5 idejas ĀTRĀM vakariņām, kad esi nogurusi

Dienā tu esi lietišķas sievietes paraugs. Bet pēc pulksten pieciem, ofisa durvīm aizveroties, gluži kā pēc feju krustmāmiņas mājiena pārvērties par parastu sievieti, kurai jādomā par vakariņām.

Ja apnicis pārtikt no pusfabrikātiem un lielveikalu kulinārijas piedāvājuma, tev nepieciešamas vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes. Jo kam gan pēc pilnas darbadienas ofisā gribas pavadīt vēl otru maiņu mājās pie plīts? Dārgās stundas, kas atliek pēc darba, labāk veltīt atpūtai, sarunām ar vīru un bērniem vai citai tīkamākai nodarbei.

Sātīgi un vienkārši
Ja slaidā līnija nav tava prioritāte un vēders apmierinājumā apklust vien tad, kad kārtīgi piepildīts, tev nepieciešamas pamatīgas vakariņas. Šādam mērķim labi noder pākšaugi.

Ātrais sautējums meksikāņu gaumē
Burciņa pupiņu tomātu mērcē
Kārbiņa konservētas kukurūzas
300 g cūkas vai liellopa maltās gaļas
2 sīpoli
Eļļa cepšanai
Tabasko mērce, sāls un pipari pēc garšas

Pannā uzkarsē eļļu un apcep malto gaļu un šķēlītēs sagrieztus sīpolus. Pievieno pupiņas, notecinātu kukurūzu, garšvielas un turpina karsēt, līdz pupiņas un kukurūza sasilušas.

Diētiski un garšīgi
Laikā, kad vēlies notievēt, nav prātīgi pamatīgāko maltīti ieplānot uz vakaru. Tomēr nepaliec tukšu vēderu, jo izsalkuma sajūta ir mokoša un tikai sabojās omu. Visdrīzāk viss beigsies ar uzēšanu, kas var būt vēl postošāka slaidajai līnijai. Tāpēc īsti vietā būs vieglas sāta sajūtu raisošas vakariņas.

Garšīgie vistas salāti
 Vistas fileja (bez ādas un kauliem)
½ galviņa romiešu salātu
1/2 avokado
½ mango
1 ēdamkarote olīveļļas
1 ēdamkarote citrona sulas
1 tējkarote salda balzametiķa
1 ķiploka daiviņa
1 tējkarote paprikas pulvera
½ čili pipara
Sāls
 
Gatavo marinādi – sajauc citrona sulu, olīveļļu un etiķi. Pievieno izspiestu ķiploka daiviņu, paprikas pulveri, sīki sakapātu un no sēklām attīrītu čili un pārējās garšvielas. Vistas fileju sagriež nelielos, aptuveni divus trīs centimetru platos gabalos un iejauc marinādē. Atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr pannā sakarsē eļļu, tajā liek vistas gabaliņus un uz straujas uguns cep aptuveni piecas minūtes jeb kamēr gabaliņi iegūst zeltainu krāsu. Nomazgā salātus un nosusina. Saplūkā un kārto uz šķīvja. Virsū liek avokado un mango šķēlītes un pārkaisa ar vistas gaļas gabaliņiem.

Veģetāri
Vēlies vieglu un veģetāru maltīti? Nekas nav vienkāršāk un garšīgāk par dažādiem salātiem. Veselīgi un garšīgi ir kviešu salāti, no kuriem pasaulē pazīstamākie tabulē.

Pikantais tabulē
75 g bulgur kviešu vai tabulē maisījuma
4 tomāti
6 sīpolloki
Saišķītis pētersīļu
4 ēdamkarotes svaigu, sakapātu piparmētru vai tējkarote kaltētu
½ tējkarote asu salātu garšvielu pēc pašas izvēles
2 citronu sula
4 ēdamkarotes pirmā spieduma olīveļļas
2 galviņas salātu

Kviešus noskalo un notecina. Ievieto bļodā un pārlej ar karstu ūdeni. Atstāj uzbriest 25 minūtes. Notecina sietā un pārliek tīrā bļodā. Tomātiem noņem miziņu un sagriež mazos gabaliņos, pētersīļiem nolasa lapiņas un kopā ar lociņiem un piparmētru lapiņām sīki sakapā. Pievieno citrona sulu, olīveļļu un garšvielas un visu kārtīgi samaisa. Pasniedz lielā bļodā un ēd, ietinot salātlapās.

Apdomīgi
Vai zināji, ka smadzenēm tīk omega 3 taukskābes? Visvairāk tās atrodamas zivīs. Tāpēc atceries padomju laiku klasiku – ceturtdienās rīkot zivju dienas.

Burvīgā bute
500 g butes filejas
150 g skābā krējuma
1 zaļā paprika
400 g konservētu veselu tomātu
40 g grauzdētu mandeļu skaidiņu
¼ g safrāna
½ tējkarotes sāls

Atkausē zivi, ierīvē ar sāli un pārloki uz pusēm. Gabaliņus cieši vienu otram blakus liek pannā. Krējumu samaisa ar safrānu un pārlej zivij. Paprikai izņem sēklas un sagriež palielos gabalos, tomātus notecina un visu kārto virs zivs. Vāra aptuveni 10 minūtes, līdz zivs gatava. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām un pasniedz ar kartupeļiem.

Zupas cienītājām
Ja visu dienu pārtikts no maizītēm un sausām uzkodām, vakarā gribas kaut ko šķidrāku. Silta sēņu zupa spēj atmodināt garšas kārpiņas un sniegt baudījumu gan smaržas, gan garšas izjūtām.

Sēņu zupa
500 g šampinjonu
1,25 l buljona
150 ml baltvīna
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
30 g sviesta
2 ēdamkarotes svaiga, sasmalcināta timiāna
2 tējkarotes sakapātas raudenes
Sāls un pipari pēc garšas

Katliņā izkausē sviestu un apcep viegli zeltainu sasmalcinātu sīpolu un ķiploku. Sasmalcina sēnes un cep aptuveni desmit minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pielej buljonu un vīnu, pievieno garšvielas (nedaudz timiāna atstājot zupas rotāšanai) un uz lēnas uguns vāra vēl aptuveni tikpat ilgu laiku. Pasniedz ar svaigu baltmaizi.

Izmēģini – tev garšos!

5 komentāru
  1. Jetei taisnība – es JAU mirstu badā!!!!!!! žēl, ka darbā nav virtuves, varētu pat darba biedriem kaut ko no šitām receptēm uzmeisterot 😀

  2. Hā, uztaisīju garšīgos vistas salātus! Riktīgi labs pasākums! Tikai es vēl vistinas marinādei piešāvu kanēli,un bija labais 🙂

Komentēt zebest Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.