5 SĒŅU ĒDIENU receptes

Zinātāji saka, ka šogad var bez piepūles uzstādīt, vai arī pārspēt savus līdzšinējos sēņošanas rekordus. Dažas no mums meklē sēnes azarta vadītas, citas prātīgi izsver ziemošanas ekonomiskos apsvērumsu un veido pārtikas krājumus no sezonālām dabas veltēm. Espati.lv tev piedāvā dažas praktiskas un lietderīgas idejas, ko pasākt ar sēnēm, gan, ja vēlies uzreiz pagatavot maltīti, gan, ja gribi tās baudīt sniegota janvāra vakariņās.

Sēņu, kartupeļu un zilā siera sacepums
1 kg gaileņu
1 kg kartupeļu
150 gr zila siera
50 gr sviesta
2 glāzes 33% saldā krējuma
Pētersīļi, dilles
Sāls un pipari pēc garšas

Kartupeļus notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Lielākās gailenes sagriež, mazākās atstāj veselas.  Bļodiņā zilo sieru rūpīgi samaisa ar ½ glāzi saldā krējuma. Pēc tam pievieno atlikušo 1 ½ glāzi. Daļu sviesta uzkarsē uz pannas un apcep sēnes aptuveni 10 minūtes līdz šķidrums izgaro. Kamēr sēnes cepās, tām pievieno sakapātus pētersīļus, dilles, sāli un piparus pēc garšas. ņem keramisku, ugunsizturīgu formiņu. Tās malas iesmērē ar sviestu. Liek tajā pusi kartupeļu un apber ar sāli. Tiem virsū izkārto apceptās sēnes. Aplej ar ceturtdaļu siera un saldā krējuma masas un uz sēnēm izkārto atlikušos kartupeļus. Tos apkaisa ar sāli pēc garšas un pārlej ar siera/saldā krējuma mērci. Pārsedz formu ar folija papīru un liek 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī uz pusstundu. Pēc tam noņem foliju un turpina sautēt vēl aptuveni 30 minūtes, kamēr kartupeļi kļūst pilnībā mīksti, un to virskārtiņa iegūst zeltainu krāsu. Ņem formu ārā no cepeškrāsns, ļauj sacepumam pastāvēt  un ievilkties10 minūtes, pasniedz karstu.

Baraviku zupa
½ l piena
2 ēdamkarotes mannas
1 sīpols
1 burkāns
1 liela baravika
4 -5 nelielas baravikas
3 kartupeļi
½ l ūdens
50gr sviesta
Sāls un pipari pēc garšas

Nomazgā sēnes. Notīra sīpolu, kartupeļus un burkānu un sarīvē tos visus uz lielas rīves. Sarīvē arī lielo baraviku.  Sakarsē pannā sviestu un apcep sarīvēto baraviku, sīpolus un burkānu. Pēc 5 -6 minūtēm pievienot kartupeļus un cep vēl 5 minūtes. Noņemt pannu no uguns.
Katliņā uzvāra pienu, kas sajaukts ar ūdeni. Kad tas sācis vārīties, pievieno apceptos dārzeņus. Rūpīgi samaisa un liek uz lēnas minūtes gatavoties 6 – 7 minūtes.
Nelielā izmēra baravikas tikmēr sagriež gabalos un apcept sviestā, kamēr tās iegūst zeltainu krāsu. Pievieno zupai un vāra vēl 5 minūtes. Noņemt no uguns. Lēnā straumītē zupai pieber mannu, samaisa līdz tā pilnībā izšķīst. Vēlreiz likt uz lēnas uguns un gatavo 10 minūtes. Šādu baraviku zupu pasniedz ar krējumu un kapātiem zaļumiem.

Marinētas sēnes
5 kg sēņu
1l baltā vīna etiķa
5 vidēji lieli sīpoli
1 ķiploks
2 tējkarotes smaržīgo piparu
8 lauru lapas
½ tējkarote malta  kanēļa
½ tējkarote krustnagliņu
10 tējkarotes sāls
10 tējkarotes cukura

Vēsā ūdenī nomazgā sēnes, mazliet nosusina un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra līdz to gatavības pakāpei (aptuveni 20 minūtes) viegli sāļā ūdenī. Ūdeni nolej. Lai no sēnēm iznāktu liekais šķidrums, tās ieliek bļodā, nosedz ar koka vāku, kas neskar katla malas un pa virsu liek smagumu. Pēc brīža, kad parādās ūdens, sēnes pārber sietā un ļauj ūdenim notecēt.
Lai pagatavotu marinādi, 1 ½ l vāroša ūdens ieber sāli un cukuru, pievieno garšvielas un smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Sagaida, kad marināde no jauna sāks vārīties un pievieno sēnes. Vāra 5 – 6 minūtes. Pielej etiķi un vēlreiz sagaida vārīšanos. Sēnes liek iepriekš sagatavotās, sterilizētās burkās un aplej ar karsto marinādi, kurā tās gatavojušas. Burkas hermētiski aizdara un ļauj atdzist istabas temperatūrā. Pēc tam sēnes novieto vēsā, tumšā vietā. Tās ir gatavas ēšanai jau pēc 8 – 12 dienām.

Sālītas sēnes
1kg sēņu
3 ēdamkarotes vārāmā sāls
5 – 6 ķiploka daiviņas
3 – 4 uzziedējušu diļļu kāti
2 – 3 ozola lapas
3 – 4 ķiršu lapas
3 -4 mārrutka lapas
5 – 6 melnie pipari

Sēnēm nogriež kājiņas un rūpīgi izskalo cepurītes. Lielākās no tām pārgriež uz pusēm, mazākās – atstāj veselas. Sēnes liek emaljētā traukā, apber ar sauju vārāmās sāls un pārlej ar aukstu ūdeni. Ūdens sēnēm jāmaina trīs reizes dienā, lai tās nesāktu bojāties. Mērcēšana jātrupina 2 – 3 dienas. Sāli sēnēm ber tikai pirmajā reizē. Turpmāk maina vien ūdeni.
Kad sēnes nostāvējušās, notīra ķiplokus un liek sēnēm paredzētā bļodā, kuras apakšējā daļa izklāta ar mārrutka lapām. Izmērcētās sēnes liek vairākās kārtās ar cepurītēm uz leju. Kad izlikta pirmā kārta (nosegta burkas apakša), sēnēm uzliek pa virsu ķiploka daiviņu, diļļu kātu, dažus piparus un pārklāj ar sālīšanai paredzētajām lapām. Liek nākamo sēņu kārtu un atkal to atbilstoši nosedz. Kad visas sēnes izkārtotas, pa virsu tām klāj tīru marli, koka vāciņu, kas neskar bļodas malas un uz tā liek smagumu, piemēram, akmeni. Tikmēr var sagatavot jaunu sēņu porciju un pēc dažām dienām esošajām sēnēm likt pāri jaunas kārtas. Ja bļodā veidojas pārāk daudz šķidruma, to nolej. Savukārt, ja par maz, nepieciešams smagāks akmens. Apakšējās sēnes sasniedz gatavības pakāpi pēc aptuveni 20 – 30 dienām. Kad visas sēnes gatavas  bļodā, tās liek sterilizētās burkās, aplej ar šķidrumu, kurā tās stāvējušas un hermētiski noslēdz. 

Kaltētas sēnes
Baravikas, gailenes

Sēnes, kas paredzētas kaltēšanai, neiesaka mazgāt, lai nebojājas. Tās var notīrīt ar nazi, bet īpaši smilšainas vai sūnainas vietas – paberzēt ar viegli mitru sūklīti. Sēnes sagriež plānās šķēlītēs,  saver uz diega vai stieplītes virtenē un pakar virs plīts. Ievērojami ātrāks veids, kā žāvēt sēnes, ir mikroviļņu vai cepeškrāsnī, uzliekot sašķēlētos gabaliņus uz restītēm un karsējot sēnes aptuveni 20 minūtes 250 grādu temperatūrā. Pēc tam ļauj sēnēm atdzist un atstāj žūt istabas temperatūrā, jeb no jauna uz pāris minūtēm ievieto uzkarsētā krāsnī.

17 komentārs
  1. aaaa es tieshi aizvakar nezinaaju ko no seeneem gatavot tadelj tas sacepu tikai sojas meercee.buutu atrak shis raksts….

  2. Oi, jauki – paldies! Man līdzīgi kā liitai. Tik vien kā mērcītes. U tik sapņoju par tām marinādītēm. Izklausās ne tik traki kā biju iztēlojusies. Tik laikam ar to tīrīšanu ķēpa.

  3. Nu es vēl esmu iesaldējusi drusku baraviks ziemai. Apcepusi uz pannas, lai ūdens iztek no viņām un tad plastmasas kastītē, vāku pa virsu un saldētavā iekšā.

  4. Kā man sakārojās sēnēs aizbraukt pēc šitā raksta. Kaukā šoga vēl nav sanācis. Bet ļoti garšīgi viss iklausījās – tas viens. Un – ļoti gribas to procesu – meklēt!

  5. Gaileņu sacepums izklausās ļoti garšīgs!
    Kāds nezina, cik tagad tirgū maksā gailenes?

  6. Ļoti neparasta sēņu zupas recepte!!!! Pavisam savādāk, nekā buljoniņš ar dažām sēnītēm pa vidu. Izklausās bezgala garšīgi. NU ja – un pusdienas laiks jau arī tuvojas:)

  7. Pa smalko tā marinēšanas recepte. Es gan ņemu parasto etiķi. ‘Trešdaļa viņa – divas trešdaļas ūdens. Un man ar dikti patīk ar ķiplokiem. Tie tādu feinu asumiņu un garšu piešķir.

  8. Piedodiet, es ne par receptēm, bet par faktu: Nu ko var cepties par to krīzi?! Visi kā aptrakuši sēnes marinē, sālī tomātus, un ievārījumus nupat vārīja? Tūlīt visi rīdzinieki noraks savu vienīgo iestādīto kartupeļu vagu… Vai tiešām kādam šķiet, ka ar to var ziemu izvilt? Tie tač tikai tādi našķi ciemiņu bada apmierināšanai. Esiet tak reālas!

  9. tas jauki, ka mēs te par gailenēm vēl priecājamies. citādi šogad rodas iespaids, ka apkārt vienas vienīgas baravikas!!! visi par tām vien runā – un tad jau pārējās sēnes bezmaz vai kauns no meža mājās nest… lai laba sēņošana visām!

  10. Vakar šitā raksta iespaidā iegāju tirgū un nopirku baravikas. Un neko – vienkārši uzcepu un ēdām tāpat. Viņas pat svaigas ir bezdievīgi garšīgas – vienkārši jēlas. Bet laikam jādodas būs brīvdienās sēņot. Ļoti kaut kā tas viss mudina.

  11. Pēc šitā lietiņa uz vakaru un rīt varētu būt labu labais baraviku laiks. Ļoti garšīgas receptes. Gribas sēnes, ka maz neliekas!

  12. Vakar pagatavoju to baraviku zupu, bija ok, garšīga, pabieza. Krējumu, ēdot, vajag klāt, garšīgāk. Nākamreiz gan ņemtu vienu kartupeli vairāk, bet mannu neliktu vispār, likās lieka, jo tāpat bieza sanāca.

  13. es marinēju pēc vecas pārbauditas receptes uz 1 l ūdens 1 ēd. kar sāls 2 cukurs 3 esences, 1 kanēļa mizu, 5 krustnagl, 5 piparus 1 lauru lapu.

Komentēt pilsētniece Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.