10 NEPARASTAS marinādes GAĻAS cepšanai uz oglēm

Gaļas grilēšanas un cepšanas laiks uz oglēm, brīvā dabā vai piemājas zālienā novietotajā grilā, var sākt ritēt pilnā sparā. Tamdēļ lai piešķirtu šai kulinārajai nodarbei jaunu garšu, piedāvājam tev idejas neparastām un nedzirdētām gaļas marinādēm.
 
Vistas gaļas šašliks riekstu marinādē
Sastāvdaļas:
500 g vistas krūtiņu
Buntīte loku
2 ķiploku daiviņas
½ citrona sulas
50 g (½ tases) zemesriekstu, valriekstu(pēc izvēles)
2 ēdamkarotes(turpmāk ēd.k.) eļļas(ieteicams izvēlēties riekstu eļļu)
Sāls un pipari
Pagatavošana:
Smalki sakapā lokus, sasmalcini riekstus un labi samaisi. Pievieno eļļu un ķiploku spiedē saspiestas ķiploku daiviņas, samaisi visu kopā. Sagriez vistu kubiciņos, pieber sāli un piparus un ierīvē marinādi gaļā. Ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm. Uzdur vistas gabaliņus uz iesmiem un grilā līdz gatava. Vislabāk baudīt ar karstu tomātu mērci.
 
Pikantā apelsīnu marināde grilētai liellopu gaļai
Sastāvdaļas:
Trīs liellopu gaļas gabali, sagriezti 3 centimetru kvadrātiņos
1 tējkarote (turpmāk tējk.) apelsīnu miziņas
250 ml apelsīnu sulas
75 ml augu eļļas
2 sasmalcinātas ķiploku daiviņas
1 ēd.k. sojas mērces
1 tējk. čili piparu pārslas
1 ēd.k. ābolu etiķa
Sāls
Pagatavošana:
Sakārto gaļas gabalus vienā kārtā seklā cepamajā traukā. Sablenderē marinādes sastāvdaļas līdz viendabīgai konsistencei un kārtīgi pārklāj ar to gaļu. Liec uz nakti ledusskapī.
 
Šerija un medus marināde cūkgaļai
Sastāvdaļas:
Cūkgaļa – sagriezta strēmelītēs
2 tējk. cukura
1 tējk. sāls
2 ķiploku daiviņas
4 ēd.k. sojas mērces
2 ēd.k. šerija
2 ēd.k. medus
Pagatavošana:
Ierīvē cūkgaļas strēmelītes ar cukuru un sāli, ļauj garšvielām iedarboties, gaļai atpūsties. Sasmalcini ķiplokus, pievieno tos sojas mērcei, šerijam un medum. Pievieno gaļu marinādei un ievieto to uz 30 minūtēm ledusskapī, pēc tam grillē uz restēm līdz gatava.
 
Konjaka marināde vistas gaļai
Sastāvdaļas:
4 vistas filejas gabali
2 ēd.k. gaišās sojas mērces
4 ēd.k. augu eļļas
2 laimi
1 tējk. ģimeņu sēklu
2 ķiploku daiviņas
4 ēd.k. majonēzes
4 ēd.k. kečupa
2 tējk. konjaka
Kinza
Pagatavošana:
Laimiem izspied sulu, pievieno sakapātu kinzu, ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas, ģimeņu sēklas, pievieno augu eļļu un sojas mērci un pārējās sastāvdaļas. Iemarinē šajā marinādē vistas fileju un ieliec ledusskapī uz aptuveni 2 stundām. Pirms gatavošanas nosusini un grillē uz restēm no abām pusēm līdz gatava.
 
Alus un brūnā cukura marināde
Sastāvdaļas:
500 g liellopu gaļas
50 ml tumšā alus
2 ēd.k. Teriyaki mērces
2 ēd.k. brūnā cukura
½ tējk. sāls
½ tējk. melno piparu
½ tējk. ķiploku pūdera
Pagatavošana:
Bļodā sajauc alu, Tariyaki mērci un brūno cukuru, pārlej gaļai un ļauj 5 minūtes iedarboties. Apkaisi gaļu ar ½ tējk. sāls, pipariem, ķiploku pūderi un uz 10 minūtēm atpūtini gaļu. Apmaisi gaļu, apkaisi to vēl ar sāli, ķiplokiem un pipariem un vēl uz 10 minūtēm marinē. Izņem gaļu no marinādes, atlikušo šķidrumu ielej katlā un uzkarsē līdz pirmajam burbulim. Nosusini gaļu un grilā, pirms gaļa gandrīz ir gatava – pārklāj ar uzvārīto marinādi, tas uzlabos gaļas garšas īpašības un tā būs sulīgāka.

Kubiešu Mojo marināde
Sastāvdaļas:
6 rupji sasmalcinātas ķiploku daiviņas
8 ēdamkarotes sasmalcinātu sīpolu
250 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
125 ml svaigi spiestas citronu sulas
½ tējk. ģimeņu sēklas
1 tējk. kaltēta oregano
½ tējk. citronpiparu
 ½ tējk. svaigi maltu melno piparu
1 tējk. košera sāls
4 ēd.k. sasmalcināta koriandra
1 tējk. Tobasko mērces
250 ml olīveļļas
Pagatavošana:
ķiplokus un sīpolus sasmalcini blenderī, pielej apelsīnu un citronu sulu, pievieno ģimenes, oregano, citronpiparus, melnos piparus, sāli, koriandru un Tobasko mērci. Sablenderē līdz viendabīgai konsistencei, tad pievieno olīveļļu. Š? marināde ir lieliska cūkgaļai, vistas vai cīņa gaļai un zivīm. Gaļa jāmarinē visu nakti, zivis aptuveni stundu.
 
Degvīna marināde
Sastāvdaļas:
75 ml degvīna
50 ml tases svaigi spiestas laima sulas
3 ēd.k. brūnā cukura
2 ēd.k. sasmalcinātu melno Tellicherry piparu
50 ml Ekstra Virgin olīveļļas
1 ēd.k. jūras sāls
3 sasmalcinātas ķiploku daiviņas
3 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu
2 ēd.k. sasmalcināta timiāna
Pagatavošana:
ņem vidēja lieluma stikla trauku marinādes sagatavošanai. Ielej tajā degvīnu un pievieno svaigi spiestu laima sulu, brūno cukuru, sasmalcinātus piparu graudus, olīveļļu, jūras sāli, sasmalcinātas ķiploku daiviņas, pētersīļus un timiānu. Ar putotāju sakul sastāvdaļas līdz viendabīgai konsistencei, līdz sāls un cukurs ir izkusis.
Apstrādā izvēlēto gaļu ar šo marinādi un ievieto ledusskapī uz aptuveni 12 stundām. Pirms grilā gaļu, apslaki vēlreiz ar šo marinādi.
 
Kļavu lapu sīrupa marināde
Sastāvdaļas:
125 ml kļavu sīrupa
125 ml tumšās sojas mērces
6 ēd.k. sakapātu loku
75 ml apelsīnu sulas
75 ml ļoti sausa šerija
1 tējk. svaigi rīvēta ingvera
½ tējk. ingvera pastas
50 ml tases auksta ūdens
2 tējk. kukurūzas cietes
4 ēd.k. sakapātas zaļās paprikas
1 šķipsna rupji maltu melno piparu
1 šķipsna jūras sāls
Pagatavošana:
Stikla bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas un ar putotāju kul līdz tā iegūst vienmērīgu konsistenci. Lieto to liellopu gaļai, brieža gaļai, cūkgaļai vai jūras velšu iemarinēšanai.
 
Coca cola marināde
Sastāvdaļas:
Coca cola – aptuveni 350 g
50 ml nerafinētas augu eļļas
3 ēd.k. svaigi spiestas citronu sulas
½ tējk. ķiploku pūdera
½ tējk. sīpolu pūdera
3 ēd.k. sojas mērces
1 ēd.k. svaigi rīvētas ingvera saknes
2 sasmalcinātas ķiploku daiviņas
1 tējk. jūras sāls
½ tējk. rupji maltu melno piparu
½ tējk. aso, sarkano piparu pārslu
1 šķipsna bazilika pārslu
Pagatavošana:
Stikla bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas, ar putotāju ātri sajauc visu kopā, kad maisījums ieguvis vienmērīgu sastāvu, sāls izkusis, marināde gatava.
Lieto liellopu gaļai, ribiņām un cūkgaļai, ievietojot iemarinēto gaļu uz 6 stundām ledusskapī.
 
Melnajā tējā marinēta vista
Sastāvdaļas:
4 vistas krūtiņas vai filejas gabali
2 tases ļoti spēcīgas atdzesētas melnās tējas
Š?ipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
1 ēd.k. sakapāta ķiploka
1 ēd.k. kadiķa ogu
1 tējk. jūras sāls
1 tējk. melno piparu graudu
Pagatavošana:
Pipara graudus un kadiķa ogas uz dēlīša sānu saspiež, tējai pievieno garšvielas un pieber saspiestos piparus un kadiķogas. Sagriež vistu, ievieto vakuuma traukā un pievieno marinādi, aizvāko. Liek ledusskapī uz 4 – 6 stundām vai uz nakti. Notecina marinādi un grilā vai cep vistu cepeškrāsnī.

Saistītie raksti

5 komentāri
  1. Maneja recepte drosi vien nav loti neparasta, bet marineju galu kefira, kuram klat pielieku garsvielas, dazkart tomatu merci, dazkart vinu, dazkart majonezi vai ari visu kopa. Esmu marinjusi ari janogu sula un ari sampanieti, japieliek tikai klat papildus garsvielas un sali protms.

  2. Paldies par interesantajam receptem!!! Marinaade ar coca-colu vispar super, japamegina, tik neparasti!

  3. Mēģināju Sprita marinādi, kaut kā nesanāca, laikam par maz citu garšvielu biju pielikusi, tāda sāja.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.