. Gatavai maizītei ļauj nedaudz ievilkties, tad sagriez to nelielos kubiņos. Ja pildījuma ir daudz, maize sanākusi ļoti bieza, to var sastiprināt ar sviestmaižu iesmiņiem vai koka irbulīšiem, kam galā uzsprausts no dārzeņiem vai augļiem veidots dekors.
    •    Nebaidies eksperimentēt, sviestmaižu gatavošanā nav konkrētas sasāvdaļu proporcijas un salikumi, kam jābūt uz maizītes. Galvenais, lai tev pašai garšu sajaukums šķistu tīkams.
    •    Pasniedz sviestmaizes drīz pēc to pagatavošanas, lai tās nepaspēj pievilgt un kļūt mitras no pildījuma, kā arī apkalst.

Aromatizētais sviests
Pat vienkārša sviestmaize kļūst brīnumgarda, ja zem siera, gaļas vai gurķa šķēles slēpjas garšas ziņā izcils sviests. Tāpēc nepaslinko un sagatavo to jau laikus. Sviests ar piedevām var ledusskapī savu kārtu gaidīt pat vairākas dienas. 

Mārrutku sviestu , saputojot sviestu un sajaucot to ar mārrutkiem. Tas lieliski garšo pie kotlešu vai cepeša sviestmaizēm. Lai iegūtu sinepju sviestu, to saputo un pievieno cieti vārītu olu dzeltenumus, sinepes un sāli. Sēņu sviestu savukārt var pagatavot, ja putotam sviestam pievieno apceptas sēnes ar pipariem un garšaugiem. Ja vēlies, šeit iederas arī apcepti sīpola gabaliņi.

3 KARSTO SVIESTMAIŽU RECEPTES

Chevre croutes
½ bagetes
2 ēdamkarotes pesto mērces
gabaliņš kazas siera
radičo (sarkanie) salāti
kārveļu zariņi
nedaudz olīveļļas
melnie pipari pēc garšas

Maizi sagriez šķēlītēs un no vienas puses pannā apgrauzdē, otru apzied ar pesto mērci un pārklāj ar siera šķēlītēm. Grilē, līdz siers sāk nedaudz kust. Tad maizes apslaki ar olīveļļu un pārkaisi ar pipariem. Turpini grilēt, līdz siers sāk burbuļot. Pasniedz dekorētas ar svaigām salātu lapām un kārveļu zariņiem.

Karstā vistas maizīte
4 baltmaizes šķēles
puse nelielas grilētas vistiņas
½ ēdamkarote sviesta
2 bumbieri
70 g siera

Vistas gaļu atbrīvo no ādas un kauliem un sagriez šķēlītēs. Maizīti nedaudz apgrauzdē un apzied ar sviestu. Kārtām liec plānas bumbiera šķēlītes un vistas gaļu. Pārkaisi ar sieru un grilē, līdz tas izkūst un kļūst brūns.

Siera un kaviāra uzkoda
4 šķēles formas baltmaizes
sviests
100 g melnā kaviāra
4 šķēles pūdētā siera
1 sarkana paprika
1 citrons

Maizīti tostē un karstu pārzied ar sviestu. Pusi maizes noklāj ar ikriem, bet otru pusi ar sieru. Liec krāsnī 250 grādos un grilē, līdz siers sāk kust. Rotā ar paprikas gabaliņiem un citronu šķēlītēm. Atceries, ka šīm maizītēm var izmantot tikai dabiskos ikrus, jo mākslīgie cepot izkusīs.

3 AUKSTO SVIESTMAIŽU RECEPTES

Ābolu un siera sviestmaizes
2 āboli
20 g sviesta
100 g siera
brūkleņu ievārījums vai želeja
baltmaize

Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriez apaļās, aptuveni centimetru biezās ripiņās. Apcep sviestā, lūkojoties, lai ābols neizšķīst. Sieru sagriez ābola ripiņu lielumā un kārto uz sviestmaizes (vislabāk iepriekš tostētas) siera šķēlīti, ābola ripiņu, kuras viducī liec brūkleņu ievārījumu.

Bruschetta
4 lielas ciabattas vai citas baltmaize šķēles
sviests
4 lieli tomāti
2 ķiploka daiviņas
2 sīpoli
1 ēdamkarote sasmalcināta bazilika
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote citrona sulas
sāls un pipari pēc garšas

Tomātus nomazgā un sagriez kubiņos. Ķiploku izspied caur spiedīti, sasmalcini sīpolus un kopā ar baziliku pievieno tomātu gabaliņiem. Samaisi eļļu, citrona sulu, sāli un piparus un pārlej tomātu gabaliņiem. Visu kārtīgi samaisi un liec ledusskapī uz aptuveni 30 minūtēm ievilkties. Tikmēr uz pannas sviestā apgrauzdē maizes šķēles un pārklāj ar tomātu salātiem.

Proletāriešu sviestmaize aristokrātiskā noformējumā
4 rudzu maizes šķēles
sviests
2 siļķu filejas
1 sarkans sīpols
4 olu dzeltenumi
diļļu zariņš

Siļķu filejas notecini un gareniski pārgriez uz pusēm. Notīri un sasmalcini sīpolu. Maizīti pārzied ar sviestu un pārklāj plānā kārtiņā ar sagrieztajiem sīpoliem. Siļķu fileju liec uz maizītes tādā kā gredzenā, kuram pa vidu uzmanīgi liec jēlu olas dzeltenumu. Rotā ar diļļu zariņiem. Lai maizīte iegūtu svētku noskaņu, pasniedz to ar svaigiem salātiem un alu. Bet, ja baidies no jēlu olu dzeltenumiem, tos vari aizstāt ar sakapātiem cieti vārītiem.

2 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.