3 ēdieni no griķiem, pēc lauku modes

Griķi un griķu biezputra ir izplatīts ēdiens un tos lieto gan patstāvīgi, gan arī citu ēdienu papildināšanai.
 
Griķu biezputra
Ir vairāki griķu biezputras pagatavošanas paņēmieni, piemēram, uz glāzi putraimu uzlej 2 glāzes verdoša ūdens, pievieno sāli pēc garšas un vāra slēgtā kastrolī 20 minūtes. 5-10 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno sviestu. Lai putra būtu šķidra, var ņemt uz glāzi griķu putraimu 4-4,5 glāzes ūdens vai piena.
 
Ir daudz piedevu, kas maina parastās griķu biezputras garšu, piemēram, sīki sagriezts un ar sīpoliem sacepts peķis, sagriezta cieta ola, sasmalcinātas aknas, ceptas smadzenes, sēnes ar sīpoliem.
 
Griķu biezputra ir viena no galvenajiem ceptas gaļas ēdienu, jēra gaļas, cūkgaļas, pīļu un zosu cepeša piedevām. To lieto arī pīrādziņu pildīšanai – kopā ar sasmalcinātām olām, vārītām un sīki sagrieztām, kaltētām sēnēm, jēra vai cūkas aknām.
 
Griķu biezputras sacepums
No pāri palikušas biezputras var pagatavot sacepumus, piemēram, griķu biezputras un biezpiena sacepumu. Biezputru samaisa ar biezpienu, pievieno pienu vai krējumu, jēlu olas dzeltenumu, sāli, cukuru, izkausētu sviestu vai augu eļļu, saputotu olas baltumu. Samaisa līdz bieza krējuma konsistencei, liek ar rīvmaizi izkaisītā traukā un 40-50 minūtes cep cepeškrāsnī. Uz 200 g biezpiena jāņem pusglāze krējuma, 2 olas, 2-3 ēdamkarotes sviesta, sāls un cukurs pēc garšas.
 
No biezputras var gatavot arī kotletes, klimpas, pildītus plācenīšus, pankūkas.
 
Zupa no griķu putraimiem
200 g žāvētas krūtiņas sagriež palielos kubiciņos, pārlej ar ūdeni, ieber katlā 200 g griķu putraimu, pieliek sāli un vāra maisot ik pa brīdim. Pēc laika pievieno sagrieztu pētersīļa sakni. Kā pēdējos pievieno smalki sagrieztus kartupeļus. Vāra līdz gatavībai.
 
 

Saistītie raksti

2 komentāri

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.