4 ĀTRAS receptes, kad gatavot NEGRIBAS

Nav vairs ne spēka, ne iedvesmas virtuvē pavadīt neskaitāmas stundas, lai meistarotu kārtējos kulinārijas šedevrus. Pienācis laiks vienkāršām, bet gardām maltītēm.

Tad nu, lūk, dažas receptes, no kurām vairākas ņemtas no vecmāmiņas lādes. Tās pagatavot ir vienkāršāk par vienkāršu, produkti nav dārgi un viegli dabūjami, bet pats galvenais, šie ēdieni ir tik saprotami un baudāmi nogurdinātajām garšas kārpiņām, ka ļauj tām priekā notrīsēt.

Makaroni pa flotski
Tas ir klasisks padomju laiku ēdnīcu ēdiens, kas pagatavojams no samērā vienkāršiem produktiem. Turklāt, svaigi un ar mīlestību gatavots, ir bezgala gards.

200 g makaronu
2 burkāni
1 sīpols
1 ķiploks
200 g maltās gaļas
Eļļa gaļas cepšanai
Sāls un pipari (ja vēlies, kāda pikantāka garšviela)

Makaronus novāri, kā norādīts uz iepakojuma. Tikmēr uz pannas apcep malto gaļu, sagrieztus sīpolus un rīvētus burkānus, kā arī izspiestu ķiploka daiviņu. Pievieno garšvielas pēc savas izvēles (ēdienam labi piestāv nedaudz sasmalcinātu ķimeņu). Nokās makaronus un sajauc ar gaļu. Pasniedz karstus.

Ķiš miš ķīniešu gaumē
Viegli apceptie, pikantie dārzeņi ir ļoti piemēroti maltītei pēc svētkiem. Šajā ēdienā var izmantot visus dārzeņus, kādus vien mājās vari atrast. Un, neskatoties uz kombināciju, vienmēr iegūt garšīgu maltīti. Bet, ja mīli saldskābu ēdienu, cepšanas beigās pievieno konservētus ananasus.

Pa saujai sasmalcinātu, nomizotu un nelielos salmiņos sagrieztu burkānu, paprikas, cukini, sīpola, kāposta, selerija kāta vai ikviena cita dāzeņa, kas atrodams mājās
2 ēdamkarotes eļļas
1 cm gara ingvera sakne
2 tējkarotes sojas mērces
1/2 tējkarotes čilli piparu
Var pievienot nelielos kubiņos sagrieztu gaļu vai zivi

Vokpannā vai čuguna pannā ar augstām malām uzkarsē eļļu. Pieliec sasmalcinātu ingveru un čilli piparus un nedaudz pakarsē. Ja izmanto gaļu vai zivi, vispirms eļļā apcep to, tad pievieno pārējos dārzeņus un uz lielas uguns ātri izcep. Pielej sojas mērci.
Ja vēlies, cepšanas procesa beigās vari dārzeņiem pievienot sālītus riekstiņus vai sēkliņas. Piemērota arī jebkura saldskābā mērce.

Soļanka
Šī zupa ir veids, kā izmantot pēc svētkiem pāri palikušos gaļas atgriezumus un pikantās uzkodas – gurķīšus un olīvas. Jo vairāk dažādu gaļas izstrādājumu izmantosi, jo soļanka garšīgāka. Turklāt šī ir zupa, ko vērts vārīt lielā katlā. Soļanka īsti garšīga kļūst otrajā vai trešajā dienā. Protams, ja zupa nepazūd jau pirmajā vakarā.

300 g svaigas cūkgaļas
300 g dažādu gaļas izstrādājumu (desa, cīsiņi, žāvēta krūtiņa, šķiņķis u. c.)
4 lieli skābēti vai sālīti gurķi
4 lieli sīpoli
250 g tomātu pastas
6 nelieli kartupeļi (var arī nelikt)
2 lauru lapas
6 melnie pipari
Sāls un garšvielas buljonam
½ tējkarote paprikas pulvera
Olīvas bez kauliņiem
Pasniegšanai
Skābs krējums
Citrona daiviņas
Pētersīļu lapiņas

Svaigo gaļu sagriez nelielos kubiņos un liec verdošā ūdenī, pievieno sāli, piparus un garšvielas un vāri, līdz gaļa mīksta. Tikmēr sagriez sīpolus gabaliņos un apcep zeltainus nelielā eļļas daudzumā.  Sagriez gurķus šķēlītēs un liec klāt sīpoliem sautēties mīkstus. Gaļas izstrādājumus sagriez ripiņās un salmiņos un pievieno gurķiem.
Kad tie nedaudz apcepušies, pievieno tomātu pastu. Vēl nedaudz pasautē.
Kartupeļus nomizo un liec klāt gaļai. Vāri, līdz kartupeļi mīksti. Tad pievieno gurķu – sīpolu sautējumu un olīvas ar visu sālījumu. Vēl nedaudz visu pavāri, lai garšas sakožas.
Zupu pasniedz izrotātu ar citrona šķēlītēm, skābu krējumu un pētersīļu lapiņām.

Kausētā siera zupa
Īstā zupa, ja negribi veltīt saimniekošanai ne minūti laika, bet vēlies kaut ko siltu un sātīgu. Ja plāno būt vēl slinkāka, tad svaigo dārzeņu vietā izvēlies pēc savas patikas gatavu saldēto dārzeņu maisījumu zupai.

2 burkāni
2 kartupeļi
Sauja zaļo zirnīšu
Pamatīga šķēle kāposta
½ paprikas
1 iepakojums kausētā siera (var ar dažādām gaļas piedevām)
Nedaudz sāls

Dārzeņus nomizo, sagriez šķēlītēs un vāri viegli sālītā ūdenī  mīkstus. Dārzeņu buljonā izkausē iepakojumu kausētā siera, un zupa gatava ēšanai. Ja vēlies, pārkaisi to ar svaigiem zaļumiem.
Šo dārzeņu vietā var izmantot arī citus, piemēram, ziedkāpostu vai brokoļus.

16 komentāri
  1. A mani kaut kā tā soļanka uzrunāja. Nezinu, laikam esmu baigā sliņķe, bet man patiktu, ja man kāds gatavotu ēst, nevis man tās zupas un tie makaroni būtu jāvārā. Laikam esmu slikta namamāte;)

  2. Šitas raksts laikam par mani un tās receptes arī:) Kad tu esi pārpučējusies gatavojot visādus sarežģītus kulinārisjas brīnumus, lai visus pārsteigtu – ir tik labi, ka pēc svētkiem tev kāds atgādina, ka ir arī vienkāršas un garšīgas lietas, kuras pagatavot. Paldies!

  3. Es jau neesmu nekāda ēst gatavotāja, bet garšīguma izraisīšanai, man prasās kādas bildītes pie tām receptēm:) Ja varētu apskatīt dabā, kas zi, varbūt makaronus ar malto gaļu arī nenoslinkotu un uztaisītu:)))

  4. Pie soļankas kartpeļi? Ta nebojājiet smalku zupu!:) Re ku mana soļankas recepte, varbūt kādam iegaršojas:
    – nepilns kg liellopu gaļas vēlams antrekots
    – 2 lieli sīpoli
    – 3 sālīti gruķi
    – 1 karote miltu
    – mazliet sviesta vai eļļas
    – svaiga kinza
    – tomātu pasta
    – olīves
    – kaperi
    – dažas ķiploka daiviņas
    – citrons

    Ņem gaļu un no miziņas notīrītus gruķus un griež nelielās daiviņās. Sīpolus – plānos aplīšos. Gaļu apcep sviestā vai eļļā. Pievieno sīpolus. Pēc tam pievieno trīs tomātu pastas karotes un pa mazai šķipsiņai – miltus. Maisam. To visu aplejam ar verdošu ūdeni, vai dārzeņu buljonu. Atkal rūpīgi samaisam. Konsistencei jābūt tādai, kā škidram ķīselim. Samzainam uguni, pievienojam sagreiztos gurķus, saujiņu kaperu un aplīšos sagrieztas olīves. Vāram 15 min. Pievienojam sasmalicināta ķiploka daiviņu, smalki sagrieztu kinzu un turpinam vārīt vēl 5 – 10 min. Pievienojot piparus un sāli pēc garšas. Noņemam no uguns, pievienojam vēl svaigi sakapātu ķiploka daiviņu un citrona šķēlītes un ļaujam 15 min ievilkties. Zupas šķīvjos lieka krējumu un sacuam savējos uz dikti garšīgu soļanku!:)

  5. Es savukart taisu zivs solanu, visu ka parasti (iznemot kartupelus), vienigi vel sagrieztus tomatus sava sula pielieku.

  6. paldies par receptēm! Es vispār apbrīnoju tos cilvēkus, kas gatavo “uz izjūtu”. Paksatās uz ēdienu, pagaršo, izfunktierē, no kā tas taisīts un uzmeistaro savu interpretāciju mājās. Es varu kaut ko vairāk par omleti un pankūkām uzcept tikai, ja man priekšā ir recepte.

  7. A es reāli šdoien pusdienās uzvārīju te nošpikoto siera zupu. Ņēmu klasisko kausēto sieru un sanāca ļoti garšīgi. Riktīgi ar sevi salepojos!

  8. Man šķiet receptes varētu likt biežāk. Tā, lai brīvdienās būtu kaut kas brīvdienīgs un jauns, ko pa gatavot. Nu, ja ne pagatavot, tad vismaz paķert kādu ideju citām dienām.

  9. Ītais laiks trāpīt uz šitām receptītēm ir pirms pusdienas laika:) Tagad nav skaidrs, kurp šodien iziet psudienās, lai kaut ko no šitā uzēstu.

Komentēt bl Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.