5 Lieldienu SALDO ēdienu receptes

Kad gavēnis aizvadīts godam, īstais laiks nodoties vēdera priekiem. Lai gan tradicionāli šie svētki balstīti uz olu ēdieniem, nenāktu par ļaunu ieviest dažādību. Lieldienas ir īpaši mīļi svētki bērniem ne tikai olu krāsošanas, šūpošanās, bet arī zaķa gaidīšanas dēļ. Tik gaidīts Lieldienu zaķis ir tāpēc, ka līdz ar krāsainām olām mēdz atnest arī pa kādam šokolādes cienastam. 

Bet vai šoreiz nebūtu lieliski pārsteigt zaķi un sagaidīt ar pašu gatavotiem gardumiem? Tie būs tieši laikā, lai radītu svētku noskaņu. Piedāvājam tradicionālas saldo ēdienu receptes, ko likt uz kārā zoba gan mazajiem, gan lielajiem svinētājiem.

Izteikts Lieldienu saldais ēdiens ir pasha. Tādas vienīgās un pareizās receptes gan nav. Toties atrodamas neskaitāmas variācijas, un arī katra  īsta saimniece, gatavojot savu pashu, veic dažādus papildinājumus. Aizspriedums, ka šis process ir sarežģīts un paveicams tikai profesionālēm, ir tikai mīts. Kopējais pagatavošanas laiks aizņem vidēji divas stundas, un to vajadzētu gatavot dienu pirms pasniegšanas. Viss pārējais nevar neizdoties. Lasi arī – Lieldienu PASHA 3 dažādās variācijās Un tomēr – arī bez pashas ir citi saldie ēdieni, kas piemēroti Lieldienām, varbūt kāds no tiem būs uz tavu svētku galda?

Karstā ābolu – kanēļa kūka ar saldējumu
Nepieciešams:
5 āboli, ½ glāze cukura, 1 tējkarote sodas, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 3 tējkarotes kanēļa, 2 glāzes miltu, 4 olas, 150 g smalcinātu riekstu (mandeles, lazdu rieksti, valrieksti), 7 ēdamkarotes eļļas, vaniļas saldējums
Pagatavošana:
Sajauc miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli. Pievieno sakultu olu ar cukuru un eļļu. Masu jauc līdz tā kļūst viendabīga. Pievieno šķēlītēs sagrieztus, mizotus ābolus un riekstus. Samaisa un lej ar eļļu ieziestā veidnē. Cep apmērām 45 – 55 minūtes, 180C grādos.
Pasniedz nedaudz atdzesētu kopā ar saldējuma bumbiņu.


Burkānu kūka
Nepieciešams:
1,5 glāzes milti, 1,3 glāzes cukura, 0,5 glāzes kokosriekstu skaidiņu, 0,3 glāzes sasmalcinātu pekanriekstu, 2 tējkarotes cepamais pulveris, 1 tējkarote sāls, 2 tējkarotes kanēlis, 3 ēdamkarotes rapšu eļļa, 2 olas, 2 glāzes rīvētu burkānu, 1,5 glāzes konservētu, sīki sagrieztu ananāsus.
Glazūra: 2 ēdamkarotes mīksta sviesta, 250 gr svaigā siera (piem Philadelphia), 3 glāzes pūdercukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura
 Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180C. Sajauc miltus, cukuru, kokosriekstu skaidiņas, pekanriekstus, cepamo pulveri, sāli un kanēli lielā bļodā. Samaisi olas, ar eļļu, pievieno rīvētus burkānus, sīki sagrieztus ananāsus. Masu lej iekšā miltu maisījumā un kārtīgi visu sajauc. Mīklu lej cepešpannā, kas iesmērēta ar nelielu daudzumu sviesta vai eļļas. Cept 180 C grādu temperatūrā, 35 minūtes vai līdz brīdim, kad kūkā iedurtam koka irbulītim nepielīp mīkla. Ņem ārā un ļauj atdzist.
Lai sagatavotu glazūru, samaisa sviestu un svaigo sieru. Maisa tik ilgi, līdz masa kļūst viendabīga, pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru, kārtīgi sajauc. Uzklāj glazūru kūkai.
Saldie pūžņi
Nepieciešams:
1 pilna bundža ar vārītu iebiezināto pienu, 550 g jebkādu cepumu, kas labi drūp, 200 g sviesta, magones un lazdu rieksti, 1 rūgtās šokolādes tāfelīte
Pagatavošana:
Cepumus smalki sadrupina, vislabāk tos samalt. Cepumus sajauc ar izkausēto sviestu un iebiezināto pienu, pievieno magones un riekstus pēc saviem ieskatiem. Veido viendabīgu, vijīgu masu. No tās ar tējkarošu palīdzību veido nelielas bumbiņas, kuras kārto uz lēzena šķīvja. Ūdens peldē izkausē šokolādi, pārlej katras bumbiņas augšpusi (veido it kā cepurīti). Rūgtā šokolāde padarīs bumbiņas mazāk saldas, ar patīkamu pēcgaršu. Uz pāris stundām ieliek ledusskapī.
Ja ir vēlme eksperimentēt, var gatavās bumbiņas apviļāt kokosa skaidiņās. Tāpat arī sasmalcinātos riekstos.

Svētku kēkss
Nepieciešams:
2 glāzes miltu, 4 olas, 250 g sviesta, ½ gāzes ar smalcinātiem riekstiem, sauja dzērveņu, 1 glāze cukura, 1 tējkarote cepamā pulvera, šķipsna sāls un 160 g baltās šokolādes
Pagatavošana:
Olas sakuļ kopā ar cukuru un sāli, pievieno mīkstu sviestu. Klāt liek izsijātos miltus kopā ar cepamo pulveri un pieber riekstus, dzērvenes. Visu sajauc viendabīgā masā. Kēksa veidni ieziež ar sviestu vai eļļu. Cep apmēram 30 – 40 minūtes 180C grādos.
Šokolādi kausējiet ūdens peldē. Kad kēkss ir gatavs un jau nedaudz padzisis, pārlejiet tam šokolādi.

Pasha ar žāvētiem augļiem un marmelādi
Nepieciešams:
500 g biezpiena, 150 g sviesta, 3 olas, 100 g skābā krējuma, ½ glāze rozīņu, žāvēti augļi, rieksti, marmelāde,150 g cukura, 1 tējkarote vaniļas cukura un citrona miziņa
Pagatavošana:
Biezpienu smalki sadrupina, samaļ vai izberž caur sietu. Olas sakuļ ar sviestu, krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Pievieno biezpienam, un iegūto masu karsē ūdens peldē, līdz tā veidojas viendabīga, nedaudz šķidra. Masu atdzesē, ik pa laikam apmaisot. Pievieno riekstus un, iepriekš izmērcētus, žāvētos augļus, pēc garšas pierīvē citrona miziņu.
Ņem veidni (tādas formas, kādā vēlaties, lai būtu pasha), izklāj to ar marli. Tajā liek sagatavoto masu, aizsien un piespiež ar slogu. Novieto ledusskapī. Labi, ja pēc tam veidnē ir notecējis liekais šķidrums, jo pasha nevar būt slapja.
Pirms pasniegšanas to dekorē ar pāri palikušajiem riekstiem un marmelādi. Der arī ūdens peldē izkausēta šokolāde, no kuras veido glazūru. Var arī saputot putukrējumu vai rotāt ar svaigiem augļiem.

Priecīgu un gardu svinēšanu!

8 komentāru
  1. Silta ābolu kūka ar saldējumu… ir tīrā spīdzināšana kaut ko tādu lasīt jau agri no rīta…

  2. paldies par receptem,kkad jau noderees bet nu Lieldienas nav tie mani sveetki kur kko iipashu gatavoju!pietam Dz.diena iekrit tajaa datuma un galdaa tiks likti citi ēdieni..

  3. Mums bērni atveda bija uzcepuši, super kūka. Vīrs burkānu kūkas neēd, šito nezinot ēda, ka šņakstēja. Ļoti garda.

Komentēt mimu Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.