4 gardas KUSKUSA receptes – izmēģini!

Šoreiz espati.lv piedāvā neierasas un gardas kuskusa receptes! Lasi, iedvesmojies un noteikti izmēģini arī pati! Lai labi garšo! 

Kas tas ir – kuskuss?  
Kuskuss ir granulām līdzīgs produkts, pagatavots no sašķeltiem kviešu graudiem, kuri tiek tvaicēti un nožāvēti. Kuskusam ir neizteikta garša, tādēļ to gatavojot jāpievieno dažādas garšvielas: dārzeņu garšaugi, žāvēti augļi, rieksti un citi garšu uzlabotāji, jo tas lieliski absorbē un pieņem apkārtējos aromātus. Būtiski pievienot arī taukvielas – sviestu vai olīveļļu. Gatavošanas procesā kuskuss piebriest, kļūstot par gaišu, mīkstu un irdenu masu.
Kuskuss ir īpaši populārs ziemeļāfrikāņu virtuvē, kā piedeva sautējumiem, dārzeņu ēdieniem, kā arī papildinājums vairākos īpaši pikantos ēdienos, piemēram, asajās gaļas mērcēs. Tāpat to nereti pasniedz kā karstu graudaugu saldo ēdienu, papildinot ar cukuru vai sīrupu.
Lielākā daļa kuskusu tiek uzskatīti par vienu, ātri pagatavojamu šķirni, tomēr autentiskais kuskuss – rupja maluma spēcīgie kvieši, jāgatavo ilgāk un tam nepieciešami īpaši, divdaļīgi tvaicējamie trauki – couscoussiére(no franču val.).
Pagatavotā kuskusa tasē ir 112 kalorijas, 3 g proteīnu, 23 g ogļhidrātu, 1 g diētisko šķiedru, 58 mg kālija un 5 mg nātrija un nekādu tauku, cukuru un holesterīna. 

Pagatavošanas ieteikumi!
Pārliecinies kāda tipa kuskusu esi iegādājusies, lai precizētu gatavošanas laiku.
Visierastākā kuskusa pagatavošanas recepte: sakarsē sviestu, pievieno buljonu, kuskusu un uzvāra, uzliek katliņam vāku un noņem to no uguns, ļaujot masai uzbriest – šķidrumam absorbēties, ar dakšiņu sairdina kuskusu.
Ja kuskusa pagatavošanai izmanto tradicionālo tvaicēšanas metodi, nav ieteicams aizvērt katlu, jo kondensāts pilēs uz graudiem, padarot tos porainus.
Lai dubultotu vai trīskāršotu ātri pagatavojamā kuskusa apjomu, negatavo to kā tas norādīts uz iepakojuma, bet lēnām tvaicē.
Vārītu kuskusu ieteicas izlietot pāris dienu laikā, taču, ja to sasaldēsi – derīguma termiņš ir līdz 3 mēnešiem.

KUSKUSA SALĀTI AR DZĒRVENĒM UN VALRIEKSTIEM
Sastāvdaļas: aptuveni 700 ml dārzeņu buljona, 700 g kuskusa, 100 g kaltētu dzērveņu, sauja valriekstu, viena kubiņos sagriezta sarkanā un viena zaļā paprika, 50 g rupji sagrieztu saulē kaltētu tomātu eļļā, viens nelielos gabaliņos sagriezts sīpols, 2 ēd.k. baltvīna etiķa, 2 ēd.k. citrona sulas, 3 ēd.k. olīveļļas, sāls, svaigi malti pipari, neliels saišķītis rupji sagrieztu svaigu piparmētru.
Pagatavošana: uzvāra dārzeņu buljonu. Bļodā liek kuskusu un dzērvenes, pielej buljonu un 10 min. uzbriedina, kad gatavs ar dakšiņu uzirdina. Salātu bļodā liek paprikas, tomātus, sīpolus un valriekstus. Mērcei sajauc etiķi, citrona sulu un olīveļļu, pieliek sāli un piparus, pārlej dārzeņiem, pievieno kuskusu un piparmētras. Visas sastāvdaļas sajauc un kārto salātu bļodās. 

TOMĀTU UN KUSKUSA ZUPA
Sastāvdaļas: 1 – 2 ēd.k. olīveļļas, viens sagriezts sīpols, 1 ēd.k. sasmalcinātu ķimeņu, 3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 800 g sagrieztu, blanšētu tomātu, 70 g tomātu pastas, 4 tases dārzeņu vai vistas buljona, 1/3 tases kuskusa, neliels saišķītis svaiga, sakapāta koriandra, ½ tējk. jūras sāls, ½ tējk. svaigi maltu piparu.
Pagatavošana: katlā ielej un uzkarsē olīveļļu, pievieno sīpolus, mērenā temperatūrā apcep aptuveni 10 min. Pievieno ķimenes, ķiplokus un sautē vienu min. Liek klāt tomātus, tomātu pastu un buljonu, uz lēnas uguns vāra 15 min., pievieno kuskusu un vāra vēl 5 – 10 min., vai tiklīdz kuskuss ir uzbriedis. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pasniedz, pārkaisot ar svaigu koriandru.

VISTA LAIMA MĒRCĒ AR ROZĪŅU KUSKUSU
Sastāvdaļas: Vistas pagatavošanai: 4 broilera stilbiņi un 4 šķiņķīši bez ādas, 2 ēd.k. olīveļļas, viens vidēja izmēra sakapāts sīpols, 5 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 3 tases silta vistas buljona, 2 ēd.k. laima sulas, 3 šķēlītēs sagrieztu burkānu, 2 sasmalcināti seleriju kāti, aptuveni 400 g konservētu, sagrieztu turku zirņu(garbanzo pupiņas), aptuveni 400 g konservētu, sagrieztu artišoku.
Laima mērcei: 1 ēd.k. svaiga laima sulas, 1 tējk. koriandra, 1 tējk. sāls, ½ tējk. malta kanēļa, ½ tējk. ingvera, ½ tējk. kurkuma, ½ tējk. piparu.
Rozīņu kuskusam: 1 tase vistas buljona, 1/3 tases rozīņu, 2 ēd.k. sviesta, ¼ tējk. kanēļa, ¼ tējk. muskatrieksta, 1 tase kuskusa.
Pagatavošana: Laima mērce: mazā traukā sajauc visas sastāvdaļas.
Vista: apslaka vistu ar laima mērci un ļauj 15 minūtes(turpmāk tekstā: min.) iemarinēties. Lielā dzelzs vai keramikas katlā ielej olīveļļu un karsē vidēji augstā temperatūrā. Liek katlā iemarinēto vistu un apcep 5 min., apgriež to un pievieno sīpolu, ķiploku un cep līdz viss apbrūninās, pārlej ar vistas buljonu un laima sulu, apmaisa. Pievieno burkānus un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Uzliek katlam vāku, samazinot temperatūru, vāra aptuveni 20 min. Pievieno selerijas un turku zirņus, artišokus, uzliek vāku un sautē aptuveni 5 min. Ar šūmkaroti izņem vistu un dārzeņus, pārliek sasildītā traukā. Katlā atlikušo mērci vāra vēl aptuveni 5 min. un pārlej mērces traukā.
Rozīņu kuskuss:mazā katliņā vistas buljonam pievieno rozīnes, sviestu, kanēli un muskatriekstu, augstā temperatūrā uzvāra aptuveni 2 min., pievieno kuskusu. Katlam uzliek vāku un noņem to no uguns, ļaujot 5 min. uzbriest, kad gatavs – masu uzirdina un pasniedz pie vistas un dārzeņiem, pārlejot ar mērci.

ĀTRĀ KUSKUSA UN MELLEŅU KŪKA
Sastāvdaļas: 6 tases ābolu sulas, 1 ēd.k. vanilīna, 3 tases kuskusa, 2 tases melleņu.
Pagatavošana: Noskalo mellenes, novieto uz papīra dvieļa nosusināties. Katlā lej ābolu sulu, pievieno vanilīnu un kuskusu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Vāra, nepārtraukti maisot, līdz viss sabiezējis un sula absorbējusies, kad tas noticis noņem no uguns. Uzmanīgi iecilā mellenes masā un pārlej to tortes veidnē. Aptuveni uz 2 stundām ievieto ledusskapī atdzesēties.
Kūku vari variēt dažādām sezonālajām ogām, kā arī daudzveidīgiem augļu ievārījumiem, atšķaidot tos ar nelielu ūdens daudzumu, tāpat dekorēt ar augļu šķēlītēm. 

 
7 komentāru
  1. Es kuskusu ēdu kopā ar liellopu gaļas sautējumu, iemācījos no draudzenes vīra arāba.

  2. Es vakar gatavoju pirmo reizi un garšoja ļoti. Noteikti iekļaušu savā ēdienkartē regulāri.

  3. Nu nezinu, nezinu. Vienreiz Tunisijā ēdu kuskusu, bija ok. Tagad, saklausījusies modes stāstus, nolēmu izmēģināt kuskusu pati. Tas, kas no tā iznāca, bija “neizdevusies manna”. Vienkārši izmetu, jo nezināju, ko ar to vairs iesākt. Varbūt nepareizo kuskusu biju nopirkusi?

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.