10 PRAKTISKI virtuves padomi, kas IETAUPA laiku un naudu

Ir daudz paņēmienu kā vienkāršot darbošanos virtuvē. Šie desmit padomi ir personīgi pārbaudīti, joprojām pielietoti, un tiešām efektīvi ikdienas darbos virtuvē, kuriem nereti atliek visai maz laika. Mūsdienīgas sievietes ikdiena bieži vien ir tik piesātināta, ka nav iespējams daudz laika veltīt darbam virtuvē, grozoties ap katliem un pannām. Tādēļ ir tik svarīgi ietaupīt laiku un naudu, kā arī padarīt ikdienu ērtāku arī virtuvē!
GRIEZ SĪPOLUS NERAUDOT! Griez sīpolus pie uguns, lai izvairītos no kairinošās sajūtas acīs, kura liek raudāt! Piemēram, noliec blakus sveci vai griez tos pie ieslēgtas gāzes plīts. Izmēģini – tas tiešām strādā!
TAUPI ŪDENI! Tējai un dažādiem ēdieniem nevāri nesamērīgi daudz ūdens. Vāri ūdeni tieši tik, cik krūzītēm taisi tēju, savukārt gatavojot ēdienus, katliņā lej ūdeni tikai tik daudz, lai nosegtu aptuveni 1-2 centimetrus virs vārāmā ēdiena. Šādi ietaupīsi gan resursus un savu naudu, gan arī, protams, laiku.
SASMALCINI ZAĻUMUS ĒRTI! Izmēģini zaļumus griezt ar šķērēm – ļoti parocīgi un ātri tas ir griežot dilles, lokus un tamlīdzīgus smalkus garšaugus. Šādā veidā lieliski ir iespējams kontrolēt nepieciešamo garšaugu smalkumu, turklāt – tos var griezt tieši bļodā!
LABO KĻŪDAS! Ja gadījies steigā piebērt zupai, sautējumam vai kādam citam ēdienam pārāk daudz garšvielas, to garšu var mazināt pielejot klāt pienu. Neuztraucies – garšu ēdienam tas nemainīs, toties ēdājiem nebūs jādomā, kādēļ ēdiens pārsālīts – vai tik neesi iemīlējusies?
NELAID PIENU PĀRI MALĀM! Lai piens neietu pāri katla malai, tā ir jāiesmērē ar sviestu. Tas ir drošības labad, jo taču ne vienmēr var stāvēt klāt katlam, un uztvert īsto brīdi, kad piens sāks vārīties! Padoms, kas noderēs visām tām, kuras rītu sāk ar gardu putru!
PAREIZĀ IZMĒRA PAGATAVOŠANAS TRAUKI! Izmanto pagatavojamajam ēdienam proporcionālu, nevis nesamērīgi lielu pannu vai katlu. Tā ietaupīsi gan laiku, jo ēdiens gluži vienkārši pagatavosies ātrāk, gan arī resursus, kuri noteikti patērējas vairāk, ja jāuzsilda nesamērīgi liels trauks!
IZVĀRI KARTUPEĻUS ĀTRĀK! Kartupeļus izvārīsi ātrāk, pievienojot ūdenim sviestu! Kādēļ tā? Izrādās, ka sviests, apņemot katru kartupeli plānā apvalciņā, palīdz tiem sasilt un izvārīties ātrāk! Un neuztraucies – nelielais daudzums sviesta nepadarīs ēdienu ievērojami treknāku, turklāt, lielākā daļa no tā pazudīs, kartupeļus nokāšot.
NOKĀS KARTUPEĻUS PAREIZI! Nokāšot kartupeļus, atgriez krānu ar auksto ūdeni, un karsto lej virsū aukstajam. Tādā veidā neveidosies tvaiki, kuri karsē seju un rokas, un tu izvairīsies no applaucēšanās riska un nepatīkamām sajūtām! Šis ir sens un labi zināms padoms, bet – vai ikdienā mēs to vienmēr atceramies?
IZMANTO KARSTO ŪDENI! Tikai īpaši taukainiem traukiem izmanto trauku mazgāšanas līdzekli. Ievēro – gandrīz karstā ūdenī tauki šķīst tāpat, un nemaz nav nepieciešams trauku mazgājamais līdzeklis. Šādi ietaupīsi izmaksas, kā arī papildus parūpēsies par savu un mājinieku veselību, jo izmantojot trauku mazgājamo līdzekli, gribi negribi, tomēr uz traukiem vienmēr paliek kāda druska šī līdzekļa palieku.
TĪRI VIRSMAS DABISKI! Virtuves virsmu tīrīšanai pamēģini izmantot sodu, samaisītu ar pāris pilēm ūdens. Noberz ar šo maisījumu virsmu, atstāj maisījumu un kādu brīdi iedarboties, un tad noskalo to. Lēti un efektīvi, kā arī ekoloģiski!
7 komentāru
  1. Jā – šis un tas ir dzirdēts, bet ir lietas, kas nav dzirdētas un tādas, ko pat neesmu iedomājusies – piemēram, par zaļumu griežšanu ar šķērēm!

  2. To, ka ūdens jāvāra tikai tik, cik vajadzīgs, tiešām der atcerēties! Es to cenšos ievērot jau labu laiku un rēķini tiešām ietaupās, sevišķi ar elektrisko tējkannu.

  3. Paldies par piena vārīšanas padomu,bet ar sīpoliem es tieku galā pašu sīpolu uh hazi samērcējot aukstā ūdenī-tas ari palīdz.

  4. Padomus var izmantot, bet pielietot nav iespējams, jo latviešu valodā vārds “pielietot” neeksistē!

Komentēt Hedviga Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.